Древна камера за подмлаждаване – могилата при с. Мезек

Автор: Няма коментари Сподели:

 

Посещение на тракийската куполна могила в с. Мезек с Георги Изворски и Силвина Бел Илали и Молитвен ритуал на върха на Малтепе с изглед към Турция и Гърция.

Информация за тракийската куполна могила (източник: drumivdumi.com):

Тя е построена в края на 4-ти в. пр. н.е. и е била използвана до средата на 3-ти в. пр. н. е. В нея са открити следи от шест погребения. Предполага се, че тя е на някой могъщ тракийски владетел от Одриското царство. Била е използвана като гробница, а впоследствие и като храм. Интересен факт е, че температурата вътре е постоянна: около 18-19 градуса.

Могилата, под която е разположена гробницата се казва Малтепе, което от турски значи Иманярска могила. През 1908 година в горния й насип е открита бронзова скулптура на глиган в естествен ръст. Откриватели са местни жители. По това време село Мезек се намира в пределите на Турция, въпреки че населението му е българско. По тази причина ценната находка – бронзовият глиган – днес е част от експозицията на археологическия музей в Истанбул. Землището на село Мезек става официално българска територия през 1912 година по време на Балканската война.

Предишна статия

Земеделие и качествена храна

Следваща статия

Цензурата в Гугъл и Ю Тюб за плоската Земя!

Други интересни