Боян Ботев: Той е дал живота си за България, едва на 19 годишна възраст!

Автор: Няма коментари Сподели:

Знаете ли, кой е този човек?

Той е дал живота си за България, едва на 19 годишна възраст!

Това е Боян Ботев (братът на великият Христо Ботев). Роден е на 6 май 1866г. в Калофер. Той тръгва по стъпките на брат си. През 1876г. е във Влашко, заедно със своите братя Христо и Кирил искайки да замине с тях за България, но те не му разрешават. Няколко години по-късно той заминава за Русия, там учи във военна гимназия. През 1883г. се завръща в България и се записва във Военното училище!

През 1885г. се включва в Сръбско-Българската война и участва в бруталните боеве при Сливница и възвишението Три уши! Сведенията разказват за небивал героизъм от страна на Боян! В разгара на сражението при Три уши, той е прободен от двама нападатели в стомаха с щикове! С последни сили прави нещо немислимо…успява със собствената си сабя да убие и двамата нападатели! Другарите му виждайки това, настръхват и обръщат боя в своя полза!

Няколко дни по-късно на 10-ти ноември 1885г. в София Боян Ботев издъхва от тежките рани. Посмъртно е произведен в чин поручик.

Написах Ви за Боян Ботев, защото той е бил смел до безумство, последовател на великият си брат Христо Ботев! Такива хора не трябва да бъдат забравяни, нещо повече, за тях трябва да се говори и пее всеки ден! Поклон пред всички забравени герои на България!

Източник: фб

Присъединете се към нашия канал в Телеграмhttps://t.me/trakiaworld

Предишна статия

Корупция за всички

Следваща статия

Изгоненият от Руската църква и от България отец Васиан, обвинен в шпионаж, само при Мартин Карбовски

Други интересни