НАДЯ ТОНЧЕВА ПРЕД ЖУРНАЛИСТКАТА ИРИНА КИРИЛОВА

Автор: Няма коментари Сподели:

 

И ТЕЗИ ПРАЗНИЦИ СВЪРШИХА

НАДЯ ТОНЧЕВА ПРЕД ЖУРНАЛИСТКАТА ИРИНА КИРИЛОВА

Завърши седмото издание на Джаз фест Казанлък 2022, което се проведе в последната седмица на месец август и в началото на септември  в рамките на традиционните ” Празници в долината на тракийските царе”.

  • Г-жо Тончева, кое отличава таз годишните празници от другите, провеждани досега?
  • Първият коментар за фестивала тази година е рекордният брой посетители на концертите, които се провеждат в парк ” Тюлбето”, в близост до Тракийската гробница, обект, който е под закрилата на ЮНЕСКО като световно културно наследство.
  • Наградата на община Казанлък на името на проф. Александър Фол е връчена на проф. Ваня Лозанова – Станчева, която е професор по стара история и тракология, ръководител на център по тракология при Института по балканистика към Българската академия на науките.
  • Да, фестивалът започна с официално откриване на 26- ти август, на което кметът на община Казанлък г- жа Галина Стоянова връчи ежегодната награда на името на проф. Александър Фол. Това е статуетка с фигурата на Орфей.
  • Веднага след това вие се представихте с джаз концерт. Публиката ви прие възторжено, защото тази година бяхте удостоена с наградата: вписване в почетната книга на град Казанлък. А кои бяха останалите изпълнители?
  • Програмата на ” Олд енд голд джаз квинтет” в състав: Иван Гърбачев- пиано, Тихомир Кръстев- саксофон, Радослав Паунов – бас китара, Емил Тасев – барабани и аз като вокал припомнихме на публиката популярни джаз стандарти и евъргрийни от репертоара на Елла Фицджералд, Сара Воон, Франк Синатра и други.
  • Да четеш поезия е наслада, но когато тази поезия е облечена в музика, удоволствието е двойно. И това имаше в програмата.
  • Разнообразен момент в програмата на седмото издание на фестивала беше вторият национален конкурс ” Поети с китара“. Публиката със своя вот трябваше да избере един от десетте барда от цялата страна, които изпълниха свои композиции. Победител стана Тодор Янкулов от София. Бяха отличени още двама : Иво Руев от Мъглиж получи специална награда- китара от  „Кремона- България ЕООД” и Красимир Йорданов получи наградата на музей “Чудомир” за най- оригинален текст на песен. Докато публиката гласуваше, рок група “Олд скул рок бенд” повиши настроението с класическите рок хитове на групите ” Дийп Пърпъл”, ” Рейнбоу”, “Уайт снейг” и др.
  • Да кажеш Казанлък и да не споменеш Чудомир, значи не си надниквал в българската литература. „Закуска в тревата“ в двора на Литературно- художествения музей „Чудомир“. Прекрасно замислено. А изпълнението?
  • Всичко започна с младежки джаз на импровизирана сцена в уникалния двор на музей “Чудомир”. Със свой концерт се представиха Йоанна Цветкова и Елия Тодорова – студентки от НМА ” проф. Панчо Владигеров” , а вечерта на голямата сцена ученици от класа по поп и джаз пеене от националното училище ” Христина Морфова”-  Стара Загора подгряха публиката за последната порция джаз. Поднесоха я музикантите от група ” Екс кей” – една от професионалните групи на световно ниво у нас, които представиха най- новата си фюжън програма.
  • А коя беше най- голямата атракция?
  • От съпътстващите събития най- голяма атракция беше музикалното влакче, в което саксофонистът Милен Стойков- познат като Майк Сакс свири по време на почетната обиколка по централните улици на града.
  • Константин Зайков отразява събитията с фотоси. И тази година беше там.
  • Да. Той представи изложба на тези празници. Зайков е художник- пътешественик и пред казанлъшката публика показа фотоси от различни джаз фестивали в България. Той е единственият фотограф, който не е пропуснал джазово събитие у нас през последните десет години.

Задължителен момент от програмата на всеки джаз фестивал е джаз лекторията. Тази година водеща бе Мирослава Кацарова от Джаз ФМ радио, която направи обзор на Джаз фест Пловдив от създаването му през 2015 година до днес.

  • Какво ново видяха зрителите, присъствали на празниците?
  • Успоредно с концертните мероприятия тази година се проведоха и две нови събития, свързани с книгите. От 1- ви до 4- ти септември пред „Музей на фотографията“ се проведе дарителска кампания ” Модерно е да се чете”, на която всеки, който желае, можеше да остави книги като дарение и всеки можеше да хареса и да си вземе книги напълно безплатно. Паралелно се проведе и “Базар на книгата”, на който водещи издателства от страната представиха най- новите си заглавия. Тези две събития допълниха интелигентното звучене на Джаз фест Казанлък 2022, който привлича все повече публика не само от града и региона , но и в национален мащаб!
  • Благодаря ви, Надя! Желая ви здраве и успех в кариерата ви на певица и преподавателка по музика!

Ирина Кирилова за  „Тракийски Свят“

Предишна статия

Суверен. Живой человек в американском суде. (Закадровый перевод)

Следваща статия

1 час събуждащи факти за пЛандемията на лъжата, кромида, иглите и геноцида на века

Други интересни