Как са живеели хората на село едно време: Когато на някой от селото му се случило нещастие, цялото село се вдигало да го подкрепи

Автор: Няма коментари Сподели:

„Моята баба, която е стара балканджийка и в момента е жива на 96 години, веднъж ми разказа как са живеели хората на село едно време. Тя ми разказа, че когато на някой от селото му се случило нещастие, цялото село се вдигало да го подкрепи.

Имало един случай, когато на някакъв човек се издавили всичките овце. Това е бил целият му поминък. Тогава той взел едно въже и тръгнал към гората да се беси. Съселяните му го спрели, хванали го и започнали да минават от къща в къща. И от всяка къща му давали по нещо – кой агне, кой козле, кой теле. Така накрая човека завършил с повече добитък, отколкото първоначално имал.
Това е било истинската „социална държава“, при която човек помага на ближния си, когото познава, а не днешното държавно насилие и чиновнически произвол, които отнемат от тези, които работят, и дават на други, които не искат да работят само защото отговарят на определени „социални критерии“.

В старата жива и органична селска общност няма как лентяите да получат нещо, но се е помагало само на честните и трудещите се хора, когато изпаднат в беда. При това без закон и писани правила. Просто хората са постъпвали по сърце, съвест и според добрия пример, който са видели от дедите си.

Баба ми разказва също, че когато някой започнел да строи къща, купувал само пироните, а другите му помагали да събере и издяла греди от гората и да направи кирпич от глината на двора, както и цяло село се вдигало да му строи къщата. Така дори и най-бедните са имали свой дом без поробване към банките за остатъка от живота си.

В днешното време на индивидуализъм и себичност сме изгубили тези реалности, затова сме поробени в една система, в която заробването към банки и кредитори задушава и строителството, и свободата на развитие.”

Автор: craftsmanbg

Източник: fb

Присъединете се към нашия канал в Телеграмhttps://t.me/trakiaworld

Предишна статия

Александър Георгиев: Човекът, който дари 4 пъти повече злато от Христо и Евлоги Георгиеви

Следваща статия

Победата на Русия в Украйна ще стане благо за цял свят

Други интересни

Вашият коментар