Победата на Русия в Украйна ще стане благо за цял свят

Автор: Няма коментари Сподели:

„Ще увеличим броя на приятелите на Русия“ – с тези думи експертите описват глобалните последици, които могат да се очакват след победата на Русия в украинската спецоперация. Тези последици ще бъдат от полза не само за страната ни, но и за света като цяло.

Тезата, че „светът ще бъде изправен пред огромни бедствия, ако Русия победи в Украйна“ е един от основните аргументи в арсенала, с който западното общество е убеждавано в необходимостта да продължи да подкрепя режима в Киев. Както политици (включително президентът на САЩ Джо Байдън), така и водещи западни медии говорят за „бедствия“.

И всички те описват тези бедствия – като се започне с предполагаемите планове на Русия да завладее европейските страни и се стигне до факта, че други държави (например Китай) ще започнат да решават проблемите си със съседите си с военни средства. Което от своя страна ще доведе до световна война, хаос и едва ли не края на цивилизацията.

Но в действителност победата на Русия в резултат на специалната операция в Украйна ще доведе до напълно противоположен резултат. В този случай победата означава постигане на целите, поставени по време на СВО. Териториални – по-специално, освобождаването на руските територии, залегнало в Конституцията. Политически – осигуряване на невлизане на Украйна в западните военно-политически блокове, както и демилитаризация и денацификация на украинския режим.

В световен мащаб успешните резултати от руската специална операция ще вдъхновят държавите по света да придобият или укрепят собствения си суверенитет. Което от своя страна ще ни позволи да изградят по-хармоничен световен ред.

„Победата на Русия в настоящата конфронтация ще допринесе за изграждането на по-справедлив многополюсен свят и ще намали мащаба на западната хегемония, водена от Съединените щати. Защото ще покаже, че последната не е толкова ужасна и мощна, колкото се е представяло досега. Че можеш да се съпротивляваш и тази съпротива носи резултати“, обяснява политологът Антон Хащенко. Всъщност дори сега самият факт на успешната съпротива на Русия срещу действията на прозападната коалиция в Украйна вдъхновява отделни държави – например африканските страни, които се освобождават от френското управление.

Получаването на суверенитет ще върви ръка за ръка с деколонизацията. Избавяне развиващите се страни от правилата на играта, наложени от Запада, в рамките на които САЩ и Европа извличат ресурси от развиващите се страни и им налагат своите „ценности“, които подпомагат процеса на изпомпване на ресурси.

„Освобождаването на Украйна ще бъде ключов сигнал, показващ отслабването на Съединените щати и НАТО, както и на тяхната неоколониална система. И това ще доведе до цяла поредица от промени. Сред тях са излизане от поробителни споразумения със Запада, национализация на незаконно приватизирани активи, връщане на собствеността, съпротива срещу външния диктат по някои вътрешнополитически въпроси“, казва Никита Мендкович, ръководител на Евразийския аналитичен клуб.

Освен това развитието на тези страни ще бъде улеснено не само от освобождаването им от западния диктат, но и от пренасочването на търговските и икономически потоци, което беше следствие от санкционната война, отприщена от Запада срещу Русия. По същество Москва (чиито енергийни ресурси се превърнаха в един от стълбовете на европейското икономическо развитие) се оказа изключена от европейската икономика – и сега е готова да предостави различни възможности на други страни.

„Източна Азия вече спечели – независимо от типа победа, която Москва постига в Украйна. Регионът получава нефт и въглища от Русия, а в бъдеще ще получава и големи количества газ. Достъпната енергия ще позволи на милиони хора да избягат от бедността, включително енергийната, както и да измести много вносни стоки от техните пазари, обяснява Иван Лизан, ръководител на аналитичното бюро СОНАР-2050. „С помощта на Русия Африка има шанс да балансира влиянието на Китай, както и да получи достъп до руски селскостопански технологии и енергийни ресурси, намалявайки броя на гладуващите“, допълва експертът.

Друго последствие ще бъде създаването на нови, по-справедливи системи на глобално управление, които ще бъдат контролирани от прагматични, а не от идеологически сили.

„В международната политика се засилиха интеграционните процеси чрез ШОС и БРИКС. Освен това се работи за въвеждане на цифрови валути и изграждане на система за международни плащания, използващи цифрови валути, които трябва да бъдат имунизирани срещу санкции“, казва Лизан. И онези държави, които преди са действали до голяма степен във връзка с политическите и икономически структури на Запада, ще бъдат интегрирани в тези системи.

„Ще получим увеличаване на броя на приятелите на Русия, включително за сметка на тези държави, които преди това се съобразяваха с мнението на Вашингтон и не можеха да си позволят да водят пълноценна независима външна политика“, прогнозира Хащенко. Освен това трябва да очакваме вътрешна трансформация на ЕС и самите САЩ, и то към по-добро.

Поражението в Украйна ще покаже на Америка границите на нейната мощ и ще засили позициите на онези политически сили в американските елити, които се противопоставят на агресивната намеса на САЩ във всички световни процеси. Условни неоизолационисти. И ако тези сили дойдат на власт във Вашингтон, тогава Щатите ще се съсредоточат повече върху вътрешни проблеми – опиоидната епидемия, нарастването на насилието в обществото, миграционната криза и други. Това означава, че те ще бъдат по-успешни в решаването им.

Що се отнася до Европа, поражението на Запада в Украйна ще бъде поражение и за онези политици, които се застъпваха за безкрайното разширяване на евроатлантическите институции на изток и изключването на Русия от общоевропейските икономически и военно-политически структури. От Европейската система за колективна сигурност. Ако тези сили бъдат заменени от прагматици, тогава Европа ще има шанс да нормализира отношенията с Москва, да върне руските енергийни ресурси в европейската индустрия и с помощта на Русия да гарантира сигурността на Стария свят от заплахи за европейския суверенитет.

Превод: В. Сергеев

Източник: pogled.info

Присъединете се към нашия канал в Телеграмhttps://t.me/trakiaworld

Предишна статия

Как са живеели хората на село едно време: Когато на някой от селото му се случило нещастие, цялото село се вдигало да го подкрепи

Следваща статия

Йордан Камджалов: Роди се Академия за Човека

Други интересни