На 26 и 27 август предстои фестивалът на храната “Обединени българи”

Автор: Няма коментари Сподели:

Вечерта на 26 август има и прекрасна програма, която ще ни запознае с музиката и танците на всички български наследници, както и на нашите комшии от Турция и Армения.

Храната говори много за хората. Чрез нея може да научиш много за живота на дадена народност. Културата и богатството на кухнята вървят ръка за ръка. Колкото по-древна и по-развита е една цивилизация, толкова по-богата и разнообразна кухня има. Когато хората надмогнат злободневните проблеми, те се насочват върху други свои потребности като култура, изкуство и кухня. По кухнята на един народ може да опознаеш и неговото развитие. Българската кухня е особено богата. Ние сме родина на едни от най-здравословните храни. През 1919 г. излиза една статистика, според която българите са най-дълголетните хора в Европа. За съжаление през последните години тя беше натикана в ъгъла и изместена от „Макдоналдс“, много пицарии и куп други мултинационални вериги за бързо хранене, които чрез храната връщат обратно човека при животните.

Исторически парк още с отварянето си реши да сложи край на тази убиваща българската кухня тенденция. Изнамерихме много български рецепти и успяхме да възстановим много български храни в най-добрия им вид. В самия парк продаваме само български храни по нашенски рецепти. Така се роди и идеята за фестивал на храната, където да има участници от много страни, като чрез храната научим повече за другите народи и оценим нашия по-добре. За пръв път в нашата история успяхме да съберем готвачи от всички краища на Велика България. Ще имаме пратеници от Куберова България, Алцекова България, Котрагова България, Баянова България, Кубратова България и Аспарухова България. За първи път в нашата история се събират наследниците на всички братя. Ще можем да видим как досега с различни народи и цивилизации се е променяла българската кухня от Централна Европа чак до Азия. Ще установим разликите и ще видим кое се е запазило във всички български държави.

Освен тях ще има турска, арменска и индонезийска кухня. Турците и арменците са народи, с които ни свързва дългогодишно съседство. Арменците са първата християнска държава. Малко хора знаят, но арменските императори на Византия са повече от гръцките. И българи, и арменци са едни от най-старите народи на света, което прави кухните ни много интересни и богати.

Специално представителят на турската кухня е направил един уникален сборник с рецепти, които са били на трапезата на турските султани. За първи път на Фестивала на традиционните храни ще можем да се запознаем с този сборник и също така да вкусим от ястията на великите султани.

Ще бъде интересно да сравним храните, които формират менюто на Алцековите българи. През 2015 г. официално в Италия, в градчето Челе ди Булгерия, се откри паметник на Алцек. Тамошните наследници на брата на Аспарух помолиха своите събратя от Дунавска България да им помогнат с точната възстановка на най-малкия син на Кубрат. Много ентусиазирани българи, обединени от Фондация „Въздигане“, успяха за рекордния срок от 5 месеца да се организират и да го поставят негов паметник там. Това беше началото на силна дружба между Алцекова и Дунавска България. Организираха се ежегодни фестивали в Италия, като единият от тях беше на храните. Сега, с този фестивал, за първи път ще имаме участници от Челе ди Булгерия, които ще дойдат в България и ще ни запознаят с тяхната прекрасна кухня. Тамошната традиционна моцарела много наподобява сиренето халуми. Това е точен признак за свързаността на нашите култури, защото кухнята на Балканския полуостров е с голямо влияние от двете културни народности, които формират облика на полуострова – византийската и българската. На фестивала ще можем да си закупим и зехтин от планината Булгерия. Вековни маслини са израсли на нейните склонове и някои от тях са посадени от наследниците на Алцек. Богатството на кухнята на Челе ди Булгерия ще учуди приятно всеки, който я вкуси.

Не по-малко интересна е храната от другия край на Българската империя – Волжка България. Това е една държава, която дълги години е основа на цивилизацията в тази част на света. Интересното при нея е, че първо са строили градовете и после са се появили селата. Във всяка друга част на света първо се появяват села и едва след това стъпка по стъпка започват да изникват и градове. Кухнята им е много богата и се представя от две държави, които са на територията на днешна Русия – Татарстан и Башкортостан. За наша радост оттам идват едни от най-добрите им готвачи, които ще ни пренесат хиляди километри на изток към Азия и ще ни очароват с богатството и прекрасния вкус на волжките българи.

Представители на Кубратова България ще бъдат бесарабските българи. Тази огромна българска народност, която е запазила традиционните български език и обичаи дори по-добре от Дунавска България, е едно културно богатство, което може да ни пренесе няколко века назад. При тях храната се е запазила с традиционното българско гостоприемство и веселие. Групата, която идва от територията на днешна Украйна, е огромна и освен готвачи, включва и танцов състав и певици.

Няма как да мине българска кухня без нашите братя от днешна Северна Македония. Тя ще бъде представена от Петре. Той е професионалист в подготовката на македонска традиционна храна и сладолед. Целият му живот минава в гастрономическия свят. Македонската кухня колкото е близка на нашата, толкова е и специфична. Техният айвар и прекрасна скара могат да накарат и сития човек да огладнее.

Вечерта на 26 август има и прекрасна програма, която ще ни запознае с музиката и танците на всички български наследници, както и на нашите комшии от Турция и Армения. Задължително е да се остане до късно, за да можем да отпразнуваме това прекрасно събиране и да го направим традиция, а не изключение.

Не може фестивал на храната без традиционни производители на храна. Последните 20 години особено масово навлязоха „храни“, които нямат нищо общо с храната. Те са калорийни бомби, но в тях липсват хранителният елемент и полезността, с която се отличаваше храната преди. Колкото по-интегрирана в ЕС става една държава, толкова по-изкуствени и вредни за човека стават храните. За наша радост има много хора, които продължават да произвеждат истинска храна, и тук ще можем да ги видим заедно. Тези, на които им липсва вкусът на истинската храна, ще могат да си закупят от нея и да се свържат с производители, които впоследствие може да им помогнат да намерят техните продукти и по местата, където живеят.

Лятото е към своя край и няма по-добър начин да го изпратим от фестивала на традиционните храни. Не е нужно да пътуваме хиляди километри и да похарчим колосални средства, за да видим народности и култури, които вълнуват нашето съзнание. Единственото, което е необходимо, е да организираме своето пътуване до село Неофит Рилски, в България, и за два дена ще бъдем в центъра на света. Отново, като в старите времена, хората от цял свят ще идват при нас, а няма да се налага ние да ходим при тях.

Събитието ще бъде специално и ще можем да споделяме с нашите деца и внуци, че ние сме били на първото събиране на всички българи по света.

Очакваме ви и нека заедно направим така, че нашите братя и сестри от другата България да идват всяка година и никога да не забравяме своя произход!

Кога – 26 и 27 август 2023г

Къде – Фестивална зона до Исторически парк, село Неофит Рилски

Вход за фестивала -12 лв за възрастни и 6 лв за деца (Притежатели на златни и сребърни клубни карти използват отстъпка за входа, а закупилите билет за Исторически парк имат вход свободен за фестивала на храните)

За нощувки – 0896612175

“Исторически парк”: III Международен фестивал за традиционни храни “Обединени българи”

Източник: krasivovetrino.bg

Присъединете се към нашия канал в Телеграмhttps://t.me/trakiaworld

Предишна статия

РАДОСЛАВ ИВАНОВ: “КАПИТАЛ” НАПРАВИ ГОЛЯМА ГРЕШКА, ЧЕ АТАКУВА “ИСТОРИЧЕСКИ ПАРК”. СЛАВАТА МУ РАСТЕ!

Следваща статия

“Rhapsody on the theme of the Paganini-Rachmaninoff”

Други интересни