Сергей Лавров за резултатите от изминалата 2022 година и перспективите за следващата 2023 година

Автор: Няма коментари Сподели:

✔️ Действията на колективния Запад и контролирания от него Зеленски потвърждават глобалния характер на украинската криза. Вече не е тайна, че стратегическата цел на САЩ и техните съюзници от НАТО е да “победят Русия на бойното поле” като механизъм за значително отслабване или дори унищожаване на страната ни. Нашите опоненти са готови да направят много, за да постигнат тази цел.

✔️ Основният бенефициент на “горещия конфликт” са САЩ, които се стремят да извлекат максимална полза от него както в икономически, така и във военностратегически план. Вашингтон преследва и важна геополитическа цел – да наруши традиционните връзки между Русия и Европа и да подчини още повече европейските сателити.

✔️ САЩ правят всичко, за да удължат конфликта и да го направят още по-жесток. Режимът в Киев умишлено се снабдява с най-модерните оръжия, включително образци, които все още не са приети на въоръжение от самите западни армии – очевидно за да се види как работят в бойни условия. Политическите кръгове в САЩ все по-често мислят за вкарване по някакъв начин на Украйна в НАТО.

✔️ Що се отнася до продължителността на конфликта, топката е на страната на режима, а Вашингтон – зад него. Те могат да прекратят безсмислената съпротива по всяко време.

✔️ Нашите предложения за демилитаризация и денацификация на териториите, контролирани от режима, за премахване на заплахите за сигурността на Русия оттам, включително за новите ни земи – ДНР, ЛНР, Херсонска и Запорожка област – са добре известни на врага. Има само едно нещо, което трябва да се направят: да се съгласят. В противен случай руската армия ще реши проблема.

✔️ С дълбока загриженост отбелязваме пропагандната вакханалия в Съединените щати и на Запад като цяло около темата за ядрените оръжия. От една страна, безотговорните спекулации, че Русия е на път да използва ядрено оръжие срещу Украйна, не спират. Има препратки към някои изявления на политическото ръководство на Русия. В действителност обаче няма такива изявления.

✔️ Говорим за нещо съвсем различно: политиката на Запада за пълно сдържане на нашата страна е изключително опасна. Рискува да предизвика въоръжен сблъсък между ядрени сили.

✔️ Несъмнено отношенията ни с Европейския съюз сега са на най-ниското си историческо ниво. Причините са добре известни. След началото на специалната военна операция от ЕС Брюксел, следвайки САЩ и НАТО, по същество ни обявиха хибридна война. Жозеп Борел, ръководител на дипломацията на ЕС, беше един от първите, които заявиха, че Русия трябва да бъде победена на бойното поле.

✔️ Виждаме как управляващите кръгове в страните от ЕС действат за сметка на жизненоважните интереси и благосъстоянието на своите граждани. Всъщност те безпрекословно следват антируския курс на отвъдокеанския хегемон по почти всички въпроси, а понякога дори го изпреварват.

✔️ Разбира се, “бизнес както преди” с такива контрагенти вече няма да има. Не възнамеряваме да чукаме на затворена врата или да инициираме съвместни проекти. Слава Богу, светът не изглежда като ЕС, имаме много приятели и съмишленици в други части на света.

✔️ Ако и когато в Европа настъпи горчив махмурлук от сегашната русофобска ярост, а след това и отрезвяване, ако там се появят разбиращи национално ориентирани политици, които разбират предимствата на равноправното и взаимноизгодно партньорство с Русия, уверявам ви – от наша страна няма да има проблеми. Междувременно разполагаме с това, което имаме.

Предишна статия

Ивелин Михайлов – изп. директор на “Исторически парк” – с. Неофит Рилски – 27.12.2022 г. Създателят на Исторически парк в „Операция история“ с Росен Петров

Следваща статия

Историята на „Блек рок“: Как най-мощната компания в света загуби 2 трилиона долара, за да разшири глобалната си власт

Други интересни