Олигарха Иво Прокопиев срещу Ивелин Михайлов – Исторически Парк(Къде е истината, кой ще ми каже?)

Автор: Няма коментари Сподели:

….КАКВА ИРОНИЯ НА СЪДБАТА – ФИРМА НА САЩ, ПРЯКО СВЪРЗАНА С ОЛИГАРХА ИВО ПРОКОПИЕВ И НЕГОВАТА ИМПЕРИЯ – КАПИТАЛ
ИСКА ДА ПОБИЕ СТОТИЦИ ВИСОКИ ПИЛОНИ С ПЕРКИ ЗА ВЕТРОГЕНЕРАТОРИ… ТОЧНО ТАМ… ….ТОЧНО НА ТОВА МЯСТО…

….ТОЧНО ТАМ КЪДЕТО ИВЕЛИН МИХАЙЛОВ И АКЦИОНЕРИ ВЕЧЕ СА ИЗГРАДИЛИ УНИКАЛЕН БЪЛГАРСКИ ИСТОРИЧЕСКИ ПАРК…
…НА МЯСТОТО НА ПУСТЕЕЩИ И НЕ ПРЕДСТАВЛЯВАЩИ НИКАКЪВ ИНТЕРЕС ЗА НИКОГО ЗЕМИ…

…И СЪВСЕМ ЕСТЕСТВЕНО СЛЕД ИЗГРАЖДАНЕТО НА ТОЗИ УНИКАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ ПАРК – ЗЕМИТЕ И ИМОТИТЕ ОКОЛО НЕГО СА ПОСКЪПНАЛИ ЗНАЧИТЕЛНО И ИНТЕРЕСА КЪМ ИНВЕСТИЦИИ ТАМ СЕ Е УВЕЛИЧИЛ МНОГОКРАТНО…

….А ПЪК ФИРМИТЕ НА САЩ И ИВО ПРОКОПИЕВ НАЙ – ОБИЧАТ ДА ПОЛУЧАВАТ ПОЧТИ ИЛИ СЪВСЕМ БЕЗПЛАТНО ТЕРЕНИ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ВЕТРО И СОЛАРНИ ЦЕНТРАЛИ….И ЗА ДРУГИ ТЕХНИ РАБОТИ… 

А ПЪК БЪЛГАРСКИЯ ИСТОРИЧЕСКИЯ ПАРК ИМ ИМ ПРЕЧЕЛ

Е АКО БЕШЕ АМЕРИКАНСКИ ИСТОРИЧЕСКИ ПАРК НЯМАШЕ ДА ИМ ПРЕЧИ…

…И ТОВА ДОЖИВЯХМЕ ДА ВИДИМ КАК ФИРМИ НА САЩ И КАПИТАЛ НА ИВО ПРОКОПИЕВ ПРОВЕЖДАТ МРЪСНА ПРОПАГАНДНА КАМПАНИЯ С ПОРЕДИЦА ПУБЛИКАЦИИ СРЕЩУ БЪЛГАРСКИЯ ИСТОРИЧЕСКИ ПАРК..

….И ТО ПЪК ТОЧНО В САЙТА „АФЕРА“…

…..АМА НЕВЕДОМИ СА ПЪТИЩАТА БОЖИИ И ПЪТИЩАТА НА ПАРИТЕ…

….ДАНО КОЙТО ПОРЪЧВА „МУЗИКАТА“ ПОНЕ СИ Е ПЛАТИЛ ЯКО – ЗА „МУЗИКАТА“ В САЙТА „АФЕРА“…

МИХАЙЛОВ

 

Веселина, събуди се най- сетне, истината е някъде по средата или КОЙ КОГО ще победи, Иво или Ивелин!!!

Димитър Димитров, кмет на община Ветрино (ГЕРБ) и местният бизнесмен /шеф на Исторически парк/ са на път да се превърнат в главни герои на „Ветрино гейт“.

Между тях са декари имоти – 5 на брой, като продажбата се извършва в началото на юни, 2021 г. Имотите са с идентификационни номера 10865.80.54, 10865.41.80, 10865.73.25, 10865.97.36, 10865.48.57 и с размери между 4 и 7 дка, всичките във Ветрино.

Сделките между кмет и бизнесмен предизвикват въпросителни доколко в ролята си на длъжностно лице някой може да е обективен към човек, с който е въртял имотни сделки. Въпреки че към днешна дата Димитров заема длъжността кмет на общината, а Ивелин Михайлов е изпълнителен директор на Исторически парк, който е бил във Ветрино лесно се обърква кой всъщност е кметът на китната варненска община – избраният или най-важният му инвеститор.

За зависимостите на Димитър Димитров от Ивелин Михайлов и протекциите върху Исторически парк периодично се появяват съмнения. До този момент не са били публикувани ясни доказателства за връзките помежду им.

Тези сделки обаче показват пряка такава, като Димитър Димитров е в ролята на продавач, а Ивелин Михайлов – на купувач.

Играта със земята и историческите бутафории в с. Неофит Рилски струват на държавата 1 млрд. лева

Какво се крие зад общинско-частното заиграване с патриотизма и традиционните национални ценности в едно варненско село е загадка за няколко милиона лева и няколко стотин преференции по време на избори. Със сигурност цената е инвестиция в размер на близо 1 милиард, няколко десетки работни места и бъдещи приходи.

Под благовидната фасада на създаването на място за съхранение на историческата памет, традиции, обичаи и почти възрожденски начин на живот всъщност се крият мощни политико-икономически интереси, от които на обикновените жители на българската селска община Ветрино им остават само последиците. Защото цената за кулите от итонг, „средновековните къщи“, мостчетата и зелените полянки са собствените им домове и свобода. Имотите се купуват евтино от принудените да потърсят по-спокойна среда за живот, „частната полиция“ създава напрежение и страх в тези, които не изповядват „историческите“ ценности. И това няма изгледи да се промени докато кмет и феодал създават собствени правила за живот в една иначе демократична община.

Само псевдопатриотизма на един човек, който не е инвестирал и един собствен лев в това, с  което парадира да е лицето на новото Възраждане, не е достатъчно привлекателен за един кмет, който би следвало да служи на всички, а не само на един. Какво тогава се крие зад тази близост, заради която същият кмет си позволи да наруши един куп национални закони и европейски директиви?

Най- очевидното е, че на този кмет не му се налага да инвестира в показност, характерна за общините под влияние на ГЕРБ, защото това го прави любимият му инвеститор. Който, между другото, също не харчи свои пари. Това са парите на стотиците акционери, закупили акции от историческия парк, които нито сега, нито някога ще видят дивидент от тях.

Не от особена важност е и фактът, че ветренският кмет е собственик на ресторанта в село Неофит Рилски, защото е купен от него от Потребителска кооперация „Свобода“ в селото преди инвазията на „историците“.

По-малко очевидното са няколко сделки за земя между кмета и инвеститора. Едните са лични – кметът продава, а инвеститорът купува близо 25 дка ниви, които са в или близо до частното село Неофит Рилски и в землището на община Ветрино.

И петте сделки, в които купувач е лично Ивелин Михайлов  – два парцела по 4 дка в местностите „До летището“ и „Бостанлъка“, един от 6 дка. в м. „Високото напрежение“, 4,5 дка в местност „Бабука“ и още 7 дка в м. „Пиринчията“, са извършени през 2021 г. Това е годината, в която в село „Неофит Рилски“ се регистрират над 40 фирми от близки до Михайлов, чийто основен предмет на дейност е търговия с недвижими имоти.  Доходите от сделките с ниви са отразени в годишната декларация, която кметовете попълват всяка година. От там става ясно, че земята на управника е закупена от Ивелин Михайлов на средна цена от 4 лв./кв.м.

И ако за кметските ниви тя е подходяща, то не същото може да се каже за други над 100 дка, за които инвеститорът е платил скромните около 1,45 лв./кв.м. Тези земи, както се оказва по-късно, са запорирани от НАП за неплатени от „Исторически парк“ АД задължения към бюджета.

Завладяването на цяла община, подобно на селищата в Дивия Запад в край на 19-и век, остава незабелязано, поне на пръв поглед, от държавните институции. Въпреки че се твърди, че операциите, свързани с финансирането на частните инициативи в нея все пак са във фокуса, макар и от далеч, от една четирибуквена специализирана агенция. Какво е открила обаче не е ясно, защото няма реални действия по наблюдението. Без действия прокуратурата оставя и подадената и от КФН информация, свързана с продажбата на акции, която, за да избегне регулациите на комисията, се прави между физически лица.

Партийното ръководство на местния кмет пък си затваря очите за частните му преплетки, защото, казват, изпълнява стриктно квотата за преференции по време на избори.

И, ако не беше едно решение на Общинския съвет на Ветрино, което стана известно и в Европа с нарушаването на редица български закони и европейски директиви, за случващото се в тази община можеше и да не се чуе. Стената, която местната власт издига пред инвеститорите, различни от вече превзелите я, стана видима за всички Дори и за тези, които не намират тенденциозност в редица решения на общинската власт, които под формулата „грижа за животновъдите и земеделците“, стеснява възможностите пред всички инвеститори, освен концептуално удобните.

Седмица по-рано в Общинския съвет на Ветрино се завъртя друга буря, свързана с имоти, предоставени без процедура на овладелия района бизнесмен уж за залесяване, но всъщност за организиране върху тях на панаири, изложения и пр., от които парите пак не отиват в общината, а в частната каса.

Колко са дълбоки взаимните интереси на кмет и бизнесмен може само да се предполага, след като с лека ръка се игнорира инвестиция за близо 1 млрд. лева. Преди дни кандидати да монтират перки в района на Ветрино обявиха, че замразяват инвестицията си, докато общината се управлява по тази порочна схема. Вместо тревога, кметът директно контраатакува фирмата с изявление за спорното и финансово състояние и легитимност, като в монолога си срещу собствениците на ветрогенераторите забърка даже премиера на Сърбия. Под диктовката на бизнесмена, който демонстрира масово нахлуване с внушителен антураж както на общото обсъждане на комисиите, така и на самото заседание на ОбС – Ветрино, общинските съветници пренебрегнаха решението на ВАС за отмяна на безпрецедентния мораториум върху поставянето на ветрогенератори и отложиха до местните избори окончателното решаване на въпроса.  Любопитен факт е, че въпросното изявление на кмета не влезе в официалния протокол, но бе излъчено в youtube-каналите на „историческата“ общност и затвърди за пореден път взаимните обвързаности между местната власт и икономическия фактор №1 в общината.

Част от цялата история „Ветрино гейт“ обаче са и други свързани лица и фирми, които чрез бързи покупки и още по-бързи прехвърляния на собствености „изпират“ имоти, които накрая се оказват трудни за проследяване.

Каква е финансовата схема, чрез която са осигурени средствата за Исторически парк разкриват инвеститори и партнори на обекта пред Капитал.

Как общински ниви и пасища са станали част от Исторически парк за „жълти стотинки“ и след спорна смяна на собствеността – четете утре.

                                                                                      Андрей Червенков        https://afera.bg/

Предишна статия

Новините днес по света и у нас или какво ни очаква утре???

Следваща статия

Елеазар Хараш: Богомилите показаха, че Истинското в човека е непобедимо

Други интересни