Трако-българското племе беси основатели на Босна

Автор: Няма коментари Сподели:

Попаднахме на интересна находка за историята ни във френски източник:

“Dictionnaire theologique, historique, poetique, cosmographique et…” (автор: D. de Juigne Broissiriere)

Превод на френския текст:

Босна, или Босина, страна в Илирия, наричана Дардиана и Горна Мизия, до Сърбия и Далмация. Населението й е от потомци на Бесите от България, които, след като не могли да живеят съвместно с българите от Долна Мизия, били изгонени и навикнали да живеят в тази Горна Мизия, близо до реката Сакс. Това кралство е било на подчинение на краля на Унгария, но през 1464 г. Турците го завоюват и одират жив краля им. Стоян, който е бил Деспот на Рашка и Сърбия, е установен там за глава на Бейлербейството или Правителството. Неговата столица в древността бе Яйце, разположена върху една планина, място укрепено и почти непревземаемо, а понастоящем главен град е Варбосайна.

Бележка 1 (ИД): Подозирам, че има печатни грешки: 1. с името на реката (“Saxe” вместо “Save”), тоест, че става дума за р. Сава; 2. с името на втората столица…

Бележка 2 (ДД): Интересен текст, за мен най-вече заради споменаване на Дардания/Дардиана в 16 век, което обяснява присъствието на Цар Дардан в източника на Шекспир за Просперо от “Бурята”. Аз ще го коментирам в тази и други посоки.И аз мисля, че е Сава, за 2, нищо не мисля за сега, но ще се опитам да го уточня.

Бележка 3 (ИД): За мен бе изненада, че дефиницията “бесите = добре обособено/отличително тракийско/българско племе” е жива по времето на преселението на бъдещите босненци, което учим като станало в 9-10 век, по линия на богомилството/ариянството. За мен (неспециалиста) след 6 век бесите са неразличими в “тракийското море”, което вече отдавна е, поне де юре, римско “гражданско общество”… Мисля, че ти ми бе споменал за прочут хотел на бесите в Йерусалим, но не и толкова късно…

Бележка 4 (ДД): По отношение на бесите, цитирал съм “гръцкия” историк/византолог Сирил Манго за хотел с обслужващ персонал на езика на бесите в Ерусалим в 6-7 век. Босна е втория център на Богомилството в Европа (има две книги в чужбина на тази тема). За мен, без да съм се задълбавал, е възможно Тангризма и Орфеизма, поради общия си произход да са в основата на Богомилския синкретизъм, през Ариянството по-рано разбира се.

Превод от френски: Иван Даракчиев

Бележки и коментари: Иван Даракчиев и Димитър Димитров

Допълнителни разяснения и сведения:

Оригиналът на този текст е на латински. Надпис върху карта на De Jode’s Speculum Orbis Terrarum публикувана през 1578.

Надписът гласи:

MYSIAM HANC SUPERIOREM DACIAEQUE PARTEM, LIBURNIAM DALMATIAMQUE ac Sauiam seu Saui fl ripas Bessi qui nunc Bosni dicti ex inferiori Mysia a Bulgaris eiecti occuparunt possidentque: ac Getarum gentes creduntur.

В превод на Dimitar Illiev:

“А тази горна Мизия и част от Дакия, (също) Либурния и Далмация и Савия, тоест бреговете на река Сава, са заели и обитават бесите, наричани сега босни (бошнаци), изгонени от долна Мизия от българите; и те се смятат за племена на гетите.”

Което е горе долу същото на френски написано от D. de Juigne Broissiriere.

Картата може да се види тук:

https://www.raremaps.com/gallery/enlarge/26912

Може да се увеличава.

Предишна статия

Новините на 04.11.2022 година

Следваща статия

Всичко това, категоричен е акададемик Гундаров е политическа шизофрения

Други интересни