НАМЕРЕТЕ ВРЕМЕ ДА БЪДЕТЕ В КАЗАНЛЪК! Празници в долината на Тракийските царе!

Автор: Няма коментари Сподели:

Празници в долината на Тракийските царе – под този надслов научихме за прекрасните дни, пълни с култура и изкуство, които предстоят. Ирина Кирилова се свърза с прочутата у нас и в чужбина певица Надя Тончева и ето какво разказа тя:

В последните слънчеви дни на август община Казанлък за 17 – ти пореден път организира традиционните “Празници в долината на тракийските царе”. Те включват богата културна програма и ще се проведат от 26-ти август до 4-ти септември. В рамките на фестивалните дни за 7-ми пореден път ще се състои и “Джаз фест Казанлък 2022”, който също се утвърди като очаквана културна проява за жителите и гостите на града.

На фестивала ще гостува известният фотограф Константин Зайков. Неговата изложба ще бъде открита на 26-ти август от 19.00 часа в близост до Тракийската гробница в парка” Тюлбето”, там, където ще се проведе и джаз фестивала. Дълги години Константин Зайков, който е и любител на джаза, не пропуска да отрази всяко значимо музикално събитие, свързано с тази музика. Тази година ще имаме възможността да видим неговата богата колекция в дните на фестивала в Казанлък.
След официалното откриване на празниците, което ще се състои на 26-ти август от 20.00 часа на сцената до Тракийската гробница и включва тържественото връчване на наградата на името на професор Александър Фол, с концерт ще се представят Биг бенд Благоевград с ръководител Борис Янев и солистка Христина Кацарова.

В съботния ден – 27-ми август, в рамките на фестивала ще се проведе Втори национален конкурс “Поети с китара” – Казанлък 2022. На една сцена ще се съберат най- изявените бардове от страната, които ще представят своя авторска музика. Победителят ще бъде избран от публиката чрез гласуване, а докато се отчита нейния вот, градусът на настроението ще поддържа атрактивната рок група “Олд скуул рок бенд”. След края на конкурсната програма участниците и всички ценители на тази музика могат да се пренесат в “Ню йорк пъб” – Казанлък, където забавлението продължава в “Нощта на бардовете” .

Третият фестивален ден , 28-ми август, започва в 11.00 часа с неделно матине със заглавие” Закуска на тревата” в живописния двор на Литературно- художествен музей ” Чудомир”. Концерт от популярни джаз стандарти ще изнесат две талантливи студентки от Национална музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” – София : Елия Тодорова – вокал и Йоанна Цветкова пиано.
От 17.00 часа на следобедна музикална разходка с туристическото влакче ни кани саксофонистът Милен Стойков / Майк Сакс/ , който ще свири във влакчето по време на обиколката около централните части на града.

Вечерта на сцената до Тракийската гробница, парк ” Тюлбето” от 19.00 часа започва последната вечер от фестивалната програма с изпълнения на ученици от класа по Джаз изпълнителско изкуство при Национално музикално училище ” Христина Морфова” гр. Стара Загора. След тях концертната програма ще завърши с концерт на фюжън формацията ” Екс – кей” със заглавие “Смуут джаз”.
През първите дни на септември – от 1-ви до 4-ти за пръв път в рамките на “Празници в долината на тракийските царе” ще се проведе “Базар на книгата” , на който издателства от страната ще представят своите най – нови книги. Събитието ще се проведе пред ” Музея на фотографията” в града.

На 1-ви септември, от 17.30 часа, четвъртък, свои книги ще представят двете издателства “Хелиопол” и “Инле” от София. На 2- ри септември в същия час творческият тандем АНДАРИ от Варна – Анатолий Радев и Дария Василева ще представят своя сборник” Български исторически четения”.

В съботния следобед от 17.30 часа Мирослава Кацарова – водеща на предаване по Джаз ФМ радио ще представи своята традиционна Джаз лектория. В неделния ден ни очаква още един сутрешен концерт в залата на галерия – музей “Искра” с участието на смесен хор „Петко Стайнов“ с диригент Младен Станев. Базарът на книгата ще завърши с лекторията на Теодор Николов и представяне на неговата книга “Мисията на българите” веднага след хоровия концерт, от 12.00 часа в ” Музей на фотографията”.

Заедно с “Базар на книгата” в същите дни от 1- ви до 4 – ти септември и на същото място – музея на фотографията ще се проведе дарителска кампания под надслов “Модерно е да се чете, остави книга – вземи книга”. В посочените дни, от 10.00 до 19.00 часа гражданите могат безплатно да предоставят свои книги или да взимат книги, които са оставени.

В съботния ден от 11.00 часа в музея на фотографията е предвидена и среща- разговор на тема “Модерно е да се чете”, на която ще присъстват представители от общинска библиотека ” Искра”, ЛХМ ” Чудомир”, детско-юношески литературен клуб ” Светлини сред сенките” с ръководител Валя Димова, гостуващите издателства и всички, които имат интерес по темата.

С тези инициативи се цели да се върне интереса към печатната книга и четенето, който в последните години все по-рядко присъства в бита на българина.
С предложената културна програма се надяваме жителите и гостите на столицата на Розовата долина да имат приятни емоции в последните ваканционни дни на годината!
                                                                                             НАДЯ ТОНЧЕВА

Предишна статия

ПРИМИТИВНО И НАГЛО МАНИПУЛИРАНЕ НА ФАКТИТЕ!

Следваща статия

Костадин Костадинов : Искам да преоснова България…

Други интересни