ТОЙ ЖИВЕЕ ИЗВЪН НРАВИТЕ НА ВРЕМЕТО

Автор: Няма коментари Сподели:

Интервю на журналистката Ирина Кирилова с учителя Теодосий Теодосиев

Какъв благ човек! Какъв възрожденец, живее и твори в XXI век! Живее в един град с могили и гробници, с Исторически музей с над 70 хиляди оригинални експонати, пълен със златни, сребърни шлемове, нагръдници, огърлици, обеци, гривни и какво ли не още. Това е Казанлък, където се раждат най-красивите момичета, цъфтят и стават на розово масло най- ароматните рози, където се е разхождал писателят Чудомир и художникът Дечко Узунов и още стотици известни хора. Та този учител ще ви представя днес за втори път.

– Г-н Теодосиев, красива есен, вие отивате в планината, за да работите пак в името на децата, пак заради математиката и физиката.

– Да, там имам строителен обект на едно бивше училище, което скоро ще стане на 100 години и което подлежи на реставрация.

– Как взехте това училище?

– Областната управа разпродаваше повече от 20 училища и тази сграда беше срутена, но…ще се оправи.

– Доброволци ли сте събрали?

– Доброволците сами се появиха. Както аз работя безплатно, така и тези хора дойдоха да работят. Училището е към 119 кв. м., едноетажно. Областният управител с един архитект дойдоха, мериха и казаха, че ремонтът на това училище трябва да струва 100 хиляди долара. От тогава до сега цените на строителните материали се удвоиха, майсторите искат толкова за труда, колкото струват материалите. Всички дарители да се обединят, не могат да съберат тази сума. Поради тази причина решихме да купим материалите и доброволците да ремонтират училището.

– Вие събирате по 150 човека от България и от света във вашата елитна школа. Това училище колко ще събере?

– Към 15-20 човека и това ще е супер-елитът. Ще се събират там за подготовка и знания.

– Колко бяха учениците ви това лято?

– Имахме седем лагер-школи това лято с различен формат, с ученици от цял свят.

– А защо чак от Канада се втурват да търсят точно вас?

– Не само от Канада. От Калифорния, от Тексас, до Шанхай. Това са децата на българите в чужбина. Дойдоха, изпяха „Хубава си, моя горо!“, свирихме на гайда, пяха родопски песни, всичко беше прекрасно. Хората помогнаха безплатно, както аз безплатно подготвям децата.

– И докога ще я карате така безплатно?

– Минко Балкански казваше да имаме самоорганизиращи се структури, да не чакаме заповеди отгоре.

– Ако ви поканят да станете министър на просветата, ще станете ли?

– Канили са ме няколко пъти, но не приех. То си има хора, които са за тая работа. Докато мога да занимавам на живо учениците с физика и математика, няма да се занимавам с политика. Иначе са ме канили от всякакви партии да влизам във всякакви листи и то на избираеми места. На всички отказвам. Важното за мен е, че наскоро общинският съвет се наложи да гласува за една наша база, една лаборатория и от тридесет и двама общински съветници, всички гласуваха ДА. Защото осъзнават, че става дума за национална кауза.

– Защо казвате, че телефоните ще унищожат мозъците на децата?

– Не само телефоните. Изкуственият интелект води до оглупяване на хората, колите, от които хората не слизат им докарват болести…

– Вие обичате да вървите пеш.

– Поддържам формата си да вървя 12 километра пеш всеки ден, за да бъда здрав.

– Завършиха ли снимките на филма „Учениците на Тео“?

– Предишният филм го правиха 4-5 години, за да стане накрая 60-70 минутен филм. Сега работят върху втория, който се казва “Социално силните“.

– Кой ученик е последната ваша гордост?

– Аз гордости нямам, защото гордостта е най-тежкият грях, но се радвам на успехите на децата. Много хора смятат, че умните са избягали на запад, а тук са останали само глупаците. Александър Проданов, който можеше да отиде на запад, учи в Софийския университет „Климент Охридски, беше на студентска математическа олимпиада, сега е във втори курс, учи физика и преподава математика на студентите. От Казанлък е. Теньо Попминчев е номер едно в света, събра най-добрите от школите и ги заведе на стаж в Калифорния в лабораторията си. Александър Проданов още веднъж ще ходи на стаж в Калифорния. Там много го харесаха и го искат в техния университет, но той учи в нашия. Там нашите ученици се научиха как се прави наука на световно ниво.

– На вас в определено време ли ви идват на ума тези задачи, които никой друг в света не може да сътвори, или ви хрумват както вървите, или както спите?

– Човек трябва да измисли нещо, което го няма в сборниците, в интернет. Трябва дълбоко да вникне в материала и да работи 24 часа в денонощието. Например – готвя, или вадя тръни на обекта и по това време идват най-хубавите идеи.

– Г-н Теодосиев, не е лесно да си умен. Как издържате в днешно време?

– Това е инстинкт за самосъхранение, защото е смъртно опасност да си прост. Това е моята формула, която зная наизуст. Ако човек си изостави мозъка, той започва да умира от единия край.

– На вас кой ви е помогнал повече за развитието в областта на физиката – Архимед, Галилей или Фарадей?

– Баща ми. От най-ранно детство гледах как при моя баща идват изобретатели на речни двигатели. Аз гледах как се прави отливката, как се престъргват детайлите. Бях покрай техниките, с които моят баща се занимаваше. Той беше учил физика, учил инженерство в Париж задочно и беше мислеща личност от голям мащаб и по-добър възпитател от мен. Той ме научи да мисля. Той ми даваше уроци по мислене – всеки миг, всеки час, всеки ден и през лятото ме натоварваше с техническа работа. Ние мечтаехме за първия учебен ден, когато ще си отдъхнем. Моето семейство никога не е ходило на почивка – няма морета, няма джакузита, няма СПА. Ние сме работили всеки момент, когато не сме на училище. Баща ми казваше, че на жив човек почивка не се полага.

– Вие не сте съгласен с факта, че на някои ученици им пишат тройка, за да минат в другия клас.

– Не са виновни учениците, а политиците и съм го казвал на хора, които са в най-високите етажи на властта. Системата не работи. Няма честно оценяване на ученика. И няма никакво оценяване на труда на учителя. В Япония има точкова система за оценяване на децата по труда на всеки. В Германия нито един преподавател не изпитва собствените си възпитаници, нито учителите, нито професорите в университета правят това. Един учи ученика, а друг го изпитва, от друго училище.

– Вие се занимавате безплатно само със школи и живеете с пенсията си.

– Да и никога не съм давал частни уроци за пари. Математиката е формална наука. В едно общество трябва да има хора и за академици, и за готвачи и за метачи… за всякакви професии. Но всеки трябва да си е на мястото, за което е роден. И това трябва да го разбере учителят.

– Защо никога не сте мислили да защитите докторат, да станете академик?

– Никога не съм работил за дипломи, за оценка. Вземал съм си изпитите и цяло лято след това уча, за да усъвършенствам нещата. Аз съм физик. В университета един преподавател казваше, че за да може да си върши работата, един физик трябва да стане по-добър математик от математика.

– Слушате ли музика? Търся връзката между музиката и математиката!

– Музиката е най-абстрактното изкуство. Унгарците са добри математици, следователно са добри музиканти.

– Особено, когато свирят чардаш!

Е, не е лесно!

– Ако е със сто цигулки, става още по- трудно!

– Ние имаме най-много златни медали, но унгарците са по-добри от нас, надминават ни напоследък.

– Ами те са били империя, г-н Теодосиев!

– Ами, да! Проф. Минко Балкански разказваше как преди много години разбрал, че в края на XIX век във всяка гимназия на Австро-Унгарската империя имало извънкласни форми на занимания по математика, по физика, по химия, по биология и т. н. Сто години по-късно имаше едно момченце-унгарец, което винаги ни побеждаваше на олимпиадите по физика. Значи като минат сто години и ние можем да направим такава организация в образованието.

– Каква олимпиада предстои?

– Лятната е световна, провежда се вече 50 години, иначе предстоят различни състезания.

– Вие сте не само преподавател, не само създател на златни медалисти, вие сте и личност. Как човек става личност? Като изгражда другите да станат личности, или като той се самоусъвършенства цял живот?

– Нещата трябва да са 50 на 50 – труд – талант. Човек не бива да си пропилява таланта. Това е един дар, който си получил от рождение. Има седем смъртни гряха. Будистите имат още един, който е грехът на глупостта. Най-великият дар е дарът на разума. И ако не го употребиш, това е обида за Твореца. Ако човек иска да живее смислено и да не си е пропилял живота напразно, трябва да приема с благодарност даровете, които ни са дадени. Трябва да добавяш нещо в кошничката, да ги умножиш и на следващия етап да поемеш нови кошнички с нови дарове.

– Ама младите май не виждат къде е кошничката!

– Ами родителите имат вина. Аз имам син на 30 години и дъщеря на 13 години. Малката Йоана на всяка олимпиада печелеше медал. Майка й й купи телефон и от тогава никакъв медал не е спечелила.

– Аз взех напоследък интервю от един художник. Той казва, че видимото и невидимото са взаимно свързани. Вие какво мислите по този въпрос?

– Моята учителка по физика – г-жа Вълкова казваше, че човек е 99 на сто сляп. Невидимото е велика радост, която не всеки човек може да усети. Човек е изчезваща малка величина във Вселената. Човек трябва да се смири, да види колко е дребничък. Трябва да си отвори очите, за да разбере видимото и невидимото и да получи радостта от тази гледка на Вселената.

– И в християнството и философите твърдят, че енергията не се губи. Къде ще отиде вашата енергия с толкова висок интелект?

– Не мисля, че е толкова висок интелекта ми. Получил съм дарове, имал съм невероятни родители, имал съм невероятни учители, пълнил съм кошничката и от нея давам. Моята утеха е, че съм давал повече, отколкото съм получил.

Затварям магнетофона и се чудя дали някой се е замислил има ли най-напред кошничка, пълни ли я с дарове всеки ден, как я пълни и на кого ги дава. Защото животът не е вечен, но онова, което оставяме след себе си е вечно. Ние, малките величини, събрани заедно можем да направим велики неща, както сме ги правили през вековете. Но хората като казанлъшкия учител Теодосий Теодосиев останаха толкова малко!

А колко ни са нужни такива хора с възрожденски дух, които да ни правят горди българи!

Ирина Кирилова – интервю с Теодосий Теодосиев специално за „Тракийски Свят“

Присъединете се към нашия канал в Телеграмhttps://t.me/trakiaworld

Предишна статия

Байдън казва, че САЩ никога няма да изоставят Израел

Следваща статия

Набор дамской сумочки!

Други интересни