Държавите по света поемат контрола върху цените, идват купонна система и CBDC

Автор: Няма коментари Сподели:

*Трябва да се окаже обществен натиск , за да се спре това. Колкото и удобно да изглежда да се обвиняват производителите и търговците, истинската заплаха идва от държавните власти и банките.*– Преводна статия на Брандън Смит със съкращения.

Миналия месец, в разгара на нелепите тиради за „Байдъномиката“, публикувах едно есе със заглавие: „Нищо не е свършило: Инфлацията ще се завърне с пълна сила“. Там посочих погрешните схващания за индекса на потребителските цени и че той не е точна мярка за последствията от инфлацията. Също така отбелязах, че този индекс е бил манипулиран в посока надолу от Джо Байдън, който наводни пазара с петрол от стратегическите резерви. Понеже много от елементите на индекса на потребителските цени са свързани с енергията, Байдън създаде изкуствен спад на този индекс чрез тази стратегия. Твърдението ми беше, че след изчерпването на стратегическите резерви и загубата на влияние от страна на Байдън индексът на потребителските цени отново ще се повиши, а цените на редица стоки от първа необходимост ще нараснат.

Сега това се случва – имаме най-големия скок на индекса на потребителските цени от 14 месеца насам, а цените на горивата се връщат към исторически високи стойности. Инфлацията няма да изчезне скоро, но по-важният въпрос е:

кой печели най-много от нея и повишаването на цените?

Отговорът може да е очевиден за някои, но много хора не са наясно с първопричината за инфлационното колебание и често го разглеждат като последица от случаен икономически хаос, а не като продукт на интелигентно инженерство. Истината е, че банковите олигарси и политическите власти се наслаждават на инфлационната вълна, защото тя е отлична възможност да въведат широкообхватен социалистически контрол върху ресурсите […]

Неотдавна канадският президент Джъстин Трюдо нареди на най-големите вериги за хранителни стоки в страната да намалят цените, като същевременно ги порица за по-високите печалби и намекна, че те са причина за инфлацията. В Канада маржовете на печалба на търговците на хранителни стоки всъщност не се променят заради нарастващите им разходи. Ако се разглеждат само суровите печалби, без да се отчита инфлацията в производствените разходи, както и в разходите за транспорт, разпространение и заплати, може да изглежда, че тези компании се къпят в пари.

Няма никакви доказателства в подкрепа на това твърдение

Това, което прави Трюдо, е да се преструва на глупав, докато участва в една много хитроумна стратегия за търсене на изкупителна жертва. Правителството и централните банкери са основната причина за инфлацията, но обвинявайки отделни бизнес сектори, те подготвят почвата за наложен от правителството контрол върху цените. Когато те се провалят и създадат криза в предлагането, той ще въведе „дажби“ (купонна система), а след като правителството накара обществото да свикне с дажбите, елитът ще контролира достъпа на цялото население до храни и стоки от първа необходимост.

Някои може да кажат: „Ама ти говориш за Канада, я кажи за САЩ!“ Същата стратегия е в ход и в Америка, но се изпълнява на ниво градове и щати. Например Брандън Джонсън, социалистическият кмет на Чикаго, току-що обяви план за изграждане на държавни магазини за хранителни стоки в „хранителните пустини“ (с помощта на държавни и федерални данъчни фондове). Тези „пустини“ са места, където комбинацията от инфлация и кражби от магазините е принудила търговците на хранителни стоки да напуснат определени райони на града.

Програмата на Чикаго ще включва мерки за контрол на цените и има достатъчно възможности тези институции в бъдеще да използват купонна система. Подобни проекти се обмислят и в други градове в страната. С други думи, левичарските градове плашат частния бизнес, докато

планират да заменят частните услуги с държавни операции

Миналата година писах в статията си „Капанът на стагфлацията ще доведе до универсален базов доход и дажби за храна“, че въвеждането на дажби, купонна система и държавен контрол върху цените е неизбежно. Въвеждането на дажби обикновено настъпва, когато контролът върху цените се провали. Отдавна САЩ не са се сблъсквали с подобни условия, но е вероятно да се сблъскаме с тях в близко бъдеще. Този път вярвам, че ако на статуквото му бъде дадена власт да решава кой колко да купува, никога повече няма да се лиши от тая власт.

Дажбите могат да се използват и за примамване на обществото да приеме универсалния базов доход и цифровите валути на централните банки (CBDC). Управляваните от правителството хранителни центрове могат лесно да ограничават покупките на стоки до съкратен списък от артикули, а също така да изискват плащане само чрез специфични методи (като цифрови валути). За кратък период от време парите в брой ще бъдат премахнати, тъй като търговците на дребно, притиснати от правителството, ще откажат да ги използват.

Трудно е да се каже какво ще се случи в бъдеще в областта на политиката, като се има предвид, че предстоящата президентска кампания изглежда като пълен цирк. В исторически план обаче както президентите демократи, така и президентите републиканци са опитвали да контролират цените. Трябва да се окаже обществен натиск (минимум на щатско ниво), за да се спре това. Колкото и удобно да изглежда да се обвиняват производителите и търговците, истинската заплаха идва от правителствата и банките. Не можем да позволим на хората, които предизвикаха кризата, да се възползват и от нея, като им дадем още повече власт.

Автор: Брандън Смит

Преводач: Иван Стаменов

Източник: Alt-market

* * *

Още от Брандън Смит в „От Извора“:

Глобалистите и джендърите са в паразитно сътрудничество и взаимна зависимост
Ругателите на филма „Звукът на свободата“ вероятно гледат мръсотии на компютрите си
Кога глобалистите ще опитат да въведат своята тиранична система с цифрова валута?
Цифровизацията на човечеството показва защо глобалистите са злодеи
Антиглобализмът става масов, затова готвят дирижирано бедствие
Дефицитът на суровини и стоки ще остане. Те нарочно сриват веригата за доставки
Какво е „Съвет за приобщаващ капитализъм“? – Новият световен ред
Какво всъщност искат глобалистите с „Великото зануляване“?
Третата световна война започна и тя (ще) се води с икономически бомби
Ред от хаоса: Как конфликтът в Украйна служи на глобалистите
Защо някои хора поддържат тиранията, а други се опълчват?
Наглото лицемерие сред „прогресивните“ слуги на злото заслужава праведния гняв
Нова Конфедерация? Да, обединение срещу глобалното зануляване
Властта е илюзия, контролът е фасада
От нас зависи да се изолираме от кризата, доколкото е възможно
Не, изобщо не сме „всички заедно“ и „солидарни“ с това
Кризата няма да свърши, докато глобалистите са на власт
Как да разпознаваме тактиките на подмолния глобализъм
Как хората стават лесна плячка на тираните
• Войната за съзнанието и как да я спечелим
• Ускорен курс за опознаване на робската психика

https://www.otizvora.com/2023/09/15703/durzhavite-po-sveta-poemat-kontrola-vurhu-tsenite-idvat-kuponna-sistema-i-cbdc/

Предишна статия

Плочата от Битоля – надписа на Иван (Йоан) Владислав

Следваща статия

Лъвовете в петата плътност са като котките

Други интересни