Череша Ацерола – ползи от тропическия суперплод

Автор: Няма коментари Сподели:

Ацерола череша е вкусен, сочен и питателен плод, който блести със съдържанието си на витамин Ц. Въпреки това останалите му съставки не трябва да се подценяват, а напротив. Те са страхотно допълнение към това Ацеролата да носи титлата суперплод.

Интересното за нея е, че реално погледнато, тя не е череша, тъй като е от различно семейство и род. И все пак приликите са удивителни. Нека разгледаме по-подробно какво представлява череша Ацерола, какви са нейните плюсове и с какво трябва да внимаваме.

Какво е череша Ацерола?

Латинското й наименование е Malpighia emarginata или Malpighia glabra, жизнен и тръпчив плод, известен със своята изключителна хранителна стойност и ползи за здравето. Представлява овален и кръгъл плод, с яркочервен цвят и жълта сърцевина.

Произхожда от тропическите и субтропичните региони на Америка, най-вече Централна и Южна Америка. Често се нарича Барбадоска череша или западноиндийска череша.

Череша Ацерола е един от най-богатите естествени източници на аскорбинова киселина.

Тя съдържа множество фитонутриенти като каротеноиди, феноли, антоцианини и флавоноиди. През последните няколко години има доста повишен интерес към този плод сред научната общност и фармацевтичните компании.

Въпреки че, поради черешовия си външен вид, често се нарича череша, Ацеролата принадлежи към различни растителен вид и семейство – Malpighiaceae. Докато истинските череши са част от Розоцветни, род Prunus.

В проучване, направено с различни плодове, съдържащи витамин С и техните относителни количества, Ацеролата превъзхожда голяма част от останали, особено когато се отглежда органично.

Има данни, че плодът има по-високи количества витамин С дори от портокалите (около 30-50 пъти повече) и ягодите, и е надминат само от шипките.

Екстрактът от череша ацерола може да се смеси с естествени съставки за създаване на маски за лице, серуми или кремове, насърчаващи по-здрава и по-сияйна кожа.

Освен това плодът може да се интегрира в домашно приготвени конфитюри, сокове или смутита, като предлага ароматно и питателно допълнение към семейната храна, допринасяйки за по-добро здраве и уют у дома.

Състав

Както споменахме, наличието на витамин C в череша Ацерола е доста високо, но това далеч не е единственото впечатляващо нещо в състава й.

В нея можа да открием още:

  • Витамин А
  • Витамини от групата В, като В3, В1, В2
  • Минерали, като калций и желязо
  • Антиоксиданти
  • Диетични фибри
  • Антоцианини
  • Каротеноиди

Черешите Ацерола обикновено се консумират пресни, в сокове или под формата на добавки, за да може изцяло да се възползваме от техния забележителен хранителен профил и потенциалните ползи за здравето, свързани с приема им.

Една от добавките, в които може да открием череша Ацерола, е кверцетин комплекс, който е чудесна добавка.

Ползи от череша Ацерола

Черешите ацерола предлагат редица потенциални ползи за здравето поради изключителното си хранително съдържание, особено високите им нива на витамин С и други антиоксидантни съединения.

Въпреки че много от тези ползи са подкрепени от научни доказателства, e важно да се отбележи, че индивидуалните отговори може да варират. Ето някои доказани ползи за здравето на черешите ацерола за грижа за тялото и красотата.

Подкрепа на имунната система

Черешите ацерола се славят с невероятната си способност да укрепват имунната система. Тези малки плодове са естествена сила с имуностимулиращи свойства, главно поради изключително високото си съдържание на витамин С.

Той играе ключова роля в укрепването на защитните сили на организма срещу инфекции и заболявания. Подобрява производството на бели кръвни клетки, които са основните бойци на защитната ни система, отговорни за идентифицирането и неутрализирането на вредните патогени.

В домашните лекарства черешите Aцерола често се използват за приготвяне на богати на витамин С сиропи, чайове или инфузии, които могат да помогнат за засилване на имунната система по време на сезоните на настинки и грип.

Подсилвайки имунния отговор, черешите Ацерола помагат на тялото да се бори по-ефективно с различни вируси, бактерии и инфекции, както и да предпазва от обикновени настинки, грипове и други.

Освен това антиоксидантите в черешите ацерола, като флавоноиди и полифеноли, заедно с витамин С, помагат за намаляване на оксидативния стрес и минимизиране на щетите, причинени от свободните радикали.

Този бонус защитен слой допълнително поддържа имунната система, като потенциално намалява риска от хронични заболявания и поддържа тялото в състояние на готовност да отблъсне заплахите за здравето.

Здраве на кожата и заздравяване на рани

Черешите Ацерола са благодат за здравето на кожата, благодарение на забележителното си съдържание на витамин С. Този мощен антиоксидант е съкровище за здравата и жизнена кожа.

Витамин С стимулира производството на колаген – протеинът, отговорен за поддържането на еластичността и гладкостта на кожата. С напредване на възрастта естествените нива на колаген намаляват, което води до бръчки и отпуснатост.

Черешите Ацерола, с високата си концентрация на витамин С, насърчават синтеза на колаген, което води до по-стегната и по-млада кожа.

Нещо повече, антиоксидантните свойства на витамин С предпазват кожата от увреждане, причинено от UV радиация и стресови фактори от околната среда. Борейки се с оксидативния стрес, неутрализира свободните радикали, като намалява риска от преждевременно стареене, хиперпигментация и кожни проблеми.

Черешите Ацерола предлагат и противовъзпалителни свойства, като насърчават равномерния тон на кожата и подпомагат възстановяването на клетките, което води до по-здравословен и сияен тен.

Витамин С подпомага естествения процес на заздравяване на рани в тялото. Подпомага възстановяването на тъканите, включително кожни наранявания.

Черешите ацерола осигуряват витамин А и други хранителни вещества, които също подпомагат производството на колаген, който е от съществено значение за поддържането не само на здрава кожа, но също коса и нокти.

Независимо дали се консумират като добавки, плод или прилагат локално, черешите Ацерола са приятно и ефективно решение за хора, които искат да подобрят жизнеността и външния вид на кожата си.

Предишна статия

ВЪЗХОДЪТ на Селото: Как ТОЙ Реши Да Се Върне в България и Направи ТОВА… | Инвестиции в Традиции

Следваща статия

Боров прашец: Хранителна добавка от природата

Други интересни