ДЕЦАТА НА РАЗВЕДЕНИТЕ РОДИТЕЛИ

Автор: Няма коментари Сподели:

Адвокат Ванина Йорданова

В духа на предстоящите коледни празници, вдъхновена от тези, които най-искрено и чисто очакват Коледа, а именно ДЕЦАТА, споделям с вас следващите редове с апел за човечност и грижа не само по празниците!
Според Националния статистически институт разводите в България за 2022 година са 9 525, като това са само тези разделени семейства, които са имали сключен граждански брак.
За сравнение – през 2022 година сключените граждански бракове са 26 013. Ако предположим, че поне половината от разделилите се са имали деца, а те със сигурност са повече, не можем да не се замислим за последствията, които сполетяват децата на разведените родители.
Чували ли сте за синдрома на родителското отчуждение? Това е сложен феномен, който се проявява при раздялата между дете и един от родителите му. Този синдром често се възприема като противоречие между детската нужда от близост и свързаност с родителя. Една от причините за родителското отчуждение са развода и конфликтите между родителите – често сривът във връзката между родителите след развод може да бъде началото на синдрома. Конфликтите и липсата на помирение между родителите създават атмосфера, в която детето се чувства принудено да избере страна. Понякога един от родителите може да упражнява психологически натиск (манипулация) върху детето, използвайки го като оръжие в борбата с бившия съпруг.
Недостатъчната комуникация между родителите и неразбирането на нуждите на детето могат също да допринесат за развитието на синдрома.
Последици за децата са на първо място емоционална нестабилност. Децата, изложени на родителско отчуждение, често преживяват емоционална нестабилност, тъй като се чувстват разделени между двама важни хора в техния живот. Те нерядко имат проблеми с идентичността: отчуждението може да доведе до затруднения в процеса на формиране на идентичност, тъй като детето се намира в ситуация, в която трябва да избере с кой родител да се асоциира. Справянето със синдрома изисква професионална помощ. Психотерапията може да бъде ефективен начин за справяне с проблема. Терапевтите могат да помогнат както на децата, така и на родителите, за да възстановят повредените връзки.
Синдромът на родителското отчуждение представлява сериозен проблем, който може да окаже дългосрочни ефекти върху детето. Работата на родителите, професионалистите и обществото като цяло е от съществено значение за предотвратяване и справяне с този феномен, с цел осигуряване на здравословно развитие на ДЕЦАТА.
Ако искате да научите нещо повече, погледнете в посочения линк.
http://jordanovalawyer.com/
адвокатска кантора ВАНИНА ЙОРДАНОВА   http://jordanovalawyer.com/

Предишна статия

Светла Матева: Опитват се да ни УБИЯТ ЧЕСТОТНО!

Следваща статия

Проклятие Майя

Други интересни