Без месо, без млечни продукти и три тоалета годишно: Добре дошли в плана на Садик Хан за Лондон

Автор: Няма коментари Сподели:

C40, глобална група от кметове на градове, председателствана от Садик Хан, има радикална визия за нетната нула, която според критиците ще ограничи личния избор.

Представете си сцената. Току-що сте преминали през вратата от работа, макар и не с кола, защото лични превозни средства вече не съществуват. Сменяте работното си облекло в нещо по-удобно, може би едно от трите нови облекла, които имате право да купувате всяка година.

След това е долу за вечеря, тъй като цялата тази добродетел е гладна работа. Но не забравяйте, че месото и млечните продукти са изключени от менюто, така че вместо това може да искате да помечтаете как да се отървете от всичко това – само за да си спомните, че сте изчерпали квотата си от един обратен полет на къси разстояния на всеки три години миналото лято.

Това е радикалната визия за нетно нулево бъдеще, мечтана от C40, глобален колектив от кметове на градове, председателстван от Садик Хан, който се застъпва за екстремни мерки за намаляване наполовина на емисиите на парникови газове до 2030 г. и ограничаване на глобалните температури до 1,5C.

Кметът на Лондон, разбира се, не е непознат да натиска циферблата за изменението на климата. Неговото безмилостно разширяване на зоната с ултра ниски емисии Ulez през август се сблъска със сериозни критики от страна на засегнатите фирми, граждани в неравностойно положение и бдителни вандали.

Хан не показва признаци на забавяне: тази седмица бяха разкрити планове за намаляване на ограничението на скоростта до 20 мили в час на още 40 мили от пътищата в Лондон, най-голямото внедряване в столицата досега.

От декември 2021 г. той ръководи C40, който се състои от кметовете на 96 града от шест различни континента. Той прекарва времето си в провеждане на изследвания, провеждане на конференции и изготвяне на „планове за действие за климата“ и първоначално е основан от тогавашния лейбъристки кмет на Лондон Кен Ливингстън през 2005 г.

На следващата година тя се сля с подобна организация, създадена от бившия американски президент Бил Клинтън, а сегашният й президент на борда е Майкъл Блумбърг, американският милиардер. Неговият уебсайт посочва Британската служба за външни работи, Британска общност и развитие като „основен финансист“ сред няколко други правителства, благотворителни организации и мултинационални компании.

През 2019 г., когато Хан беше заместник-председател, C40 възложи изумително проучване на Университета на Лийдс и Arup, консултантска компания, за това как градовете могат да намалят емисиите си до 2030 г. Потребителските навици на гражданите бяха централният му фокус, тъй като очерта диапазон на „прогресивни“ и „амбициозни“ цели.

Неговите по-радикални предложения включват не по-малко от: премахването на личните превозни средства; забраната за консумация на месо и млечни продукти; разпределението на новото облекло до три на година; и ограничаване на полетите за връщане на кратки разстояния до един на всеки три години.

Той също така предложи намаляване на използването на стомана и цимент в строителството и значително увеличаване на дела на сградите, направени от дърво, пренебрегвайки основните ограничения, които това би наложило върху опитите за разрешаване на жилищната криза чрез изграждане на повече домове.

Хан не е предложил прилагането на нито едно от тези предложения. Но за неговите критици докладът е емблематичен за C40 като неизбран, самоназначен орган, който поддържа радикални позиции относно нулевата мрежа и изменението на климата, които обществеността не може да понесе.

Хауърд Кокс, автомобилният активист и кандидат за реформи за изборите за кмет на Лондон догодина, го нарича недемократичен „глобален куанго“, от който, ако бъде избран, той ще извади Лондон.

За Андрю Монтфорд, директор на Net Zero Watch, тя е „откъсната от разума“, а Греъм Стрингър, депутат от Лейбъристката партия от Блекли и Бротън, смята, че нейните политики ще засегнат непропорционално най-бедните в обществото.

И все пак, в същото време като представя тези „амбициозни“ цели, самият доклад настоява, че „не се застъпва за масовото им приемане“, защото те дори не биха били осъществими, освен ако производствените процеси не станат много по-ефективни от гледна точка на разходите и ресурсите.

Вместо това те са „референтни точки“, върху които градовете да „размишляват“, и „в крайна сметка зависи от хората“ да решат собствените си потребителски навици. За някои това предполага, че самите защитници на политиките за нулево нетно потребление, които биха променили напълно начина, по който живеем, приемат, че те всъщност няма да работят.

„След като налага нещастие на шофьорите чрез драконовската си експанзия на Ulez, Садик Хан изглежда заговорничи за нови начини да направи живота на хората нещастен“, казва Крейг Макинлей, депутат от торите, който председателства групата за нулев контрол в парламента.

„Наистина ми стига този авторитарен, нещастен подход към нетната нула. Това, от което се нуждаем, е технологията и иновациите да позволят на хората да станат по-проспериращи и същевременно по-екологични; не по-бедни, по-студени и по-гладни.

Освен това влиянието на Хан върху C40 надхвърля неговото председателство: петима от неговия 11-членен управленски екип са възпитаници на кметските администрации на Лондон или на Greater London Authority (GLA).

Анна Бийч, управляващ директор за управление и ангажимент на изпълнителната власт, помогна за изготвянето на първия план за действие на Лондон за изменението на климата под ръководството на Борис Джонсън, докато Каси Съдърланд, управляващ директор за климатичните решения и мрежи, беше ръководител на проекта на кметството по стратегия за околната среда на Лондон през 2018 г.

Джулиет Картър, управляващ директор за корпоративни услуги, работеше в областта на човешките ресурси в GLA, а заместник-изпълнителният директор Кевин Остин беше нейният шеф по външните връзки, и двата преди избирането на Кан. Изпълнителният директор Марк Уотс някога е бил старши съветник на Кен Ливингстън по време на времето му като кмет на Лондон.

Според профилите на персонала на уебсайта на C40, в него работят 279 души извън този мениджърски екип, всички от които са обект на строг екологичен офис режим. Вътрешните документи на служителите забраняват използването на хартия, дори за водене на бележки и списъци със задачи, както и печатане с цветно мастило или само от едната страна.

Полетите и такситата могат да бъдат оправдани само при „извънредни обстоятелства“, вместо това се дава допълнителен отпуск на персонала, който е принуден да пътува на дълги разстояния с влак вместо това, а конференциите и събитията трябва да имат за цел да предоставят само вегетариански и вегански кетъринг. C40 отказа да коментира тези политики.

„Има два основни проблема с подхода на Садик“, обяснява Стрингър, въпреки че споделя политическа партия с него. „Той разчита на регресивни такси и данъци и ограничава личния избор. Това ще навреди на най-бедните хора и лейбъристите трябва да ги представляват. Политиките на доклада са в едно с много политики за нулева нетна печалба, които наказват нископлатените хора и хората в неравностойно положение и поставят пагубни тежести върху индустрията.

Говорител на кмета на Лондон каза: „Този доклад беше публикуван много преди Садик да стане председател на C40. Споменатите идеи не са предложения, да не говорим за препоръки и кметът със сигурност не предлага на никого да не яде месо или да не лети. Градовете трябва да определят най-ефективния начин за изпълнение за тях.

„Садик си постави амбициозна цел за Лондон да достигне нетно нулево ниво до 2030 г. и Лондон е водещ по пътя, като изолира домовете, електрифицира нашите автобусни и таксиметрови паркове и разширява инфраструктурата на електрическите превозни средства до такава степен, че нашата столица да разполага с най-публичното бързо зареждане точки на всеки европейски град.“

Говорител на C40 каза: „Докладът е общ анализ на емисиите, без да се разглежда конкретен град C40. Това не е план, който градовете да приемат. От хората зависи да направят своя личен избор на начин на живот, включително какъв тип храна да ядат и какъв тип облекло предпочитат.

Източник: telegraph.co.uk

Присъединете се към нашия канал в Телеграмhttps://t.me/trakiaworld

Предишна статия

Какво се случва в Европа и Украйна?

Следваща статия

No meat, no dairy and three outfits a year: Welcome to Sadiq Khan’s plan for London

Други интересни