“Могъщите българи” – картина, която показва един малко известен момент от нашата история

Автор: Няма коментари Сподели:

“Могъщите българи” – автор Мирослав Йотов

Новата ни картина. Разбиването на Първия кръстоносен поход от българите.

“Могъщите българи” е картина, която показва един малко известен момент от нашата история. По време на Първия кръстоносен поход, Пиер Отшелника, който е водача на едната войска от над 125 000 човека минава през българските земи, които тогава са под византийска власт. Въпреки, че нямаме собствен цар, нашите боляри продължават да управляват българските градове. По това време всички земи от Белград насам, включително и Белград са си български.

Кръстоносците навлизат в нашите земи, като преди това безнаказано са ограбили унгарски градове и села, и никой не е могъл да спре такава армия. С повишено самочувствие навлизат в нашите земи и край Ниш подпалват мелницата на един българин и отвличат дъщеря му. Тук обаче са сгрешили противника. Събитията водят до голяма касапница, в която рицарите са разбити и от 125 000 човека оцеляват едва 27 000 бойци. Пиер Отшелника се крие в горите и се чуди какво се е объркало, че да преживеят такъв погром. В крайна сметка рицарите спират да минават през България до Четвъртия кръстоносен поход, когато пак са набити от цар Калоян.

Време е да спрем да наричаме смелите мъже – рицари, а да си им казваме юнаци. Българската воинска сила и чест са ненадминати в света. Нека знаем историята си и да я разказваме на нашите деца!

Картината е нарисувана от виртуоза на историческата живопис Мирослав Йотов по поръчка на “Исторически парк”.

Споделяте и нека целия свят научи, че сме свободни хора, били сме свободни и ще бъдем свободни, защото това е съдбата на всеки българин!

Присъединете се към нашия канал в Телеграмhttps://t.me/trakiaworld

Предишна статия

БТИ (Български технологичен институт) – концепция: събеседване с д-р фн Стоян Йорданов

Следваща статия

Петър Клисаров: В близките 2-3 години ще имаме размирици по цял свят!

Други интересни