Какво да кажем пък за общо известния факт, че Швейцария дава право на жените да гласуват на избори едва през 1971 година

Автор: Няма коментари Сподели:

Голяма част от умно-красивия демократитет у нас обича шумно да величае хуманизма на евроатлантизма, който според него е едва ли не генетичен за западната цивилизация и датира още от времето, когато дедото на Атанас Атанасов е рефрешвал септичната си яма в село Батин с мистър Пропър от ул. Иван Вазов.

Истината обаче, както обикновено, е доста по – различна и шарена, а това най-малкото говори за сравнително ниското ниво на историческа грамотност на тая разкошна пасмина от марабута. Техните любими теми най-често са човешките права и в частност тези на жените. Затова ето малко история от мен:

Знаете ли, че в сърцето на днешна Европа, Белгия, чак до 1958 година, е имало ”зоопаркове за хора”. Да, взимаш си детето и жената в неделя и ги водиш да нахраните заедно черните маймунки от Зимбабве, живеещи зад телените огради в центъра на града. Държа тук дебело да подчертая, че тази свинщина се е случвала 13 години след Аушвиц!

През 1957 година пък в Западна Каролина пребиват първата чернокожа жена, която просто искала да отиде на училище. Десет години по-късно през 1967 година на Бостънският маратон пък брутално е изблъскана и изхвърлена от състезанието младата Катрин. Защо ли? Ами защото, само 8 години преди да се родя аз, американците са считали, че жените не могат да тичат. Хм. Странно, а? Кво ли мисли Форест Гъмп по темата?

До 1960 година пък в Австралия са приемали аборигените за животни. Според австралийската интелигенция тогава, единствената разлика между коренните жители на континента и кенгуруто е била торбичката на животното. Машала! Човещина, бате…

Какво да кажем пък за общо известния факт, че Швейцария дава право на жените да гласуват на избори едва през 1971 година. Пример за евро-подражание, нали?

Казвам всичко това, защото вече много ме боли главата от кухи лозунги и измислена история. Което пък ме подсеща, че началото на века в Европа е имало хора-будилници. Обикаляли са сутрин с една тояга и са тропали по прозорците на къщите за да събудят собствениците им.

И си викам, в последно време особено, ама, гледай каква хубава професия е това, бе, Васе! Що не вземеш и ти един колец и следващия път, когато видиш някой високо хуманен демократ – мислител, просто яко да го изчеластриш в челото, па дори и пари да му вземеш. А след това деликатно да го попиташ: Събудили се, бе, олигофрен?

                                                  Васил Петев           https://afera.bg/

Предишна статия

Една положителна тенденция напоследък

Следваща статия

Голямото плюскане тъкмо започна, а вие се размечтахте за избори!

Други интересни