Иван Тренев: “Васил Левски е предаден от жена!”

Автор: Няма коментари Сподели:

Величка Хашнова, която е посочена за предател на Левски

Величка Хашнова, една от най-верните сподвижници на Дякона, единствена знаела, че той ще пристигне в Ловеч на 25 декември 1872 г., твърди Иван Тренев

Кой е истинският предател на Апостола на българската свобода Васил Левски? Век и половина народът ни продължава да търси отговора на този въпрос, който обаче има много „лица“. Историци, писатели, краеведи и журналисти се опитват да намерят истината.

„Васил Левски е предаден. Можем да си позволим леко милосърдие – като православни християни, и да смекчим ненавистта си към виновния – тя е жена! И се казва Величка Хашнова”. Това твърди историкът и журналист Иван Тренев.

На 25 декември 1872 г. в Ловеч никой не е знаел, че Васил Левски ще пристигне там, освен Величка Хашнова.

Тя е първородната дъщеря на семейство Поплуканови в Ловеч и е сред активните участници в народоосвободителното дело. Жената чака Левски целия ден и през нощта, но той не идва – четем в книгата на Дочо Дулев „Предателката на Васил Левски”. На другия ден тя се среща с Никола Сирков и му се оплаква, като го пита: „Да не би да е станало с него нещо лошо? Да не би турците да са го убили?“. А той <210> казва: „Охо, Левски дойде още снощи у дома. Беше много късно. Първата му дума, като влезе, беше: „На никого да не казвате, че съм дошъл!“. През нощта правихме това-онова и днес следобед замина за Търново, но каза, че ще се отбие и ще преспи в Къкринското ханче. Но това, като изключение, като на вярна съзаклятничка на революционния комитет, го казвам само на теб. На никой друг това няма да го казвам. Няма да го казваш и ти“.

Историкът Иван Тренев добавя още един факт в тази посока: „В 1925 г. Данаил Кацев-Бурски, в разговор с Васил Бочев (деец на революционния комитет в Троян) му казва: „Когато заминаваше Дякона за Ловеч, два дни по-рано изпратихме Ганко Маринов-Лисицата – комитетски куриер, да отнесе писмо, че Левски ще отиде в Ловеч… Писмото било предадено на Величка Хашнова, сестра на Марин Поплуканов”. Генко Маринов е пристигнал при Величка на 23 декември 1872-ра (събота). На 25 декември Величка е уведомена с писмо от Ганко, че Левски ще пристигне! Тя изпраща Ганко за Троян и веднага отива в конака с уговорката – с която е заплашена, че само ако каже нещо полезно за османците, само тогава брат и Пъшков ще могат да бъдат посетени от нея в София, за да им занесе дрехи и храна.

„Величка се явява последното и най-важно звено за разплитане на веригата по залавянето на Апостола – казва Иван Тренев. – Ако тя не е издала информацията от писмото, а именно, че Левски ще дойде, никога нямаше да бъде засилена, при това изключително много, охраната. В това число се добавят и конни аскери от Ловеч. Величка получава разрешение да отиде до София и да носи храна и дрехи на брат си. Това не е ли най-важното доказателство, че една жена има разрешение от конака да носи дрехи и храна и то на хора, които са обвинени срещу османската империя” – пита историкът. Според него, именно по този начин Величка дава началото на залавянето на Левски.

В Къкринското ханче е имало засада!

„Никой не е знаел, че Левски ще мине през Къкрина! През 1925 г. Данаил Кацев-Бурски отива в Ловеч и разговаря с поп Георги Антимов. Антимов изрично казва: „Поп Кръстю не е предател на Васил Левски, а друг, който ми се изповяда на предсмъртния си одър!”. Всичко е било записано в тефтера на поп Георги Антимов. Но след смъртта на свещеника тефтерът изчезва. През 1954 г. Дочо Дулев е разговарял с възрастния учител от Ловеч Гено Иванов, който му разказва, че чул от поп Георги Антимов, че главният виновник за предателството на Васил Левски е жена! Дочо Дулев разказва: „Аз, Дочо Дулев, в 1954 г. лично ходих в Ловеч при учителя пенсионер Гено Иванов, най-отговорно ми каза, че лично от поп Г. Антимов знае, защото го е чул от Михаил Векилски – бивш служител в конака в Ловеч, а поп Г. Антимов бил изповядал предателя на Васил Левски. Била е жена – сестрата на Марин Поплуканов!” – разплита финала на историята Тренев.

Неразбран и погубен от хора,

които са втренчени в малките си проблеми – семейство, работа, близки хора. Това е голямата драма около предателството на Васил Левски, твърди историкът Иван Тренев. И допълва: „Те не могат да надраснат себе си и да влязат в мисленето на Апостола. Когато са изправени пред дилемата “Аз или народът”, те избират собственото си спокойствие. А народното дело – то остава на втори план. Васил Левски е имал висок интелект! Това е огромната разлика между него и някои от хората, които са го заобикаляли в онези години!”.

Неслучайно големият писател и журналист Жорж Нурижан казва за Васил Левски: „Той е най-блестящият камък върху огърлицата на българската и европейска национална гордост”.

Че Гевара носел снимка на Апостола

С Алейда – дъщерята на Че Гевара

Всички българи знаят великата фраза на Левски: „Когато се освободи Българско, аз ще отида да помогна на други поробени народи”.

Близо 100 години по-късно Ернесто Че Гевара в Латинска Америка ще изрече същите думи. Защо? „Има сведения, че Че Гевара е идвал няколко пъти в България. Имал е тесни връзки с български сътрудници от военните сили и генерали. Бил тук и за да изучава делото на Левски, той дори е правил опит да напише биография на Апостола. Всички тези факти ми ги разказа дъщерята на Че – Алейда Че Гевара, с която съм се срещал лично”, разказва младият историк Иван Тренев.

И допълва: „Той посетил паметника на Васил Левски в София, където се е преклонил пред своя кумир. А когато прочутият революционер Че Гевара е убит, в джоба му намират снимка на Васил Левски! А на нея пише: „Има един герой на Балканите – от България, на когото искам да приличам”.

Признанието на Хаджи Есад ефенди

В книгата „Спомени и очерки из българските революционни движения 1868-1878” Минко Марковски пише за друг факт, който подкрепя тезата, че Апостола е предаден от жена.

„На 26 декември 1872 година известният в Ловешкото окръжие Хаджи Есад ефенди се установи на квартира в Троян у своя приятел Димитър Попов.

Османлията не знае, че Попов е в революционния комитет, и му доверява: „Димитър ефенди, една тайна ще ти кажа, ама думата тук да си остане. Аз вчера бях в Ловеч, когато се донесе на властта, че този пазвантин (б. р. – Васил Левски) бил там и полицията взе мерки. Вярвам, че с Божията помощ и силата на Мохамеда скоро ще бъде хванат”.

Източник: marica.bg

Присъединете се към нашия канал в Телеграмhttps://t.me/trakiaworld

Предишна статия

Светът се движи с космическа скорост към пропастта!

Следваща статия

Наш професор смая Харвард – лекува рак със зелев сок

Други интересни