СЛЕД 16 ГОДИНИ ЕДНО УЧИЛИЩЕ ОТВАРЯ ВРАТИ

Автор: Няма коментари Сподели:

Село Царимир община Съединение остана без училище с решение на Общинския съвет преди 16 години. Както винаги оправданието беше, че няма деца, паралелките са смесени, качеството на обучението е лошо и т. н. Сградата през тези години започна да рухва, и за да се ремонтира, трябват много пари. Децата, колкото и малко да бяха, след закриването на училището, учеха в Граф Игнатиево.

Това лято се оказа, че за първи клас има 16 ученици и това отговаря на изискванията на Министерството на просветата и науката. И родителите на бъдещите първокласници решиха да направят така, че децата им да останат в селото. Те поискаха да се създаде паралелка, която да бъде към Основно училище „Любен Каравелов“ в град Съединение. Идеята беше приета с ентусиазъм от директора на училището – Величка Кирова. Запретнаха ръкави и на втория етаж на детската градина в Царимир започна работа по създаването на условия за учебния процес. Помагаха родителите, а децата кръжаха около тях щастливи, че няма да тичат сутрин към училищния автобус.

 Детската градина, която е на първия етаж е с отделен вход. От нея децата преминаха в първи клас.

– Кой ще ги поеме, г-жо Кирова?

– Една учителка от Царимир и една от Пловдив. От Царимир се казва Таня Стайкова, а пловдивчанката е Гергана Червенакова.

Как реагират хората от Царимир като ви видяха, че започвате да оправяте класните стаи?

– Ние имахме много родителски срещи, имахме разговори с населението какво е тяхното отношение към тази идея и те са много възхитени и добронамерени.

А как ще стане откриването, защото 16 години е нямало училище и сега в 2022 година отваря врати?

– На 15 септември в 10 часа и 30 минути тържествено ще удари най- старият звънец на царимирското училище. Запазили са го в детската градина заедно с много документация. Има снимки на директора, описание за него, за колеги, даже знамето на основното училище стои – всичко е запазено.

– А вашето лично отношение към всичко това?

– След като ме помолиха аз да поема паралелката, защото има две училища в Съединение, аз съм директор на „Любен Каравелов“, считам, че ми оказват огромно доверие.

– Кого ще поканите на откриването?

– Поканихме началника на Регионалното управление по образование в Пловдив, експерти, кмета на Царимир – Атанаска Бешликова, общинския съветник от Царимир Гергана Абрашева, кмета и председателя на общинския съвет в Съединение, всички, които са съпричастни към новата паралелка на нашето училище. Разбрах, че от общината са пратили покана и на министъра на просветата. Ще сложим табела Основно училище „Любен Каравелов“ – село Царимир.
Всички сме щастливи, защото сега ще има не само детска градина, но и първите 16 дечица, които след 16 години за първи път ще напишат първите думички и числа в родното си село.

– Благодаря, г-жо Кирова! Спорна учебна година на първолаците!

                                                                        Ирина Кирилова за „Тракийски Свят“

Предишна статия

Нещо странно се случва в Денвър!

Следваща статия

България е изправена на прага на тотална катастрофа! Тази държава е наш враг! България е в разруха, защото е предвидена за унищожение!

Други интересни