БИВШИЯТ ЗАМ.-МИНИСТЪР ИВАН ХРИСТАНОВ ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ РАЗПОРЕЖДА В МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО. „КАЛИНКИ“ И СЪМНЕНИЯ ЗА ДАЛАВЕРИ СА ПОВОД ЗА НАЗРЯВАЩ БУНТ ВЪВ ФОНД „ЗЕМЕДЕЛИЕ“!

Автор: Няма коментари Сподели:

Бившият заместник-министър на земеделието от ПП Иван Христанов продължава да коли и беси в Министерството на земеделието, разкриват източници на BIG5. Христанов, който стана популярен в медиите покрай неуспешната си акция на ГКПП „Капитан Андреево“, където вместо „да пребори корупцията“, създаде неописуем хаос, продължава да се чува редовно със служебния министър Явор Гечев и да дава указания и да лобира за своите интереси в областта на земеделието. Служителите в министерството се отнасят към него като към сив кардинал, пред когото не смеят да си позволят и най-малкото възражение.

А поводи за възражения, меко казано, в Земеделското ведомство са не един и два. В момента Държавен фонд „Земеделие“ се раздира заради нелепи управленски решения. Нека припомним, че преди дни браншови организации от земеделието излязоха на протест, заявявайки „Писна ни от схемаджийски неща“. Повод за протеста стана изпратеният в ЕК без съгласуване с всички браншове Стратегически план за земеделието.

Наред с това, във ведомството бушуват и сериозни съмнения за далавери, които се извършват под покровителството на служебния министър.

„Партньор“ в задкулисните схеми на Явор Гечев е приятелят му в Държавен фонд „Земеделие“ Георги Динев. С решение на Управителния съвет на фонда от 19 август 2022 г., или след като Гечев се настани в земеделското министерство, ръководството на фонда бе сменено, като единственият, който остана от предишното, бе именно Георги Динев.

Нека припомним, че източници от Земеделското ведомство твърдят, че в задкулисните договорки са се включили видни гербаджии, силови босове от миналото, както и величия от социалистическото минало. Чиновниците негодуват, тъй като били принудени не само да си затварят очите за нередностите, но и да погазват правила и закони. Както вече писа „Афера“, основен “съучастник” на Гечев в схемите е приятелят му – зам.-шефът на фонд “Земеделие” – Георги Динев. Именно чрез Динев биват уреждани за изплащане срещу процент на “наши” хора огромни финансови средства от Фонда – както текущи  плащания, така и отдавна отписани задължения. Партньорството  между двамата датира още от преди поне десет години, когато сикаджията старателно отглежда и подхранва през годините своя млад възпитаник, а той пък от своя страна не отказва нито една услуга на “Боса”.

Освен ежемесечните финансови инжекции, като бонус на Гечев бива поверено управлението на най-големия завод в град Ямбол  – “Ямболен” АД – гордостта на града, чийто собственик е въпросния сикаджия. Тъстът на Гечев пък от своя страна става директор на завода, под чиято шапка има още редица предприятия, както и наскоро новопостроен соларен парк за 15 млн. лв.

Съмненията са, че именно чрез Георги Динев се уреждат „свои хора“, които получават финансови средства от Фонда – както текущи плащания, така и отдавна отписани задължения. В коридорите на Фонда се говори, че това се случвало срещу съответния процент за услугата.

Служители подготвят бунт и срещу друг от шефовете на фонда – Ива Иванова, която е с повече от спорна биография, а снимките й, на които изглежда като евтина плеймейтка, обикалят не една и две медии. Доскоро „експертката“ Иванова, която в момента е заместник-директор във Фонд „Земеделие“, е била манекенка с дръзко поведение, а сега поема най-важния ресор – „селските райони“. Като негов шеф ще отговаря за около 1 млрд. лв. на година, тъй като ще управлява програмата и инвестициите в малките населени места. В новия си живот на висш държавен кадър Ива Иванова изживява шеметна кариера. Тя първо става директор на дирекция „Договаряне“ в Държавен фонд „Земеделие“ по време на едно от предишните служебни правителства на Румен Радев. Сега, в новия служебен кабинет, тя вече е скорострелно издигната до зам.-директор на най-големия финансов фонд в държавата.

Неофициално редовите служители на Държавен фонд „Земеделие“ споделят , че Иванова е спусната лично от министър Явор Гечев. По думите им тя се ползвала с неговите протекции, но знанията и уменията й в никакъв случай не отговаряли на поста, който заема.

Във Фонда се надяват, че скоро ще има нов земеделски министър, който да назначи ново ръководство, за да се преустановят далаверите.

                                          www.big5.bg                         https://afera.bg/

Предишна статия

Aль Пaчинo 81 гoд: к кaким вывoдaм o жизни пpиxoдят мужчины c вoзpacтoм

Следваща статия

Новините от 09 декември 2022 година

Други интересни