В ГРАД СЪЕДИНЕНИЕ СЕ ГОТВЯТ ЗА ГОЛЯМ ПРАЗНИК

Автор: Няма коментари Сподели:

                                Автор : Ирина Кирилова

Всъщност, празниците, посветени на 137 години от Съединението на България , започнаха в този исторически град. Беше чествана 185 годишнината на поп Иван Генов, сподвижник на Васил Левски и председател на революционния комитет за Съединението на България в село Голямо Конаре. 155 години се навършиха от рождението на Недялка Шилева Чардафонова, извезала знамето на Голямо Конарската чета – народна учителка в Голямо Конаре, в Пловдив и повече от 30 години в училище „Св. Св. Седмочисленици“ в София. Не беше забравен и Найден Команов, който е бил кмет от Земеделския съюз на Голямо Конаре, летописец на селото, народен представител в седемнадесетото обикновено Народно събрание.
А програмата е богата и разнообразна и тържествата продължават още в третия ден на септември с младежки футболен турнир. Вечерта под звездите ще е на другия ден, когато ще бъде прожектиран българския игрален филм „Жигули“. Час преди това ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметните плочи на героите, участвали в Съединението на България.
Два състава за народна музика ще са гости на тържествата – „Марица“ и „Славяни“. „Марица“ ще свирят и пеят от 20 часа и 30 минути на четвърти септември, а „Славяни“ на пети септември вечерта.
Пети септември ще започне с издигането на знамената и с тържествена сесия на Общинския съвет, на която са поканени гости от Пловдив и от София. Старинното оръжие на Голямоконарската чета ще бъде изложено в 18 часа. Следва спектакълът на самодейните състави и на мажоретките. Същата вечер е панахидата за упокой на загиналите голямоконарци, изнасянето на знамената на четата и литийното шествие до мястото на възпроизвеждането на моменти от Съединението, чакано с голям интерес от граждани и гости на града.
Тържествената част ще започне със слово на кмета на община Съединение – Атанас Балкански, ще продължи с поздравления от гостите и ще завърши с тържествена заря- проверка. Накрая думата ще имат свирачите и певците от оркестър „Славяни.“
На самия ден на Съединението – 6 септември ще тръгне маратонът от град Съединение и ще спре на площад „Съединение“ в Пловдив, където в 12 часа ще бъдат наградени първенците.
Денят на Съединението се посреща от всички жители на общината с радост, защото 326 човека са участвали от Голямо Конаре. Иван Арабаджията е довел от Царацово 80 човека, пристигнали са от Цалапица 200 човека, предвождани от Иван Добричков. В Съединение всяка улица е една история, едно място за родолюбие и патриотизъм и затова в празнуването участва цялото население.

                                                             Ирина Кирилова за „Тракийски Свят“

Предишна статия

Събитията по Света на 31 август 2022 година(Русия, Украйна, САЩ)

Следваща статия

Държавата е в тотална разруха…

Други интересни