От света накратко…

Автор: Няма коментари Сподели:

 Защитен купол се изгражда над хранилището за ядрени отпадъци в Запорожската атомна електроцентрала, съобщи Владимир Рогов.
“На ЗАЕЦ над хранилището за отработени ядрени отпадъци е монтиран защитен купол. Засега той ще пази от шрапнели и импровизирани взривни устройства от дронове. В бъдеще ще бъде по—сериозно”, написа той в своя телеграфен канал.
Защитна стена, издигната пред сухото хранилище за отработено ядрено гориво в Запорожската АЕЦ, вече помага да се избегнат повреди на обекта по време на обстрелите от страна на ВСУ. Това съобщи съветникът на генералния директор на концерна “Росенергоатом” Ренат Карчаа.

 Руските въоръжени сили са получили партида от най-новите комплекси за звуково-топлинно разузнаване “пеницилин”. Те ефективно засичат позициите на вражеската артилерия и предават координатите за тяхното унищожаване.
“Пеницилините” вече потвърдиха ефективността си в боевете в Украйна, включително в рамките на борбата с доставената на украинските войски артилерия на НАТО.
Комплексите са способни да откриват стволна и реактивна артилерия, а също зенитни и тактически ракети по акустичните и топлинните вълни от изстрелите и детонациите. Те дават на оператора точните координати на оръдието на противника, а времето за получаване на информацията за една цел, водеща стрелба, не надвишава 5 секунди.

 В Мурманск стартира Колската вятърна електроцентрала, която е най-голямата в Арктика. Вятърният парк на станцията е оборудван с 57 турбини, площта му е 257 хектара. Централата вече е пусната в експлоатация.
Според компанията “Енел Россия”, която притежава съоръжението, тя ще произвежда около 750 гигаватчаса годишно, което ще намали емисиите в региона с около 600 хиляди тона въглероден диоксид годишно. Станцията е оборудвана предимно с руско оборудване, което осигурява работа при ниски температури.

 Европа е загубила около 1 трилион долара заради енергийната криза, съобщава Блумбърг. Анализаторите на агенцията смятат, че “няма да има почивка от високите цени”, а ситуацията на пазара на енергия ще остане напрегната до 2026 г.

 Иран и Русия са подписали меморандум за сътрудничество в областта на космоса – Космическа агенция на републиката

 Рублата може да се превърне в основна валута в двустранните търговски отношения между Иран и Русия, съобщи посланикът в Москва. Той добави още, че над 40% от стокооборота на Русия и Иран се осъществява в рубли.

Източник: Интернет – военни новини

Предишна статия

Новините от 19 декември 2022 година

Следваща статия

Надя Тончева – светлина в тунела!

Други интересни