ВАЖНИТЕ ПРИЗНАНИЯ НА ЗАПАДНИТЕ УЧЕНИ

Автор: Няма коментари Сподели:

По времето на съчиняването на официалната история на България, никой не е предполагал, че след време сведения от археологически, антропологични, а и генетични проучвания ще покажат несъстоятелността на твърдението за началото на историята на народа ни през прословутата 681 г.

Днес само шепа хора вярват на виждането за асимилацията на елинизираните и романизирани траки от появили се от нищото в Припятските блата на Украйна племена, а и успешната асимилация на появилите се малко по-късно Аспарухови българи.

Зашитата с бели конци теория доминираше дълго време, защото от една страна бе защитавана с ориенталски фанатизъм от посредствени хорица, а от друга, защото огромно количество важна информация не стигна до широката публика.

Навремето ние не знаехме, че според най-мащабните антропологични проучвания (ръководени от д-р М. Попов), повечето от нас са потомци на траките. На широката публика не бе представено и друго антропологично проучване – това на древен скелетен материал от нашите земи (П. Боев, С. Чолаков). То е забележително със своята важност, защото доказва, че началото на оформянето на траките като народ е започнало през Каменната ера.

Комбинираните резултати на двете ценни изследвания пък са направо сензация. Да, сензация е точната дума, защото става ясно, че ние българите сме физически наследници на народа, от който произлизат мистериозният Залмоксис, смаялият съвременниците си цар Резос, а и способния музикант и певец Орфей. Или казано с други думи – ние сме потомци на траките.

За тях чуждопоклонниците съчиниха много лъжи. Предците ни бяха набедени, че нямат своя писменост, но благодарение на археологически разкрития и адекватен анализ на находките стана ясно, че дедите ни не просто имат писменост, но тя е даже най-старата. Дори и гърци като Алкидамант са имали почтеността да определят тракиеца Орфей като създател на буквите, но у нас, окопалите се в науката посредствени човечета отричат фактите упорито.

Посредствените хорица в научните среди поддържаха и друга заблуда. Бе лансирано твърдението, че траките не са създатели на забележителната култура в нашите земи 5000 – 3500 пр. Хр., а нейни унищожители. За това умопомрачително твърдение няма доказателства, но то живя дълго време уронвайки престижа на предците ни.
Слава Богу, благодарение на способни и смели учени като Петър Детев (а и на доказателствата на антрополозите П. Боев и С. Чолаков) стана ясно, че траките не са унищожители, а създатели на най-ранната цивилизация на нашия континент.

Детев доказа убедително, приемствеността в нашите земи, той бе и откривателят на нещо забележително. В Дончова могила способният археолог открива модел на колелото, който е 1000 години по-стар от най-старото колело намирано до този момент. Това убедително показва, че освен родина на писмеността, страната ни е родина и на колелото. По времето на Неолита, Халколита, Бронзовата и Желязната епоха, иновациите са тръгвали от нашите земи.

Ето това кара историкът и археолог Гордън Чайлд да изрече следните думи: „Ние, учените на Запад, сме свикнали с мисълта, че европейската цивилизация се е зародила в източното Средиземноморие и оттам, през вашите земи, минала в Централна и Западна Европа. Но от проучванията на Детев, Миков и изследванията на антрополога Петър Боев се уверих, че Тракия е била забележителен център, от който започва зората на Европейската цивилизация”. – Йордан Детев, Тракийската Атлантида, Прародината на Траките – древната култура в поречието на Марица, възникване, развитие, разпространение, 2002.

Автор: Спароток

Присъединете се към нашия канал в Телеграмhttps://t.me/trakiaworld

Предишна статия

Петер Сиярто: “На хартия беше написано как трябва да променим конституцията, медийния закон, църковните правила и други подобни”

Следваща статия

КАКВО ОБЩО ИМА МЕЖДУ ЕНЬОВДЕН, КОЛЕДА, БЪДНИ ВЕЧЕР И РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО?

Други интересни