ДИМАШ КУДАЙБЕРГЕН – ОЩЕ ПО-ИЗВЕСТЕН В СВЕТА

Автор: Няма коментари Сподели:

Автор: Ирина Кирилова- журналистка

Когато написах първата си статия за Димаш Кудайберген – певец от Казахстан, той беше млад, образован, обявен за най-красивия мъж на Азия.

После започна участието му на световните сцени и сега този велик световно – известен певец е доктор на философските науки, народен артист на Казахстан, търсен не само като певец с най-красив и висок глас, но и като представител на една държава, която иска да живее и твори мирно.

Димаш Кудайберген е най-известен в Китай, където милионите му почитатели и ръководители в музикалните среди не пропускат да го поканят за жури в конкурси, за участие в международни музикални концерти.

Посрещат го като принц, пък и той наистина е принцът на музикалната сцена.
2023 година беше за него забележителна. Ще посоча само едно доказателство.

Преди 26 години в 1979 в нашата съседка Сърбия е основан Институт за поддържане и развитие на научно- техническия и творчески потенциал на страната. Целта е да се запознае обществеността с постиженията на световната култура и да връчва премии на водещи чуждестранни личности.
Фонда „Братьев Карич“ в края на миналата година връчи тази премия на Димаш Кудайберген.

Водещият представи певеца като архитект на музикалните мостове. В прекрасната зала на няколко етажа на Националния театър в Белград Димаш получи страхотна огърлица, която направо освети залата. Миланка Карич – основател на фонда „Братьев Карич“ и почетен консул на Казахстан в Сърбия каза, че връчването на наградата на Димаш Кудайберген ще задълбочи отношенията между двете държави в областта на културата. Елегантен, красив, облечен в черен костюм, Димаш позволи да му окачат огърлицата и да му връчат грамотата, а после каза:

– Здравейте, дами и господа! За мен е голяма чест да бъда тук, да пея пред вас. Не съм бил тук осем години и тогава мечтаех да се завърна, защото обичам всички сърби, обичам вашата страна. Ако е възможно, ще се възползвам, за да кажа няколко изречения на родния си казахски език. Скъпи приятели, скъп народ на Сърбия, скъпи братя Карич, много ви благодаря! За мен е огромно удоволствие да бъда удостоен с такава награда със световно значение, връчена ми в знак на моя талант.

Димаш Кудайберген изпя в Националния театър в Белград песента S.O.S по такъв съвършен начин, че емоционалната сръбска публика не се сдържа, зрителите станаха прави и го извикаха на бис. Втория път Димаш изпя песента акапелно, с което направо побърка публиката. За да подчертае колко различен стил има неговото пеене, Димаш Кудайберген изпя „Самалтау“ и „Мадмазел Хайд“.

След връчването на наградата и концерта му, той беше поканен да даде интервю в сръбската телевизия. Награждаването на Димаш беше отразено и в руските медии. И от близката ни съседка, с надежда, че Димаш Кудайберген ще се срещне някой ден и с българската публика, да отидем в Южна Америка!

Там Димаш Кудайберген вдъхнови представителката на висшата мода – Лола Монтеро от Аржентина. Дизайнерката създаде колекция, опирайки се на песента на Димаш „Странникът“. Колекцията е сияние на светлина и тъмнина, с лъчи, пресичайки тъмнината така, както се редуват ден и нощ, слънце и луна, както се борят тъмнината и светлината. Модното ревю, което събра 1000 човека, завърши с песента на Димаш „Аве Мария“.

Димаш предизвика вниманието и на световно известния виолончелист Степан Хаусер. Степан Хаусер е роден в Пула – Хърватия. Посещава Кралския музикален колеж в Манчестер като завършва обучението си в
консерватория в Лондон. Сътрудничеството на Степан с Димаш би било едно ново световно ниво в изпълнението на музикални произведения от класиката, поп музика, рок и известни канцонети. Доказателство за това е изпълнението на двамата на песента „Аве Мария“.

А може би най-грандиозното в живота на Димаш беше изпълнението на националния химн на Казахстан, който прозвуча в началото на тази година. Огромен оркестър, стотици певци в хора, военни почести и пред всички тях Димаш с прекрасния си глас, поразявайки съгражданите си и света, пее химна – дълбоко, чувствено, от сърце, като истински патриот на Казахстан. И което веднага беше забелязано от музикалните редактори, педагози и  анализатори, в края на химна той изпя най-дългата нота в света – 20 секунди и 30 стотни.

И ще завърша със съжалението, че сега, когато неговите песни звучат по телевизии и радиостанции по целия свят, когато на 4 май 2024 година ще изнесе грандиозен концерт в Будапеща, ние тук си мълчим, сякаш Димаш Кудайберген не съществува. А той е певецът, за който един от американските музикални анализатори каза, че един ангел е слязъл от горе и върви по земята.

Ирина Кирилова за „Тракийски Свят“

Присъединете се към нашия канал в Телеграмhttps://t.me/trakiaworld

Предишна статия

Мистериозното човешко сърце! Нови доказателства показват, че сърцето не е помпа…

Следваща статия

The Rarest Female on Earth – SIGMA FEMALE

Други интересни