Камен Радев – ИНТЕЛИГЕНТНИЯТ НАЧАЛНИК на РУ “Полиция” гр. Пещера

Автор: Няма коментари Сподели:

                  

                                  Ирина Кирилова – журналистка

     Ако попитате в Пещера, Брацигово, Батак за главен инспектор Камен Радев – началник на Районното полицейско управление в Пещера, ще ви кажат, че го познават. Но… не познават вътрешната му същност. Едва ли гражданите на трите общини  ще знаят, че Камен Радев учи психология, че чете книги, свързани със създаването на човечеството, чете за онова, което остава след нас като енергия, че обикаля исторически места и манастири, че ходи на театър.

     Това е другият образ на главен инспектор Камен Радев. Там, в този образ той е скътал обичта към жена си и сина си, желанието му да направи детето си добър и честен човек.

     Камен Радев ръководеше Районното полицейско управление в Хисаря. Няма да изтъквам причините, поради които той вече е другаде, защото всеки знае, че един град се управлява преди всичко от олигарсите – те слагат, те отстраняват, защото им е необходим на най- силово място в общината да седи слаб човек. Така чрез слабостта му те могат да направляват кое да бъде разкрито и кое да бъде прикрито. 

   И до днес в Хисаря се питат на кого не угоди Камен Радев, та вместо в курортния град, сега е в Родопите. Но затова пък след него започнаха да грешат и стигнаха дотам че  „Вътрешна сигурност“  влезе в кабинета на началника на РПУ – Хисаря,  обърна в кабинета му всичко наопаки, за да открие скрита документация, та  изплаши така г-н Арабски, че той да се поболее и да го напъхат в болница… Е, какво да кажем, освен, че за всеки грешен ход идва бял ден за точни отговори.

Изобщо няма да питам главен инспектор Радев за полицията, която ръководеше преди. Но не мога да не го запитам дали би се върнал в общините Хисаря и Калояново, ако бъде поканен за това?

– Не бих се върнал в тези две общини поради няколко причини. Аз си тръгнах от там, защото бях предаден. Ако се върна, имам усещането, че пак в един ден ще бъда предаден. Идването ми в Пещера, Батак, Брацигово като ръководител на полицейското управление ми даде възможност да направя преоценка на всичко –  на работата ми, на ударите, които съм получавал в Хисаря. Този курортен град е много особен, що се отнася до ръководители и до жители. Всеки се пъха там, където не му е мястото. Така че връщането ми там ще бъде с черни помисли и това ще трови всеки мой работен ден. Ще дам един пример за орач, който оре и поглежда назад към изораната вече бразда, а в това време изкривява тази напред. Много ми е мъчно за Хисаря. Там съм израснал, там съм учил, имам много приятели, но… 

– Пещера, Брацигово, Батак – три исторически места в България, в които непрекъснато има туристи от България, от чужбина. Това затруднява ли работата на полицаите?

– Напротив! Ние се радваме на присъствието на многото туристи. Имаме добро културно- историческо наследство. В района на Батак,  в радиус около 25 километра има 665 светилища, за които специалистите казват, че са тракийски. Наскоро научих за турска делегация, която е идвала в Батак, била е заведена с църквата, където е станало баташкото клане. Всички, които са видели картината вътре, са се просълзили. Така че туристите изпитват и положителни и отрицателни емоции. 

– Има ли разбирателство в управлението, което ръководите, защото е много неприятно полицаите да не се разбират помежду си?

– Разбирателство има, оформихме невероятен колектив, заедно работим, не се огъваме. Разбирателство има между отделните звена, което е много радващо. Ежедневно се сблъскваме с различни препятствия, които заедно решаваме.  

– Защо, г-н главен инспектор, във ръководения от вас район не стават катастрофи? Районът е с хубави лозя, което предполага производство на вино и ракия. Навсякъде тръбят, че катастрофират пияни шофьори. Оставам с впечатление, че вашите граждани имат самоконтрол!

– Не мога да кажа, че имат самоконтрол, но водачите много добре знаят, че има контрол от страна на полицията, което ги кара да внимават при шофирането. Случвало се е, след религиозни празници – и християнски и мюсюлмански да ангажирам изцяло униформените служители с проверки по пътищата. Правили сме по над 300 проби и нито една не е показала положителен резултат за употреба на алкохол и наркотици. Ще допълня, че по време на мюсюлмански празници хората спазват правилата на корана и не употребяват алкохол. Даже съм чувал от граждани от други градове, че номерата в Пещера не минават, т.е. при наличие на нарушение се санкционират, което добре говори за служителите в РУ – Пещера. Eдва ли има Районно управление, което да се похвали, че за две години няма нито един убит в катастрофа. Нямаме и хора с тежки телесни повреди. 

– Имате ли случаи да хванете на пътя шофьори, които са употребили наркотици?

– Имаме доста случаи, даже сме установявали комбинация на две в едно –  шофьори, употребили  алкохол и наркотици. Мога да кажа, че в региона на Пещера не е масово това явление. Другото интересно е, че гражданите, които работят в Западна Европа – Испания, Германия, Франция, Белгия и в други държави, прибирайки се през летните месеци, вкарват модерни наркотици от там. Но важното е, че успяваме да противодействаме и да ги залавяме. 

– А имате ли случаи на отглеждане на наркотици в оранжерии или скрити места?

– Както казах и в предишното интервю пред „Тракийски Cвят“, имаме открити от нас две скрити лаборатории. Първата беше през лятото на 2021 година, която беше установена в бивш склад за плодове и зеленчуци в село Козарско. Намерихме около три хиляди растения канабис в различна фаза на растеж, в саксии, имаше и изсушен канабис. Беше подготвена специална апаратура: вентилатори, климатици, поливна техника, и др. Характерното беше наличието на единия от етажите на дизелов агрегат за производство на електрически ток. През 2022 година имаме още един хубав удар в община Брацигово в село Исперихово. Беше установена доста добре замаскирана  нарко-оранжерия в сградата на бивша винарска изба. Реализацията беше направена съвместно с отдел „Криминална полиция“ – Пазарджик. Работим много добре с колегите. Ударът беше голям не само в рамките на региона, но и за цялата страна.

– Как се справяте с битовата престъпност?

– Искам да похваля работата на група „Криминална полиция“ в Районното управление за добре свършената работа до момента. Имаме доста успехи и това е похвално за РУ Пещера. Нямаме групи, които да идват в трите общини и да крадат, повечето кражби са от местни хора. Обаче, ние си ги знаем и при извършване на престъпленията си ги залавяме.

– Ще ми се да чуя малко статистика. Колко престъпления има в трите общини, колко са разкрити?

– Да кажа , че 76 процента от криминалните престъпления при нас са разкрити. Нека читателите си направят сметка дали  работим добре като не пропускат факта, че на „Икономическа полиция“  процентът на разкриваемост е идентичен. 

– Какво е взаимодействието ви с ръководителите ви от Пазарджик? Каква е оценката за работата на вашето управление?

– Оценката за работата е много добра. На мен е поставена отлична оценка от ръководството на дирекцията. Имаме текущи проблеми, но без проблеми не е интересно. Ръководството на дирекцията, както и на РУ Пещера се стараем да създадем нормална среда за работа, почти нямаме вакантни места. Работим заедно със сектор „Криминална полиция“ и със сектор „Икономическа полиция“ към Областна дирекция Пазарджик. Съвместната ни дейност дава доста добри резултати и сме структура, която печели уважение с всеки изминал ден.

– Дали следователите и полицията трябва  да са заедно?

– Ще изкажа моето лично мнение. Аз смятам, че преди години не трябваше да разделят следствието от полицията. Получи се един разнобой, за който не ми се коментира.

– А сега ще ви хвърля в полето на психологията! Едно от важните качества на човека е самоуважението. Когато нямаш  самоуважение, самочувствието е ниско. Вие от кои хора сте?

– Аз уважавам себе си, но и уважавам и хората, с които работя, с които контактувам. На този въпрос най- добре биха отговорили тези, с които общувам по някакъв начин. Нека те кажат какво изпитват към мен! Всеки ден си повтарям, че да си началник, да си ръководител е нещо временно. По- важното е да бъдеш човек, за да може после, когато не си началник, да ти звънне телефонът и да те попитат как си.

– Г-н Радев, попадали ли сте при някои разпити на човек с много лица и това затруднявало ли ви е да откриете истинското му лице?

– Сещам се за един случай за човек с няколко лица, когато съм работил в „Икономическа полиция“ в Пловдив. Ставаше въпрос за имотна измама с хора, не подозиращи за това. Успяхме да установим истинската същност на извършителя и той беше осъден. 

– Вие четете книги, свързани с паранормалното. Аз смятам, че няма паранормално, а че има хора, надарени с мистични способности, които могат да улавят знаците от Горе. Такива хора винаги се справят с житейските проблеми. Вие от кои сте? От тези, които някой им диктува как да действат, или от тези, които умуват и търсят изход?

– Аз съм от тези, които разсъждават и търсят изход. Това е резултат от житейския и професионален опит. Търся постоянно най- правилното решение на всеки възникнал въпрос. Не всеки път се получава, но аз съм постоянно търсещ. Чета, уча се от книгите, които чета, но най- вече от живота. Той ми показва правилните пътища.

– Знам, че знаете всичко за Царичина, за явленията в Странджа, интересувате се от египетската богиня Бастет, за която се говори, че още владее пространството в Странджа, специално посетихте манастира край „Златни пясъци и т. н. Защо ви привлича загадъчното?

– Засегнахте тема, за която мога да говоря с часове… Конкретно за Странджа планина, мога да кажа, че тя е уникална планина, която крие уникална природа, не съвсем осакатена от хората, с останалите малки автентични селца и градчета, прекрасни природни и исторически забележителности. Гробницата на Бастет се намира в близост до турската граница, в подножието на връх Голямо градище. По – скоро мога да кажа, че предполагаемата гробница, тъй като няма информация за това, дали е била открита. Знае се само, че от стара иманярска карта, показана и на светицата Ванга през 1980 година, е била сформирана експедиция през 1981 от дъщерята на Тодор Живков – Людмила Живкова, за  да търсят гробницата. Малко повече за Бастет! Тя е със странджанско потекло, била е възприемана като богиня в Египет, имала е култ към котките, поради тази причина я наричат жената – котка. Била е с тяло на жена и глава на котка. Говори се, че малко преди да почине, е пожелала да бъде погребана в родните ѝ земи, т.е. в Странджа планина. Саркофагът е бил от черен гранит. … Историята за Бастет е много дълга. Мога да допълня, че по думите на хората, които са посещавали  предполагаемия гроб на Бастет, се появява някакво бяло видение с фигура на човек на 5 май. Аз бях там в края на август 2022 година и мястото е доста магично и доста странно. Успях да снимам скалата над самата пропаст, над предполагаемата гробница и релефно успях да различа глава на котка. 

     Другото интересно място в региона е скалното оброчище „Индипасха“. Това е магично място в района на Малко Търново, едно от най – почитаните и посещавани места в Странджа планина. Намира се в едно малко деренце, непосредствено до турската граница. Посещава се целогодишно от хора, търсещи изцеление. Представлява аязмо с лековита вода, извираща изпод надвисналите скали. Водата е бледо жълтеникава на цвят  и е леко радиоактивна. Пред самото аязмо има множество икони, закачени дрехи… Самото име “Индипасха” означава “След Великден”. В района има още много светилища. Едното от тях е Мишкова нива, стари тракийски погребения, и много други.  

    Няколко пъти съм бил на „Аладжа“ манастир , близо до „Златни пясъци“. Манастирът е обвит с много мистика. Всички килии са издълбани в скални ниши и са на голяма височина. За този манастир се говори, че отдолу има тунел, който извежда в морето.

– Имате интерес към неразгаданото от учените, или търсите връзка между феномена и психологията?

– Търся неразгаданото от учените, защото на земята има още много неразгадани факти и неизследвани обстоятелства, които имат връзка с феноменалното. Един пример ще ви дам. Най – малко изследвани са дълбините на океаните, а там се намират отговорите на много въпроси, даже няма още такива зададени въпроси, на които да се търси отговор. Ще дойде време, когато ще се разрешават една по една загадките на планетата ни.  

     А що се отнася до въпроса дали има връзка между феномена и психологията, да, има връзка, защото в самия  човек винаги има нещо феноменално. Всеки човек е индивидуалност и крие в себе си тайни, които и близките му дори не знаят.

– Как се прониква във вътрешната същност на човек? Вие сега учите полицейска психология!

– Сложно е. Гледаш поведението му, вникваш в начина му на изговаряне, определени думи влияят на самото поведение, гледаш изражението, движението на ръцете, гледаш почерка му накъде е наклонен, ред други особености…Това не се учи с учебник, а с много практика! 

– Коя е последната книга, която прочетохте?

– Последната книга, която прочетох, е “Топ мистериите на света” на Слави Панайотов, книга, която горещо препоръчвам за хора, които тепърва откриват непознатото по света. Написана е изключително достъпно за всеки читател. Бил съм на презентации на автора. Много интересна личност. Смятам да препрочета някои от книгите на Ян Ван Хелсинк за тайните общества на ХХ век. По- скоро за обществото „Врил“, създадено по време на нацистка Германия и има вероятност да съществува и днес. Ще наблегна на експедицията на Хитлер до Непал и Хималаите и най- вече за създаването на „Нова Швабия“ под ледниците на Антарктида.

– Връщам ви в Пещера! Идвал ли е при вас някой богаташ, за да ви подкупи, запазвайки себе си от преследване?

– В общините, на чиято територия работя, такива хора няма. Никой не би се опитал да влезе при мен с пликове, пълни с пари или с куфарчета, защото много добре знаят, че при мен това не може да стане. Кариерата ми е минала през „Икономическа полиция“, винаги съм се държал достойно с нарушителите на финансовите нарушения и нямам притеснения и забележки в това отношение. Освен това, вярвам, че един ден на този свят всичко се връща. А аз не искам да бъда наказан чрез страдание на семейството си.

– Кои са вашите приятели, с които сядате на чаша вино?

– Това са хора, които в годините са доказали, че могат да бъдат верни приятели и нови приятели от Пещера. Не си губя времето с такива, които не заслужават моята подкрепа в живота.

– Музиката, която предпочитате?

– Слушам всякаква музика – обичам хард- рок и класически хеви- метъл, но не понасям чалга. Много обичам автентична българска народна музика. 

– Като приключите обучението си по психология, ще изберете ли друг път на развитие – примерно да станете преподавател в Академията на Министерството на вътрешните работи?

– Не. Нямам амбиции да бъда преподавател в Академията. Смятам, че има още какво да дам в полицията. Работата ми доставя истинско удоволствие и то, когато видя резултатите от нея.

– Кое е най- важното, което предстои пред вас като началник на РПУ в Пещера?

– Както посочих по – нагоре в интервюто, да бъдем добър екип и да се справяме с предизвикателствата. Най- важното е населението на трите общини да бъде изключително спокойно, да не допускаме нарушаване на обществения ред и извършване на престъпления. Нека населението да знае, че има кой да ги пази. Предстоят местни избори, а това е голямо предизвикателство за полицията.

– Как трябва да бъдат наказвани полицаите, които са свързани с престъпниците?

– Това е страшен въпрос. Опитвам да си представя какво би станало, ако полицаят и престъпникът бъдат в една килия. Работили са заедно, нарушавайки закона, но от различни страни – от страната на полицая и страната на престъпника, а ще отговорят еднакво пред закона. Няма да им бъде много лесно заедно…

– Благодаря за отделеното време и успех в развитието ви като личност и като ръководител на полицейското управление на три общини!

– И аз благодаря!

Интервю на Ирина Кирилова с главен инспектор  Камен Радев    

                                                  за „Тракийски Свят“

Предишна статия

Масово етническо прочистване очаква жителите на Нагорни Карабах

Следваща статия

“Истинският Антъни Фаучи” – Робърт Ф. Кенеди (младши) разкрива шокиращи факти за задкулисните политически игри, фарма мафията и др.

Други интересни