Великата игра на 21 век! Андрей Фурсов…

Автор: Няма коментари Сподели:

Възможен ли е мирен път за установяване на нов световен ред? Историята показва, че щом претендентът за хегемонията или създаването на алтернативен световен ред набере сила, хегемонът се опитва да го „подкопае“. Мисля, че този въпрос остава отворен.

Но във всеки случай Русия трябва да работи най-малкото за създаването на многополюсен свят. Такъв свят вече се оформя, но трябва да се ускори развитието му. Ако Русия иска да направи това, тя трябва да приведе вътрешната си политика в съответствие с външната си политика.

Невъзможно е на международната арена да се води курс, който прилича на поведение на велика сила, и в същото време да се продължават непопулярни неолиберални реформи в икономиката, здравеопазването, образованието и т.н. Великодържавният курс и конфронтацията със Запада предполага подкрепата на по-голямата част от населението, а не на шепа олигарси. Икономическите реформи, които влошават положението на населението, естествено не гарантират такава подкрепа.

Западът почувства, че Русия се надига от коленете си и тя започва да придобива суверенитет. Всъщност това, което се случва сега, е отговор на възхода на Русия. Организаторът и първи директор на частната разузнавателна компания Stratfor Джордж Фридман каза преди няколко години, че щом Русия започне да се издига, нито един американски президент няма да се примири с това. И в отговор Москва веднага ще получи криза по границите си. Той се оказа прав.

Ако отстъпим позициите си, ще последва разпад на държавата и установяване на контрол на транснационални корпорации върху нейните части. Ако някой от горната ни прослойка има надеждата, че е възможно да се съгласи със Запада, че всичко е само въпрос на икономика и ако ние, грубо казано, „решим въпроса с тестото“, всичко ще си дойде на мястото, те грешат жестоко. Това е илюзия.

Западът стигна до извода, че Русия или трябва да бъде разчленена, тоест да довърши това, което не е довършила перестройката, или да продължи да я натиска и да я разбива.

Единствената държава, която теоретично би могла да стане основа на нов световен ред, изобщо не е Китай. Въпреки цялата си икономическа мощ, тя не е велика ядрена сила. И Русия все още е единствената страна, която може да причини неприемливи щети на Съединените американски щати. И докато тази заплаха съществува, САЩ и затворените структури за глобална координация и управление ще направят всичко, за да лишат Русия от възможността да води самостоятелна политика.

Возможен ли мирный путь к установлению нового мирового порядка?-2

Заплахата от геоклиматична катастрофа не може да бъде пренебрегната. В края на 2011 г. Лондонското училище по икономика и американският институт Брукингс разкриха „Проект за вътрешно разселване“, който се занимава с преместването на големи маси от населението в случай на геоклиматично бедствие от зоната на Северния Атлантически океан към „безопасно място“. и стабилни региони.“

Най-безопасната, най-стабилна и богата на ресурси зона в света по време и след геоклиматична катастрофа ще бъде Северна Евразия – нашата земя, територията на Русия. Затова в западния елит все по-често се чуват гласове: те казват, че е несправедливо руснаците да притежават такава огромна територия и такива огромни ресурси, всичко това трябва да бъде поставено под контрола на „международната общност“.

Геоклиматичната катастрофа може да се превърне в това, което Насим Талеб нарече „черен лебед“ – напълно непредвидено, форсмажорно обстоятелство, което драматично променя хода на събитията. В случай на бедствие човешките макропотоци ще се втурнат към „където е чисто и светло“, както и подхранващо и топло. Едно ново преселение на народи може коренно да промени хода на историята.

Возможен ли мирный путь к установлению нового мирового порядка?-3

Още през 90-те години аз говорех за необходимостта от изучаване на византийския опит в Русия. Римската империя, не най-мощната във военно и икономическо отношение, успя да съществува в изключително враждебна среда цяло хилядолетие. Причините са отлична дипломация и разузнаване, базирани на внимателно проучване на противоречията в света около нас. Разбира се, опитът на византийците, както и на венецианците, англосаксонците, евреите и китайците може да бъде полезен на днешна Русия. Но опитът е преосмислен, съобразен с нашата специфика и моментната световна ситуация, която се променя бързо.

Ядрото на държавата трябва да бъдат реформираните военно-промишлен комплекс, армия, разузнаване и наука. Необходимо е да създадем свои собствени анклави в най-важните части на света и да комбинираме институционални и мрежови принципи във своята организация и дейности. Всичко това са необходими условия за победа в Голямата игра на 21 век, в битката за повторно раздаване на картите на историята.

Тъй като Западът е в състояние на криза, която се задълбочава, тъй като Западът не е единен, има противоречия между различни групи по върховете, Русия трябва да използва всички тези противоречия по същия начин, както в края на 20-те години екипът на Сталин експлоатира противоречия между Великобритания и САЩ, между Ротшилд и Рокфелер. Тези противоречия, които със сигурност ще се разрастват, създават възможности за сговори, за да се използва един отбор от кукловоди срещу друг, за да се измъкнем от тази ситуация.

Возможен ли мирный путь к установлению нового мирового порядка?-4

„Този ​​манталитет, който възхваляваме в очите си като модерна западна цивилизация, но който дълго време управляваше света с всичките си ценности, институции и организации, сега се срина, но с колапса си той влече човечеството към голям крах. През този период светът се нуждае от нова дума и нова перспектива, когато се обсъждат както бедствията, причинени от човека, така и начините за разрешаване на тези бедствия.“ Председателят на турското Велико народно събрание (парламент) Нуман Куртулмуш.

Писателят Олег Маркеев пише в един от своите романи, че световната игра е устроена по следния начин: има майстори на играта, има играчи, помощници на играчите и има фигури. През 90-те, Руската федерация на Елцин, елциноидите бяха, разбира се, фигури.

Това, което Путин постигна през последните няколко години е, че Русия се превърна от фигура в играч. Дори и да не е основният играч, Русия не е господар на световната игра, но Русия се превърна в играч и това завоевание трябва да бъде укрепено и да върви напред, напред, напред, към победа.

https://bgprevedi.com/why-russia-and-not-china-is-the-main-western-s-alternative-37501-2/

Предишна статия

Как ще рухне американската империя?

Следваща статия

Велики души: От нетърпение към спокойно очакване!

Други интересни