Третата световна война започна – еднополюсен или многополюсен свят? (Част 3)

Автор: Няма коментари Сподели:

Третата световна война започна – еднополюсен или многополюсен свят? (Част 3)

Втората много древна световна цивилизация е китайската. Тя е на повече от 4 500 години и което е уникално за нея това е държава и цивилизация на една народност – хан. Разбира се, на територията на днешен Китай живеят и други народи, но главно в периферията и те са малобройни. Въпреки това те имат пълните права да съхраняват своите език, култура и традиции. Ако някой е гледал кадри от последния конгрес на управляващата ККП в залата се намираха жени със странни и красиви шапки. Това бяха именно представителки на националните малцинства.

Преди около 2 600 години почти по едно и също време в Китай възникват даоизмът и конфуцианството и което е интересно по едно време с будизма в Индия. Даоизмът е създаден от Лао Дзъ. Това е морално-етично учение, което до голяма степен се покрива с будизма. Голямата разлика е, че даоистите са последователи и на традиционната китайска религия. Това е интересен култ без духовенство и храмове. Когато след няколко века в Китай достига и будизмът, двете учения съществуват без особени конфликти заедно и дори част от техните последователи живеят в общи манастири (всъщност това са обители, където хората се занимават с духовното си усъвършенстване). В Китай и будистите вярват в китайските си богове. Пословичната суеверност на китайците е пряко следствие от традиционната им религия.

Конфуций създава първата в света наука за държавното управление. Защото конфуцианството е стройна система от правила, предназначена за управленците на всички нива в огромен Китай. И вече 2 600 години Китай живее и се развива по правилата на конфуцианството. Винаги когато властта отстъпва от тези правила в Китай започват бунтове и избухва гражданска война, а това там означава милиони жертви. По света се осъждаха, без да се разбират причините, събитията на площад Тянънмин, когато бяха убити стотина протестиращи студенти и бе избегната гражданска война, спасила милиони животи, защото и китайските комунисти следват идеите на Конфуций. В Китай без силна централна власт и без сериозни усилия за благосъстоянието на народа държавата потъва в хаос.

Не може да не отбележим още един велик китаец от същия период – Сун Цзи, автор на „Изкуството на войната“ – първия военен трактат в света. Неговото произведение и досега се изучава и използва във военната наука.

Основен момент в китайското разбиране за развитието е неизменната смяна на възход и падение, потвърдена от тяхната история. Това поразително се отличава от европейските идеи за постоянен възход.

Китай и преди 2 000 години е имал милионни градове, развита правосъдна система със градска стража, съд и следствие. Но е имало и войни с милиони участници и милиони жертви. Една от тези войни е описана в безсмъртната китайска литературна творба – „Трите царства“. Такива велики творби на китайската литература са и „Речни заливи“, описваща едно от най-мащабните антифеодални въстания в историята на Китай, и „Цзин Пин Мей“ – велик битов и еротичен роман, и изключително увлекателното произведение „Пътешествие на Запад“ – първия в света фентъзи роман. Трябва да се отбележат и гениалните китайски поети Ли Бо, Ван Вей и др. Изключително добре развито е и театралното изкуство. А калиграфията е уникално китайско явление. Живописта също е достигала неимоверни висоти и винаги е била високо ценена.

Автор: Информационна Защита на България

Предишна статия

Учителя за смисъла на живота | Изворът на Доброто – Последно Слово | Беинса Дуно | (аудио книга) | 1

Следваща статия

СЗО ще финализира предложените изменения на IHR тази седмица на тайна среща на IHRRC

Други интересни