Защо хиперзвуковите оръжия променят всичко

Автор: Няма коментари Сподели:

ОТ ТАЙЛЪР ДЪРДЪН
СРЯДА, 22 МАРТ 2023 г.
Автор – Алекс Крайнер чрез TrendCompass,

Що се отнася до всички военни въпроси, следя шепа анализатори, сред които хърватският адмирал Даворин Домазет (пенсиониран) се очертава като може би мой фаворит.

Той има задълбочено и подробно владеене на техническите въпроси (като Андрей Мартянов, той настоява, че не можете да надделеете в съвременната война без задълбочени познания по напреднала математика и вероятност).

По-важното е, че той има може би най-ясното разбиране на широкия исторически контекст на днешния сблъсък между Русия и западните сили.

За съжаление адмирал Домазет не дава много интервюта и нито едно на английски, но си помислих, че последното му е достатъчно важно, за да го споделя по-широко в тази статия.

Ако случайно говорите хърватски/сръбски език, можете да намерите интервюто, публикувано на 17 март 2023 г. на този линк. Продължава над 2 часа.

Контекстът е всичко

Домазет е единственият военен анализатор, за когото знам, който взема предвид историята на западната финансова олигархия, техните венециански корени, миграцията в Амстердам, където са създали Холандската империя, и последвалото преместване в Лондон, което до ден днешен остава идеологическа и духовен щаб на немъртвата Британска империя.

Той правилно етикетира врага на човечеството като „западната окултна олигархия“ и дори нарече войната в Украйна като сблъсък между Христос и антихрист, подчертавайки, че антихристът е на запад. Имайте предвид, че Хърватия е членка на НАТО и, подобно на Полша, е католическа славянска нация, споделяща дори част от своята културна русофобия (въпреки че може да не е толкова яростна в Хърватия, колкото в Полша).

За хиперзвуковите оръжия на Русия

Обаче частта от последното интервю на Домазет, която намерих за особено заслужаваща да споделя, беше това, което той изложи за хиперзвуковите оръжия на Русия.

През 2018 г. Владимир Путин излезе на сцената, за да представи новите хиперзвукови оръжия на Русия. Терминът „хиперзвукови“ се отнася за ракети, които летят със скорост от 5 маха (скоростта на звука) и по-висока. По това време мнозина на запад отхвърлиха твърденията на Путин и смятаха, че това е блъф. Сега знаем, че той не блъфира. Русия е единствената страна в света, която разполага с готови за разгръщане хиперзвукови ракети – не един, а три типа: „Циркон“, „Кинжал“ и „Авангард“.

Домазет обясни защо тези оръжия радикално променят играта във войната. А именно, през Първата световна война танковете бяха играта, променяща военната технология; от Втората световна война това са военновъздушните сили. Ударните групи на самолетоносачите са били неустоима сила, където и да са пътували, доминиращи в моретата оттогава. Но хиперзвуковите прецизни ракети направиха тази сила остаряла за една нощ.

Основният военен фронт в днешния глобален конфликт, според Домазет, са противобалистичните (ПРО) батареи, които САЩ са поставили по оста Полша-Румъния, а руснаците по оста Северен полюс-Калининград-Крим-Сирия. Това са отбранителни системи, предназначени да прихващат идващи ядрени ракети. Днешните системи за ПРО обаче са ефективни само срещу ракети, летящи със скорости до 3,5 маха (3,5 пъти скоростта на звука).

Кинжал превръща мощните ударни групи на самолетоносачи в седнали патици

Новата руска ракета „Кинжал“ лети със скорост от 12 до 15 маха и нищо в западните отбранителни арсенали не може да спре нейния удар. По време на войната в Украйна Русия зашеметяващо демонстрира своята мощ. Първият удар на Кинжал, нанесен един месец след началото на военните действия в Украйна, беше може би най-значимият: руските сили атакуваха голям оръжеен склад в Украйна, който беше построен, за да издържи на ядрен удар. Беше заровен на 170 метра (над 500 фута) под земята и защитен от няколко слоя армиран бетон.

Кинжал лети на височини между 20 и 40 km, с максимален обсег от 2000 km. Когато е над целта, той се гмурка перпендикулярно и ускорява до 15 маха, събирайки огромна кинетична енергия в допълнение към своя експлозивен полезен товар. Този първи удар с една-единствена ракета „Кинжал“ унищожи ядреноустойчивия подземен оръжеен склад на Украйна. Това беше послание за Запада.

Москва заявява: можем да потопим ВСИЧКИТЕ ви превозвачи

Кинжал е разработен с изричната цел за унищожаване на ударни групи на самолетоносачи. Ако може да унищожи склад, построен да издържи на ядрен удар, може да разреже самолетоносач като горещ нож през масло.

Според адмирал Домазет, нито западните сили, нито Китай са близо до това да имат оръжия като това. Той обясни, че критичният проблем с хиперзвуковите оръжия са екстремните температури, достигани по време на хиперзвукови полети на повърхността на ракетите, което може да доведе до разпадането на ракетите по време на полет.

Русия е единствената нация, която е разработила специални материали, които позволяват на ракетите да издържат на този стрес, така че техният полет да може да бъде контролиран по цялата си траектория и доставен с изключителна точност.

Западното разузнаване изчисли, че Русия е разполагала с около 50 кинжала в началото на войната в Украйна и досега е използвала само 9 от тях. Миналата седмица те изстреляха шест кинжала в един залп. Това също беше съобщение. Ето как го обясни Домазет:

Съединените щати имат 11 ударни групи самолетоносачи. От тях по-малко от половината ще бъдат активни във всеки един момент (докато други са в док за поддръжка или в подготовка). Изстрелването на шест кинжала наведнъж е от военна гледна точка, „имаме способността да потопим ВСИЧКИ ваши самолетоносачи наведнъж“.

Русия ще остане без боеприпаси всеки момент, (казват експерти)…

Русия има капацитета да строи около 200 от тях годишно и сега има средства да ги доставя навсякъде от самолети, кораби и подводници. В допълнение към унищожаването на самолетоносачи, те могат да унищожат и противоракетни обекти на НАТО. С две думи, Русия – засега – спечели надпреварата във въоръжаването.

На западните сили може да отнеме 10 години или повече, за да наваксат изоставането, а дотогава единственият начин да избегнат загубата на войната е или да признаят поражението си и да приемат изискванията на Русия за сигурност, или да ескалират конфликта до размяна на ядрени оръжия.

Една консервативна оценка предполага, че най-малко един милиард души ще загинат в такъв конфликт и никой няма да спечели. Кой би направил такова нещо?

Идеята за използване на ядрени оръжия всъщност е толкова отблъскваща, че можем да бъдем сигурни, че нашите лидери никога няма да изберат пътя на ескалация. Със сигурност никой не е толкова зъл, нали?

https://bgprevedi.com/why-hypersonic-weapons-change-everything-31683-2/

Хиперзвукови оръжия: Кой ги има и защо са важни?

Тази технология е в основата на новата военна надпревара в света

Те са толкова бързи, че скоростта им може да промени околните въздушни молекули. Те могат да носят ядрена бойна глава, да летят ниско и да бъдат трудни за откриване. Хиперзвуковите оръжия са в центъра на ескалиращата конкуренция между САЩ и Китай. В изява по телевизия Bloomberg на 27 октомври генерал Марк Мили, председателят на Обединения началник-щаб, оприличи предполагаемите тестове на Китай на хиперзвукова оръжейна система това лято с „момент на Спутник“. Това е препратка към пионерското изстрелване на Съветския съюз на сателит през 1957 г., което тогава му дава преднина в космическата надпревара и шокира САЩ.

Какво представляват хиперзвуковите оръжия?

Те обикновено се определят като бързи, ниско летящи и силно маневрени оръжия, проектирани да бъдат твърде бързи и пъргави, за да могат да избягват традиционните системи за противоракетна отбрана. За разлика от балистичните ракети, хиперзвуковите оръжия не следват предварително определена, извита траектория и могат да маневрират по пътя към местоназначението си, според службата за изследвания на Конгреса.

Терминът „хиперзвуков“ описва всяка скорост, пет пъти по-голяма от тази на звука, която е приблизително 760 мили (1220 километра) в час на морското равнище. Това означава, че тези оръжия могат да летят най-малко с 3800 мили в час. При хиперзвукови скорости въздушните молекули около летателния апарат започват да се променят, като се разпадат или получават заряд в процес, наречен йонизация. Това подлага хиперзвуковата ракета на огромни натоварвания, докато преминава през атмосферата, според документ на американската армия от 2018 г.

Какви са различните видове хиперзвукови оръжия?

Има два основни типа – плъзгащи се и крилати ракети. По-голямата част от вниманието е насочено към първите, които се изстрелват от ракета преди плъзгане към целта си, поради предизвикателствата при постигането на хиперзвуково задвижване. Ракетите имат двигатели, наречени Scramjets, които използват кислорода на въздуха и произвеждат тяга по време на полета си, което им позволява да летят с постоянна скорост и височина.

Кой ги има?

Китай, САЩ и Русия имат най-модерните възможности, а няколко други страни изследват технологията, включително Индия, Япония, Австралия, Франция, Германия и Северна Корея, която твърди, че е тествала хиперзвукова ракета.

Русия: Нейният авангард е плъзгаща се ракета, изстреляна от междуконтинентална балистична ракета и според съобщенията може да носи ядрена бойна глава. Руските новинарски източници твърдят, че тя е влязла в бойно дежурство през декември 2019 г. Циркон е крилата ракета с корабно изстрелване, за която се твърди, че е способна да поразява както наземни, така и морски цели.

Китай: Неговите военни проведоха вероятно два теста на хиперзвуково оръжие през лятото, включително изстрелването в космоса на орбитално хиперзвуково оръжие, способно да носи ядрен полезен товар. Financial Times първи съобщи за тестовете. Китай оспори докладите за изпитанията, заявявайки, че просто е изстрелял космически апарат за многократна употреба.

Преди това Китай проведе редица успешни тестове на DF-17, балистична ракета със среден обсег, предназначена за изстрелване на хиперзвукови плъзгащи се ракети. Анализатори на американското разузнаване смятат, че сега този потенциал може да бъде разгърнат. Китай също тества междуконтиненталната балистична ракета DF-41, която може да бъде модифицирана да носи конвенционална или ядрена плъзгаща се машина.

САЩ: Грегъри Хейс, главен изпълнителен директор на американския изпълнител на отбраната Raytheon Technologies Corp., каза пред Bloomberg TV на 26 октомври, че САЩ изостават „поне няколко години“ от Китай в хиперзвуковата технология въпреки значителните инвестиции. Финансирането за развитие се е увеличило с приблизително 740% през петте години преди 2020 г. и се очаква да достигне почти 15 млрд. долара между 2015 и 2024 г., без да се включват производствените разходи. Военноморските сили на САЩ ръководят разработването на планер за използване във военните поделения, докато военновъздушните сили (ВВС) работят върху планер с въздушно изстрелване. Правителствената агенция за напреднали изследователски проекти в областта на отбраната, с подкрепата на ВВС, разработва хиперзвукова крилата ракета с въздушно изстрелване, според CRS.

Какво е значението на хиперзвуковите оръжия?

Те са много трудни за противодействие, ако се използват съществуващите защити. Представители на САЩ казват, че американските хиперзвукови оръжия, за разлика от тези, които се разработват в Китай и Русия, са проектирани да носят конвенционални, а не ядрени оръжия. Но това дава твърде малка увереност на потенциалните противници на САЩ, които няма как да разберат дали такова оръжие всъщност носи ядрена бойна глава, докато е в полет. Преследването на тези системи от Китай и Русия отразява опасенията, че хиперзвуковите оръжия на САЩ могат да позволят на Америка да извърши превантивен, обезглавяващ удар по техните ядрени арсенали и поддържащата инфраструктура. Разгръщането на противоракетната отбрана на САЩ може след това да ограничи способността им да извършват ответен удар срещу САЩ.

https://www.economic.bg/bg/a/view/hiperzvukovi-oryjija-koj-gi-ima-i-zashto-sa-vajni

Предишна статия

КОГАТО НЯКОЙ ОСПОРВА ПРЪСКАНЕТО ОТ САМОЛЕТИ ДА ГЛЕДА ВИДЕОТО

Следваща статия

Новините от 22 март 2023 година

Други интересни