Тракторист откри имане от времето на император Каракала

Автор: Няма коментари Сподели:

Рядък медальон – монета на император Каракала, златни накити и богати дарове от III век са открити в семеен римски некропол край стражишкото село Нова Върбовка, предаде Общинско радио Велико Търново. Артефактите бяха представени пред медиите от ръководството на Регионалния исторически музей във Велико Търново. През месец ноември миналата година при есенна оран тракторист закача голяма варовикова плоча, известява кмета на селото Тодор Илиев, а той задейства институциите. В началото на месец декември археолозите Недко Еленски, Михаела Томанова и Калин Чакъров са изпратени за теренно проучване на обекта и провеждат обезопасяване на два гроба.

„Гробовете са може би една тъжна семейна история, тъй като в по-ранния е погребано дете на 2-3-годишна възраст. В гроба, който го пресича частично, са погребани мъж и жена. Хипотетично, тъй като още не са правени ДНК анализи, а само антропологичен анализ – предполагаме, че мъжът е на 50-60-годишна възраст, а жената на 45 – 49 г. Информация за пола и възрастта получихме от гл. ас. д-р Надежда Атанасова от Националния институт по експериментална тракология към БАН“, каза Калин Чакъров.

В двата гроба са поставени представителни накити. „В гроба на детето открихме чифт малки обечки, два стъклени лакримария, съдове за съхраняване на сълзите на оплаквачките, които впоследствие придобиват по-практично предназначение и в тях се съхраняват благовония /парфюми/. Освен тях е поставена цяла керамична амфора, в която по всяка вероятност е имало вино, което също е част от погребалния ритуал“, обясни археологът.

В гроба на мъжа и жената проучвателите също попадат на представителни накити – обеци, висулка с позлатен лист и стъклено мънисто, фибула, съставена от няколко вида метал и с плътно посребряване.

„Интересното при медальона-монета на император Каракала, от една страна, е добрата й запазеност, от друга – че е отсечена в град Пергам в Мала Азия, днешна Турция. На опаката страна има изобразена прекрасна сцена от посещението на императора през 214 г. в Пергам, където той търси изцеление от прочутия бог Асклепий, бога на медицината. В град Пергам има прочуто светилище на това божество и поради здравословни причини той е решил да потърси изцеление там. Медальонът е доста рядък и интересен и вече е част от фонда на Музея“, каза Чакъров.

По негови думи гробните съоръжения издават висок статус на погребаните в тях. „Това са два зидани с тухли, камъни и хоросан гроба, а отвътре са измазани с хоросанова мазилка, нещо което не всеки е могъл да си позволи през тази епоха“, поясни Калин Чакъров.

Възможно е семейството да са били земевладелци и в близост да се е намирало тяхно имение или вила рустика, отбеляза директорът на Регионалния исторически музей д-р Иван Църов.

Откритието е на млад е открил златен медальон, монета, накити и други ценни артефакти от III век, докато орал с трактора си нивата край стражишкото село Нова Върбовка.

Руси Илиев не се е поблазнил от стойността на съкровище и веднага е сигнализирал органите на реда за откритието си. Баща му, който е кмет на селото, разказва че синът му е звъннал първо на него и му съобщил, че е открил гроб с два човешки скелета и различни артефакти. Двамата повикали полицая, а след това се обадили и на археолози.

Източник: actualnosvishtov.com

Присъединете се към нашия канал в Телеграмhttps://t.me/trakiaworld

Предишна статия

РАЗВЛЕЧЕНИЯ В ГОРОДЕ МАГАДАН…

Следваща статия

Учителя: “Разтърси ли се земята веднъж само както трябва, моментално ще престанат вoйните, моментално ще спрат избиванията на хората”

Други интересни