ЖУРНАЛИСТКАТА ИРИНА КИРИЛОВА ПРИ АФРИКАНСКИ СТУДЕНТКИ

Автор: Няма коментари Сподели:

ЖУРНАЛИСТКАТА ИРИНА КИРИЛОВА 

ПРИ АФРИКАНСКИ СТУДЕНТКИ

       Животът в Либерия е огромно предизвикателство, както признават нейните жители. Въпреки огромната си територия, сравнима с тази на България, и очарователните си пейзажи с вечнозелени екваториални гори и обширни плажове на Атлантическия океан, обхващащи близо 500 км, Либерия има съдба, белязана от трудности. Страната може да се похвали с почти постоянна средна годишна температура от 28 градуса. Въпреки това e тревожно, че 80% от населението живеят под прага на бедността, като 57% са неграмотни. Някои преобладаващи обичаи се люлеят на ръба на варварството.

     Либерия е изправена пред значителни пречки в здравеопазването, включително високи нива на детска и майчина смъртност, широко разпространени инфекциозни заболявания, лоша инфраструктура и учудващо ниско съотношение лекари на глава от населението – 14 лекари на милион души –  най-ниското в света. Противно на предишните вярвания, туберкулозата, подхранвана от бедността, ниската здравна осведоменост, санитарните проблеми, неадекватните медицински съоръжения и нарастващата резистентност на бактериите към антибиотици, изпреварва маларията като най-опасната заплаха за здравето.

     В интервю г-жа Williette R. Boykai споделя прозрения за своето пътуване в медицината, като признава историческите корени на медицинското познание. Разговорът се задълбочава в реакцията на нейното семейство към решението ѝ да следва медицина, потенциалните семейни влияния и преобладаващите здравословни предизвикателства, пред които са изправени нейните близки. Преминавайки към академичната сфера, г-жа Бойкаи дава поглед върху своя опит в колежа, обсъждайки броя на завършилите и тънкостите на изучаването на човешките болести. Изследват се трудността при диагностицирането на определени заболявания, заедно с практическите аспекти на грижата и диагностиката на пациентите.

     На фона на недостатъчна здравна система, интервюто се задълбочава в перспективите на г-жа Бойкаи за това какво може да се направи, за да се намали разпространението на заболяванията. Правейки паралели с акцента на Европа върху здравната култура, превенцията и модерното оборудване, разговорът стига до въпроса дали подобен подход трябва да бъде възприет в Либерия, потенциално чрез изграждането на модерни болници и значителни инвестиции от Европейския съюз.

    Г-жа Бойкаи споделя бъдещите си планове след дипломирането си, като обмисля дали да работи в столицата на Либерия – Монровия, или в по-малко населено място. Обсъжда се възможността за специализация в медицинската област, независимо дали в Либерия или на друг континент, разкривайки ангажимента ѝ за облекчаване на страданията на нейния народ от опустошителни болести. Интервюто завършва с личен акцент, обмисляйки къде г-жа Бойкаи предвижда да ражда в бъдеще.

     Г-жа Ирина Кирилова, българска журналистка и писателка води това проницателно интервю, което дава възможност на читателите да надникнат отблизо в света на г-жа Бойкаи и отправя сърдечни пожелания за здраве и успехи в благородната  ѝ професия.

– Г- жа Уилиет Р. Бойкаи, историята на медицината води началото си от оригиналните текстове на лекари като Хипократ и Гален, продължавайки до XX- и век с Канона на медицината на Авицена. Притежавахте ли познания за тази история, когато постъпихте в колежа, или ги придобихте чрез лекции?

За първи път се запознах с историята на медицината, когато влязох в колежа. Това беше една от първите преподавани лекции и мисля, че е много важно, защото ни помага да опознаем и оценим хората, които направиха възможно да изучаваме медицината, каквато е днес.

– Как реагира семейството Ви на решението Ви да следвате медицина?

Решението ми да уча медицина беше прието с чиста радост от семейството ми. Спомням си деня, в който получих резултатите си за прием в медицинския колеж. Обадих се на майка ми по телефона, която беше в болницата. Грижеше се за малкия ми брат,  току-що  претърпял сериозна операция. Той беше толкова развълнуван, че ми каза: „Обещавам ти, че скоро ще напусна това болнично легло, за да можем да празнуваме заедно“. 

– Може ли задълбочен семеен опит да е изиграл роля да Ви тласне към този път?

Произхождам от семейство, свързано със здравеопазване. Баща ми беше асистент, така че решението ми да уча медицина беше като продължаване на семейното наследство на още по-високо ниво.  От ранна възраст знаех, че искам кариера, която изважда скромността от мен, но онова, което ме направи много сигурна, че медицината е това, което искам да уча, беше загубата на малкия ми брат през 2018 година, а също и загубата на баща ми през 2020 година. И двете преживявания бяха най-лошото, през което съм минала. Това ме разби и ме направи по-силна. Това ме накара повече от всякога да искам да помогна на човек, който е болен и е най-уязвим.

– Разкажете ми за семейството си! Често ли страдат от определени здравословни проблеми?

Аз съм от голямо семейство и семейството ми често е засегнато от малария и тиф, които са ендемични в Либерия. Хипертонията също е много често срещана в моето семейство и в Либерия като цяло.

 – Сега нека влезем в аудиториите с Вас! Кого ще срещнем? Колко студенти завършват заедно с Вас?

Обичам този въпрос, защото ми дава възможност да поговоря малко за невероятната група хора, с които съм имала честта да уча. Влизайки в аудиторията с мен, вие ще срещнете някои от най-ярките умове в Либерия –  млади мъже и жени, които се борят с обществения натиск и остават фокусирани и верни на своите визии и мечти. Ще срещнете група хора, които въпреки психическия стрес, през който преминаваме както в нашия академичен, така и в социалния живот, имат най-широките  усмивки на лицата си. С Божията милост, заедно с мен завършват още  двадесет и девет /29 /студенти.

– Вашият фокус е върху човешките болести. Можете ли да споделите най-предизвикателната диагноза на заболяването, с която сте се сблъсквали по време на Вашите проучвания?

Някои от най-предизвикателните диагнози на заболявания, които съм срещала в моите проучвания, са тези заболявания, които се представят като друго заболяване, например системен лупус еритематозус, церебрална малария, синдром на Чърг-Щраус и т.н.

– В практическия си опит къде ходите да наблюдавате пациентите, да се ориентирате и да поставяте диагнози?

Отивам в най-голямата болница в Либерия, JFK Memorial Hospital, която е и единствената учебна болница в Либерия за медицинското училище, за да наблюдавам пациенти, да се ориентирам и да поставя диагноза. 

– Здравеопазването като приоритет липсва в държавните политики на Либерия. Какви стъпки смятате, че трябва да се предприемат, за да се намалят заболяванията сред населението?

Вярвам, че чрез инвестиране както в частния, така и в обществения сектор на здравеопазването и повишаване на осведомеността, може да се помогне за намаляване на заболяванията сред населението. Мнозинството от моите сънародници нямат основни познания за здравеопазване, които са от съществено значение за превенцията, а модерно оборудване липсва дори на висше ниво. 

– В Европа се набляга на здравната култура, профилактиката и модерното оборудване. Трябва ли Либерия да последва примера? Може би като започне с изграждането на модерни болници чрез значителни инвестиции в проекти на Европейския съюз?

Да, вярвам, че има нужда Либерия да последва примера на европейците.

– Г- жо Бойкаи, след дипломирането Ви къде си представяте да практикувате – в  Монровия или в друг град или село в Либерия?

Живяла съм в Монровия през целия си живот, следователно след дипломирането си бих искала да разбера по-добре здравните тежести, пред които са изправени нашите хора в селските райони. Също така искам да имам възможността да образовам някои от тях като им   разкрия начините за предотвратяване на някои заболявания.

– Ще специализирате ли в определена област в медицината –  вътрешни болести, кардиология или пулмология (като се има предвид преобладаващата туберкулоза)?

Бих искала да специализирам медицина за плодовитост. Тази специалност е особено много важна за мен. Заобиколена съм от безброй хора – предимно жени, близки приятели и семейство, които са били подложени на силно обществено не одобрение и посочвани като код на поведение, защото не са могли да родят дете без необходимите изследвания и интервенции, извършени както на мъжа, така и на жената. Искам да помогна като донеса радост на семействата.

– Имате ли желание да продължите специализация на друг континент или сте се ангажирали да посветите уменията си, за да спасите хората на Либерия от тежки болести?

Желая да специализирам извън Либерия. Медицината за плодовитост не се предлага като курс в Либерия, следователно, за да продължа обучението си и да осъществя мечтите си, се моля да имам възможност да уча извън Либерия.

– И накрая, когато му дойде времето, къде смятате да раждате детето си?

Е, не съм мислил толкова далече, но ще кажа, че ще е хубаво да родя в една модерна болница в Либерия, която ще притежавам.  Хахахаха… Надявам се!

– Благодаря Ви, че ми позволихте да надникна във Вашия свят! Отправям пожелания за много здраве и много успехи в благородната Ви професия!

                                        ИРИНА КИРИЛОВА  специално за „Тракийски Cвят“

 

БЛАГОДАРИМ ЗА СЪДЕЙСТВИЕТО 

НА Г-Н КИРИЛ НИКОЛОВ ОТ ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ,

НА Г-ЖА НОНА ДЮПРЕЗ – ИЗВЪНРЕДЕН И ПОЛНОМОЩЕН ПОСЛАНИК НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ В ЛИБЕРИЯ

И НА Г-ЖА ДЕСАДЕХ ТИСИ БОУЛИ – СЕКРЕТАР ПО ПРЕСАТА И ИНФОРМАЦИЯТА  

 

Очаквайте още интервюта от Африка!

Предишна статия

PEOPLE ARE TIRED OF A SYSTEM THAT IS EXPLOITING US

Следваща статия

AI HAS OFFICIALLY INFILTRATED INSIDE OUR HEADS

Други интересни