Най-прочутият мъж на България (Теодосий Теодосиев)

Автор: Няма коментари Сподели:

ЕДИН ИЗВЕСТЕН МЪЖ НА БЪЛГАРИЯ ПРЕД ЖУРНАЛИСТКАТА ИРИНА КИРИЛОВА

Знаят го навсякъде в България и по света. Теодосий Теодосиев е не само преподавател по физика, но ръководи и специализирана школа по математика и физика. Неговите възпитаници участват в световни олимпиади по физика, връщат се със златни, сребърни и бронзови медали, прославят страната и се кланят на учителя си. Защото той не е просто учител. Преди всичко е добър човек и просветител български.

– Г-н Теодосиев, как един учител става личност? Затворен в собствените си научни търсения, или отворен за обществения живот?

– Има два факта: първо трябва да бъде затворен, за да има време да натрупа духовно богатство и след това да раздава. Трябва да има време за самовглъбяване и като си отвори устата, да има какво да каже на останалите.

– Винаги, когато научавам как вашите ученици „отвяват като плява“ съперниците си от по-великите държави на световни олимпиади…

– Така си е, да!

–  Мисля си: ако не са успели да решат нещо, след това решавате ли го колективно?

– Ами това си е част от подготовката. Аз всяка седмица подготвям олимпиади. Цял живот съм го правил, продължавам да го правя. На тях трябва да им се поднесе нещо, което всеки да може да го направи, за да не се отчайват децата. Трябва да има и нещо, което никой да не може да го направи, иначе не може да се разбере кой е първият. Непрекъснато съчинявам задачи и проблеми, които никъде в света не са давани и не са решавани.

– Никъде в света не са давани?

– Не са давани, за да може да няма решенията някъде в интернет. Основното при нас е да се научат децата да мислят със собствената си черепна кутия, а не да търсят готови отговори в интернет. Защото ако някой може да си го намери, то за какво сме му на този човек? Трябва да се научат да решат това, което го няма в интернет, няма го в Гугъл. Това е в основата на нашата работа. За да вървим винаги една крачка напред, трябва да търсим неща, които не са давали никъде.

– Като си говорихме с вас, аз ви подхвърлих, че човешкият мозък работи с 27 процента капацитет. Останалите 73 процента се ръководят от подсъзнанието, но съм сигурна, че вашият капацитет е по-голям.

– Вижте какво! Моят опит с учениците показва, че 99 процента от хората не работят с 27 процента, а не работят даже и с два процента. Моето мнение е, че това са преувеличени данни. Мозъкът на човека на едно новородено бебе има по- големи възможности от Айнщайн и …. Клетките започват да отмират, ако не се използват. Човек, който не си използва мозъка, той постепенно се превръща в съединителна тъкан. Ако не се свържат мозъчните клетки със синапси, те постепенно умират. Трябва да се свържат понятията едно с друго. Без постоянно свързване на понятията и навързването в някакви сложни логически вериги, рефлексите отпадат. Значи един човек, който е гениален, може да стане полуидиот, ако не си използва мозъка. То е също като с мускулите. Ако човек води абсолютно обездвижен живот, мускулите атрофират.

– Ама подсъзнанието изработва програма!

– То прави стимулите за работа. И наистина част от моята работа е да използвам подсъзнанието на децата в полза на съзнанието.

– А вие използвате ли вашето подсъзнание или всяка задача е ясно формулирана от съзнанието?

– Ами част от работата ми е да преведа задачата на език, който децата могат да разберат, защото много хора са зле с математиката, зле с литературата и тогава по-голяма част от учащите се (няма значение дали са ученици или студенти) не разбират условията на задачата. Имат проблем със смисъла на нещата и от тук смятам, че аз съм един добър преводач. Съумявам да преведа проблема в един език, на който детето да може да го разбере.

– Е, много хубаво го казахте! Бащата на алгебрата – Мохамед ал Харезми е математик, астроном и географ. Каква е връзката между тези три науки?

– Точни науки.

– Само точни ли?

– Да, точни науки, защото има много, които са научно подобни, обаче наука няма. Повечето хора обичат да им вкарат нещо по модерен начин, така че да не го разберат и смятат, че е толкова учен, колкото по-замъглено го е казал. Човек, който разбира нещо, той може да го обясни. Така че дълбокото разбиране е свързано с хуманитарната култура.

– Методът за решаване на кубични уравнения е създаден от Омар Хайям. Аз обичам поезията му, не математиката. Какво е практическото приложение на този метод?

– Много векове учените не са разполагали с компютри, суперкомпютри, с калкулатори не са разполагали, а им се налагало да решават доста сложни задачи. Шумерските и халдейските астрономи преди шест хиляди години са предсказвали слънчеви и лунни затъмнения само с ъгломери. Сметките ги правили на глинени плочки, на които може да се драска. Ако сегашните астрономи ги поставим в тези условия, можем да си представим какво могат да правят, защото съвременните хора се мислят за много умни, тъй като могат да натискат копчето на дистанционното. Не е така. Истински умният човек трябва да може да оцелява във всякакви условия, при всякакви обстоятелства, да попадне дори на необитаем остров и пак да може да предскаже слънчево затъмнение. Това е истинският голям интелект и аз това се опитвам да правя от децата.

– Вярвате ли, че в определено време Господ изпраща на земята гении, които гледат напред във времето, отварят очите на хората, създават шедьоври като Леонардо Да Винчи, Микеланджело, Моцарт, Бетовен, Левски, Шекспир, Айнщайн, или те са продукт на епохата, в която са се родили?

– Тук има две неща: едното е, че трябва да има гений, а другото, че трябва да има кой да го чуе. Моята дългогодишна практика на преподавател показва, че щом може от една толкова малка държава като България, която е колкото един голям град в Европа, не говоря за Китай, от една паралелка да се изкарат пет-шест ученици, които са участвали в международни олимпиади и са донесли три златни медали за България, това означава, че навсякъде има такива деца. Такова постижение няма другаде по света. Просто трябва някой да ги намери и трябва да има кой да им разпали огънчето. Просто хората не оценяват даровете, които са получили.

– А колко са учениците ви сега?

– Това лято само бяха няколко стотин.

– От цялата страна или и от чужбина?

– От България и от чужбина. Интелигентни българи от цял свят си изпращат децата тук на лагер-школи, защото знаят от къде те са получили основата си и от къде могат техните деца да тръгнат на едно много високо ниво, което да бъде конкурентно способно в този безкрайно състезателен свят, в който тече една икономическа война. Някои сега се усетиха, че е военно време, но то винаги е било военно време. Аз винаги съм го възприемал така.

– Като започне новата учебна година ще правите ли ново попълнение на талантливи ученици?

– Да, това е един перманентен процес.

– А минават ли през някакъв тест при вас?

– При мен входът е свободен. Всеки може да дойде и всеки може да си тръгне, когато си иска. Има свобода на избора, но имат и от какво да се вдъхновяват от предишни поколения.

– Имат съревнование помежду си?

– Ами всяка седмица правим олимпиада и това дава възможност да се изявят на ниво, което е над световното. Това е големият шанс – да се изживеят като лауреати от най-ранна възраст. Сега ще им дам едни задачи, които на пръв поглед са абсолютно нерешими, ужасяващи, стресиращи, а после ще разберат, че не са били толкова трудни и като се повтори това 50 пъти, децата се освобождават от страховете си.

– Да споменем някои имена от вашите талантливи ученици!

– Петко Динев е първият златен медалист за България. Сега е в САЩ и има сключен договор с НАСА да му използват всички патенти и той да използва патентите на НАСА. Катерина Найденова четири години по ред е била на международни олимпиади и носи само златни и сребърни медали. Александър Проданов е петнадесетия златен медалист от международна олимпиада със стотици участници от цял свят. България има 15 златни медали, 11 от тях са на ученици, излезли от школата на Казанлък.

– А какво е небесна механика?

– Небесна механика са законите на Кеплер и Нютон как се движат небесните тела.

– Има ли тя връзка с вашата школа по физика?

– Разбира се, че има.

– Затова ви питам.

– Последната олимпиада по астро-физика от пет души български отбор всички са минали през нашата школа и донесоха два златни, два сребърни и един бронзов медал. Това беше преди няколко седмици.

– А защо ще отивате в Съединените американски щати?

– Защото снимаме втората серия на филма „Формулата на Тео“ и там ще ходим на няколко места, където някои наши ученици, които вече завършват гимназия и стават студенти, ще отидат на стаж при един от най-големите лауреати – Теньо Попминчев. Той е един от малкото българи, които имат шанс да получат Нобелова награда по физика. Той вече получи младежка Нобелова награда.

– Да, да! Знам.

– Занимава се с лазери на ренгеновите лъчи и младите надежди ще бъдат при него на стаж. Ние ще ги съпровождаме и ще снимаме част от кадрите за следващата част на филма, която се казва „Учениците на Тео“.

– Вие ми казахте, че не вярвате извънземни да изпращат информация за нови технологии на земята. Човечеството става по-съвършено, или тези умове са специално избрани от къде… Пак някъде отгоре?

– Просто сами трябва да си свършим работата. Самата идея, че някой ни дава нещо отгоре, действа демобилизиращо. Трябва повече да разчитаме на себе си и по- малко да се осланяме, че просто ще получим някакъв подарък, без да полагаме усилия. В Библията е писано: който има, ще му се даде, който няма, ще загуби това, що има.“ Справедливо е. Онзи, който се труди, ще получи нещо от Вселенско равнище, а онзи, който чака наготово, не може да разчита на нещо сериозно.

– Казахте ми, че някога сте бил член на Висшия учебен съвет към Министерството на просветата.

– Преди 30-40 години имаше такива съвети. Сега никой не го е грижа за учителите. Има едни хора, които предварително са решили нещо си, има едни външни сили, които ги управляват. Никога в България не се прави нещо на своя глава. Трябва да ги одобрят големите в света. След това го пускат уж на обществено обсъждане и абсолютно никакво значение няма кой какво е казал на това обществено обсъждане, а правят това, което предварително е решено.

– Според мен към всяко министерство трябва да има такива съвети, за да съветват неуките ни управляващи какво да правят.

–  Вижте, то първият смъртен грях е гордостта. Всяка нова група управляващи смята, че няма нужда от съвети, че ще решат проблемите на България, а проблемите се увеличават все повече.

– Веднъж ви даваха заедно с Мариус Куркински. Той казва, че влиза в театъра, а излиза в друго измерение. Да не би и вие да влизате в друго измерение, когато сте в пространството на физиката и математиката?

– Измерението е въпрос на свободната воля. Всеки може да мине в другото измерение, стига да го поиска. Повечето хора не искат да си променят измерението.

– Искате да кажете не искат да влязат в духовния път?

– Да, да. Оставят се течението да ги влачи. А другото измерение иска усилие да вървиш срещу течението.

– А с кого бихте седнали на една маса от известните българи?

– С всеки от известните българи бих седнал на една маса, само да споделяме еднакви ценности. Защото има едни среди..

– Разбирам за кого говорите!

– Аз бих общувал с хора, които имат постижения в духовен план. Няма да съм при тази пара-култура, която се разпространява по света, и нейната цел е едно мирово оглупяване на човечеството.

– Ако отворя вашата стая, на вашата маса освен книги за математика и физика, ще видя ли художествена литература?

– Художествената литература е 90 % от нещата, които могат да се видят на моята маса, под масата, зад масата, по гардероба, над гардероба, под гардероба… Голям любител съм на мемоарната литература, на автентичната, на оригиналите, а не на фалшификатите. Сега има някакви селски виждания, където фалшифицират историята, фалшифицират класиците. Изобщо не обичам лъжата.

– Значи това запълва деня ви, когато имате малко свободно време от вашите прекрасни ученици?

– Така си е. Това е част от смисъла на живота.

– Много ви благодаря, г-н Теодосиев!

Така завърши разговора ми с човека, който три пъти е награждаван с медал „Неофит Рилски“, носител на орден „Кирил и Методий“ – първа степен и на наградата „Райна Кандева“, удостоен с награда от Факултета по физика на Софийския университет „Климент Охридски“ и единствен учител, получил награда от Народното събрание.

Почетният гражданин на Казанлък е бил и мъж на годината. Теодосий Теодосиев е един земен, открит, надарен човек, който раздава знанията си на другите и не съществува, а живее мащабно, широко, за да остави името си в българското просвещение.

 

Ирина Кирилова за „Тракийски Cвят“
7 септември 2022 г.

Предишна статия

Истината за мрежата 5G(Престъплението на века!)

Следваща статия

Учителя тълкува Откровението на Йоан |Тайните за нашите времена, скрити в Библията

Други интересни