СЗО ще ни задължи да бъдем с дигитални здравни сертификати по модела на Ковид сертификатите на ЕС

Автор: Няма коментари Сподели:

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус и еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис подписаха в Женева „знаково“ по думите им споразумение.

Според споразумението за сътрудничество Световната здравна организация ще базира глобалната си система за здравно сертифициране на цифровия Ковид сертификат на Европейския съюз, става ясно от съобщение на сайта на Еврокомисията.

„Това ще бъде важна част от усилията ни за укрепване на здравните системи и за подпомагане на нашите държави-членки да се подготвят по-добре за следващата епидемия или пандемия“, каза Тедрос и добави, че мрежата „може също да играе решаваща роля в трансгранични хуманитарни ситуации, като гарантира, че хората имат достъп до здравните си досиета и пълномощия, докато се движат през границите поради конфликт, климатичната криза и други извънредни ситуации“.

„Пандемията от Ковид-19 подчерта стойността на цифровите здравни решения за улесняване на достъпа до здравни услуги“, каза Тедрос на церемонията по подписването.

Като първа стъпка в разработването на глобална мрежа от цифрови здравни сертификати той заяви, че Ковид сертификатът на ЕС сега ще се превърне в „глобално обществено благо“.

Той твърди, че мрежата ще се разрасне, за да включи елементи като дигитализирани международни рутинни карти за ваксинация.

Според съвместно изявление на СЗО и ЕС дигиталният здравен сертификат ще има за цел да даде възможност за пътуване в световен мащаб, като същевременно подпомага защитата на хората от опасности за здравето като потенциални предстоящи пандемии.

Пътуващите, които обикалят вътре в блока, са използвали хартиения или цифровия сертификат на ЕС за Covid, за да демонстрират своята ваксинация срещу Ковид или тестовия статус.

Въз основа на технологии и стандарти с отворен код, най-популярната програма за сертифициране на Ковид в света дава възможност на държави извън ЕС да получат информация за сертификати, създадени в съответствие с изискванията на ЕС.

Сертификатът „показа на нашите граждани светлината в края на тунела и защити в същото време общественото здраве на фона на несигурността на пандемията“, каза Кириакидис и добави, че този успех на ЕС „бързо се превърна в световен стандарт“.

Тя посочи, че почти 80 държави вече са приели рамката на ЕС за Ковид сертификати.

Тедрос подчерта, че новата сертификационна програма ще се „основава на принципите на справедливост, иновации, прозрачност и защита на данните и неприкосновеността на личния живот“.

СЗО няма да има достъп до никаква основна лична информация, защото правителствата все още ще бъдат единствените, които имат достъп до нея.

„Неприкосновеността на личния живот е ключова“, каза Тедрос. – „Ще поддържаме само указател с публичните ключове, който може да се използва за проверка на автентичността на цифровите здравни досиета на държавите-членки.“

Източник: obektivno.bg

Присъединете се към нашия канал в Телеграмhttps://t.me/trakiaworld

Предишна статия

Цитат от Учителя: “Смисъла на живота се заключва в служене на доброто. Ако не служите на доброто, вие ще загубите и здравето, и силата и знанието си!”

Следваща статия

Кой се опитва да замени Вселенския Разум?

Други интересни