Битката при Булаир: На 27 януари, преди 111 години, българската войска постига една от най-грандиозните си победи

Автор: Няма коментари Сподели:

На днешната дата (27 януари) преди 111 години, Българската войска постига една от най-грандиозните си победи! Побеждаваме армията на Османската империя в боевете при Булаир!

Това се случва на полуостров Галиполи, където Османската империя стоварва близо 38 000 армия. Всъщност това е последният голям опит на империята за атака и обрат в Балканската война! След хитър маньовър, те успяват да затворят в чувал 7-ма Рилска дивизия, която наброявала около 10 000 души. Благодарение на мъглата османците достигнали на 100-200 метра до нашите позиции. Боевете се водят на две линии, но заради бруталните байонетни удари на нож от нашата войска, те (османците) започнали да бягат и се изпотъпквали, кой да се качи по-бързо на корабите. Реално тяхната офанзива продължила още няколко дни, но при всеки опит за десант били пробивани от българите!

На картината е изобразено, как Димитър Терзийски от 22-ри Тракийски полк пленява знамето на 80-ти османски полк. Велик момент! Да плениш и държиш в ръцете си бойно знаме на империя, която е стъпила на три континента! Да победиш в съотношение 1:4, това е привилегия на малцина в историята на човечеството! Поклон пред нашите прадядовци! Те показаха на света, че и малките могат да бият! Могат, когато са единни, възпитани правилно и устремени! Помнете Булаир! Там където една империя разбра, че за нея връщане във войната вече няма!

Източник: фб

Присъединете се към нашия канал в Телеграмhttps://t.me/trakiaworld

Предишна статия

Свободен глас – гост Боян Чуков (ЧАСТ II)

Следваща статия

Христо Нанев: Интуицията не може да бъде излъгана с имитация. Духовното не търпи матрици!

Други интересни