Археолози откриха трета тракийска гробница със стенописи, подобна на Казанлъшката

Автор: Няма коментари Сподели:

Археолозите са на път да разкрият трета тракийска гробница със стенописи на нивото на Казанлъшката и тази в Александрово. За съжаление те са открили парчета от стенописите в иманярски изкоп, което означава, че тракийската живопис в гробницата е пострадала, предава БНТ.

Надеждите са държавата да отпусне финансиране от фонда за аварийни разкопки. Но дотогава са обявили благотворителна кампания.

В района на Хасково има стотици могили, които вероятно крият гробници. И надпреварата с иманярите е неравна и далеч не в полза на археолозите. Но тук, до село Текето, се надяват не всичко да е изгубено. Около един от иманярските изкопи отриват парчета от стенописи.

“Тук имаме само най-горния пласт, най-финия, щукатурата. Тя се изпълнява от много фина хоросанова мазилка с мраморен прах обикновено, за да стане толкова фина и върху нея се нанася цветната декорация. Това е с тъмно червено оранжево. Имаме тук нещо като зелено, една ивица”, заяви археологът доц. д-р Георги Нехризов.

Някои от цветните парчета обещават истинска сензация. Те пасват идеално на декоративния фриз, който огражда стенописите – като този в гробницата в Александрово.

“Този пояс, с който завършва фигуралната сцена на ловната сцена на гробницата. Това е т. нар. Киматийон. Лесбоски киматион, поредица от кини, които са чисто декоративен орнамент. Същият може да го видим в Казанлък. Този киматийон присъства само на тези, в които има фигурални сцени. Същото се отнася и за другите елинистически гробници, открити не в Тракия, в Гърция и Италия”, допълни доц. д-р Георги Нехризов.

Това прави предстоящото разкритие крайно вълнуващо, защото ще даде ценна информация за живота и бита на траките от тази епоха и ще доизгради историята им. Могилата, която крие гробницата, със сигурност не е от малките – 7 метра висока, 40 е диаметърът. Освен стенописите иманярите са разрушили със сигурност и част от стените ѝ.

“Ето това са част от тези блокове, които сме изкарали. Вижте обработката, рустифицирането. Разбили са стената, това е от разрушената стена. Това е туф, скалата е туф. Интересното е, че в района няма туф. Най-вероятно са ги носили от Кърджалийско. Гробницата трябва да очакваме тук някъде, входът е в този участък”, коментира доц. д-р Георги Нехризов.

Точното място на входа ще може да се разкрие с геофизично изследване. Но едва ли ще има изненади. Следвайки соларните си култове траките вероятно са избрали най-огряваните страни на могилата. Археолозите смятат, че до месеци ще успеят да разкрият ценната гробница и е важно да се намесят бързо.

“Всички могили в района са ужасно разкопани, скоро дори имаше хванати от полицията иманяри преди 2-3 години тук в това село и още се води дело”, каза още доц. д-р Георги Нехризов.

И въпреки че Министерството на културата има фонд за аварийни разкопки все още учените нямат финансиране. И за да не рискуват да пропуснат този археологически сезон извадили дарителска сметка и обявили благотворителна кампания.

BG64RZBB91553120056106

титуляр: РИМ-Хасково

Източник: plovdiv24.bg

Присъединете се към нашия канал в Телеграмhttps://t.me/trakiaworld

Предишна статия

„Агент Зеленски“ (част 2, БГ-субтитри): Скот Ритър – как Украйна стана военна и биолабораторна площадка

Следваща статия

Сорос през 1993 г.: С живата сила на Източна Европа и оръжията на НАТО ще нападнем Русия

Други интересни