ВИЖТЕ ХОРАТА КАКЪВ ПРЕЗИДЕНТ ИМАТ!

Автор: Няма коментари Сподели:

                          Автор:   Ирина Кирилова – журналистка
Той е завършил Московския институт за международни отношения, работил е в Министерството на външните работи на Съветския съюз, а след това в съветското посолство в Сингапур. Десет месеца специализира в Лингвистически институт в Пекин – Китай. Работи в посолството на Китай шест години. Учи в дипломатическата академия на Съветския съюз. Става заместник- министър и министър на външните работи на Казахстан. По- късно е министър- председател на Казахстан, после държавен секретар при президента.
Той е сегашният президент на Казахстан – Касым- Жомарт Токаев. Има научна степен доктор на политическите науки. Бил е председател на парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, помощник генерален секретар на ООН и генерален директор на службата на ООН в Женева. Токаев е личен представител на генералния секретар на ООН по разоръжаване.
Президентът на Казахстан знае казахстански, руски, английски, китайски език и си служи с френски език.
Сега вече можете да си обясните защо от трибуната на международния икономически форум в Санкт Патербург Токаев говореше изискано и възпитано. Когато любимката на Владимир Путин, модераторката Маргарита Симонян се обърна към него, без да го нарече г-н президент, а с трите му имена и го попита какво мисли за „специалната операция“ на Русия в Украйна, която те смятали за законна, Токаев спокойно каза:
– Аз направо ще кажа, че при нас има зряло гражданско общество, затова има различни мнения. Ще кажа, че международното право – това е уставът на ООН. Два са основните принципи, заложени в устава. Днес те са във взаимно противоречие. Това са териториалната цялост и правото на самоопределение. Ако самоопределението се реализира, то вместо 193 държави в ООН, на земята ще възникнат повече от 500-600 държави. Разбира се, това ще бъде хаос. По тези причини ние не признаваме нито Тайван, нито Косово, нито Южна Осетия, нито Абхазия и този принцип ние прилагаме и към квази държавите Луганск и Донецк. Това е откровеният ми отговор.
Путин се вцепени и обърна главата си на другата страна. Защото преди това беше казал, че няма никаква Украйна, че Украйна е създадена от Йосиф Сталин, че Киев, Чернигов и някакви си там малки места са Украйна, че руските войски са повикани да помагат…
Но още преди на този международен икономически форум да чуе тези думи, Касым Токаев заяви пред поканените руски управляващи, предприемачи, чужди посланици и представители на чуждестранни средства за информация следното:
– Аз взех решение да създам специална комисия, която да се занимава с връщането на държавната собственост и активите, които са били приватизирани незаконно с промяна на политически и административни ресурси. Освен това аз създадох комисия, начело с генералния прокурор, която ще се занимава с връщането на финансите, незаконно изнесени в чужбина. През септември ще бъдат обявени реформи за преобразуване на съдебната система. Върви реформата в полицейските служби. Главното е, че има политическа воля и поддръжка на гражданите на страната, които искат неподкупни служители.
А Путин обясни, че хората работили с честен труд, а Западът им откраднал парите и се закани, че когато „специалната операция“ приключи, тези, които са наложили санкции на Русия, ще се обърнат към него и ще го молят.
Президентът на Казахстан продължи спокойно:
 – Ще изразя претенции към изказванията на руски депутати. Те са абсолютно некоректни, казани от журналисти и даже от деятели на културата. Аз съм доволен, че чух позицията на висшето ръководство по отношение на Казахстан и други държави и особено по отношение на моята страна. В коя мелница наливат вода някои деятели, които по различен начин коментират понякога решенията на държавното ръководство и събитията в нашата страна?
След икономическия форум депутатът от Русия Константин Загулин коментира думите на Токаев така:
– Ние сме навсякъде и навред и по отношение на Украйна казваме: ако имаме дружба, сътрудничество и партньорство, то тогава никакви териториални въпроси не се повдигат. Ако това го няма, то всичко е възможно, както в случая с Украйна. Затова на мен ми се струва, че това е работа на Казахстан и не си струва да обръщаме внимание.
Докато гледах форума си мислих, че срещу Путин седи начетен президент, минал през цялата държавна административна система, овладял дипломатическите тънкости, разбрал кое е истина и кое е лъжа в политиката. Може би затова цитата му от Китай предизвика бурни ръкопляскания.
„Във всяка благоприятна възможност се крие опастност. Във всяка неблагоприятна възможоност се прекроява възможност“ – каза президентът на държавата Казахстан – Касым- Жомарт Токаев.
                                                                                   Ирина Кирилова Тракийски Cвят

Предишна статия

Николай Марков: Какво следва след войната?

Следваща статия

Не ни правете на идиоти, неуважаеми политици!

Други интересни