Представители на телекомуникационната индустрия споделят опасенията си, че една сурова зима може да изложи на риск комуникационната инфраструктура на Европа

Автор: Няма коментари Сподели:

Тази зима мобилната комуникация в Европа може да се окаже доста трудна. Спиранията на електрозахранването може да прекъснат временно мобилните мрежи в цели региони, пише Ройтерс.

Представители на телекомуникационната индустрия споделят опасенията си, че една сурова зима може да изложи на риск комуникационната инфраструктура на Европа.

Четирима ръководители на телекоми заявиха, че в момента няма достатъчно резервни системи в много европейски страни, за да се справят с широко разпространени прекъсвания на електрозахранването.

Страните от Европейския съюз, включително Франция, Швеция и Германия, се опитват да гарантират, че ще може да ползвате мобилния си телефон, дори ако има спиране на тока. Клетъчните антени вече са оборудвани с резервни батерии.

Европа има близо половин милион телекомуникационни кули и повечето от тях имат резервни батерии, издържащи около 30 минути.

Планът, представен от френската електроразпределителна компания Enedis, включва потенциално прекъсване на тока до два часа при най-лошия сценарий. Общото спиране на тока ще засегне само части от страната на ротационен принцип.

Основни услуги като болници, полиция, армия и правителство няма да бъдат засегнати от спиранията на тока. Телекомуникационната инфраструктура обаче не фигурира в аварийния план.

Може би ще знаем повече за това до зимата, но не е лесно да се изолира една антена от останалата част на мрежата“, каза служител на френското финансово министерство, запознат с разговорите.

Така в най-лошия сценарии може да се очаква временно затъмнение на телекомуникациите в продължение от час и половина за даден регион, където прекъсването е в продължение на 2 часа.

Телекомуникационните компании в Швеция и Германия са изразили загриженост за възможен недостиг на електричество пред своите правителства. Притеснения за възможна криза в телекомуникацията има и в Италия.

https://it.dir.bg/tehnologii/evropa-se-gotvi-za-prekasvaiya-v-mobilnata-mrezha

Предишна статия

Небесни Послания 5 – Цялостност и Единство

Следваща статия

Идва ли война и каква е съдбата на България в нея?

Други интересни