За украинската история и герои… Историята е ясна и е българска, казвам им аз!

Автор: Няма коментари Сподели:

“През 2016 г. в Киев, местни хора, преподаватели в университети и интелектуалци, ме водиха да видя украинските исторически герои, чиито паметници бяха безспорно красиво изградени – Кирил и Методий, Григорий Цамблак, княгиня Олга, Киприан и Кий. Това, казваха те, са Кирил и Методий, които…А това е Цамблак, който…(Цамблак е българин, роден в Търново, по-късно става Киевски митрополит). Вижте, казват те и ми посочват Киприан, това е личността, която…(Киприан е българин, роден в Търново, по-късно митрополит и патриарх Киевски, Литовски и на цяла Русия). След това ми посочват княгиня Олга, която всъщност е внучка на княз Борис I (Баръш каган, „Алтайски барс”).

Казвам им, това е много хубаво, дори е чудесно, но всички те са българи. Отначало не ме разбират, сякаш не са ме чули…Един от местните ми казва: „Ама как Олга ще е българка, когато е родена в Псков?” Отговорих му: „През 890 година, когато е родена Олга, не е имало град Псков, а Плисков (Плиска), както е записано съвсем ясно рождението ѝ във всички исторически архиви на онази епоха. Псков е основан през 903 г. Разбира се, ако настоявате, че Олга е родена на празното поле, където е построен 13 години по-късно този град, за когото твърдите, че ѝ е роден, аз не бих искал да споря с Вас”.

Водиха ме и до един монументален паметник, където величаво стои Кий, основателят на Киев. Градът днес носи неговото име. Но това, казвам аз, е Кий Шамбат, по-малкият брат на хан Кубрат (Курт хан, Куртбат – Вълк, по майка от Ашина клан, “Вълчицата”). Киев е основан от Шамбат и във всички летописи, Вашият град е записан с името Шамбатас (Самбатас), включително и от Прокопий Кесарийски, пряк свидетел на епохата и велик историк. Историята е ясна и…българска, казвам им аз.”

Стоян Динков

Източник: фб

Присъединете се към нашия канал в Телеграмhttps://t.me/trakiaworld

Предишна статия

Крепост “Перистера”

Следваща статия

ЛЮБОВТА ПРОДЪЛЖАВА И ОТВЪД | Петър Дънов – Акордиране на човешката душа #4 | Аудио книга

Други интересни