До Иван Гешев, Главен прокурор на Р България!

Автор: Няма коментари Сподели:

До

Иван Гешев,

Главен прокурор на Р България

С копие до:

Румен Спецов,

Изпълнителен директор на НАП

Кирил Петков,

Министър-председател на Р България

 

СИГНАЛ

От Николай Тихомиров Бареков, ЕГН 72====, електронен адрес: n.barekov72@gmail.com

Уважаеми господа,

Предвид създалата се ситуация последните седмици в международен план и прякото засягане на интересите на българските граждани, следствие на действията на мандатоносителя, бих искал да поставя на Вашето внимание появилите се в медийното пространство обосновани предположения за схеми с газови сделки.

Става въпрос за извършената умишлено подмяна на собствеността на съхраняваните количества природен газ в хранилището в „Чирен” чрез борсови сделки през платформата за търговия на дружеството „Газов хъб Балкан“, което е дъщерно на държавния оператор на газохранилището и на газопреносната мрежа на България – „Булгартрансгаз“ (БТГ).

В медийното пространство се появиха съмнения, че фирми с такива запаси продават нагнетени количества на други компании с капацитет в хранилището и това води до спекулации. Причината е, че евтините количества от запасите впоследствие могат да бъдат предоставени на посредници, които ги продават на борсата по-скъпо.

В случай на спиране на руските газови доставки природният газ в Газохранилище в Чирен  ще стигне за малко повече от месец при ограничен режим на ползване, т.е. газохранилището в Чирен е запълнено до 17.12 %, което е рекорден минимум за този период от годината. Тази информация бе потвърдена от изпълнителния директор на „Булгартрансгаз“. Предвид схемите по вътрешна смяна на собствеността на газа през месец февруари, логично възниква въпросът дали реално това е процентът на наличен газ в газохранилището и газът, продаден по време на сделките, напускал ли е в въобще хранилището?

В публичното пространство се появи информация, че през месец февруари от „Чирен“ са били  продадени 77 500 мегаватчаса за средно около 150 лева на мегаватчас. По време на заседаниетo на енергийната комисия на парламента пък за уикендните сделки за газ стана ясно, че  8 фирми са  напазарували на държавната борса газа от излишъка на „Булгаргаз“, който е продаден в 18 сделки. Това са 37 400 мегаватчаса газ, изтъргувани на цена от 150 лв.

Според също изнесена информация в публичното пространство са извършени следните борсови сделки:

2.02.2022  – продадени 2000 мегаватчаса.

3.02.2022 – встъпването в длъжност на новото ръководство – продадени 10 000 мегаватчаса на газов хъб „Балкан“.

4.02.2022 – 12 000 мегаватчаса

5 и 6.02.2022 – по 30 000 мегаватчаса (минимум чиста печалба 1,8 млн. евро).

Това непублично разпределяне на газа на частната газова борса ще доведе до спекулации и купувачите логично ще се възползват от схемата за последваща продажба на нагнетени вече количества на многократно завишени цени.

Логично следва и да се постави въпросът към изпълнителния директор на НАП Румен Спецов реално извършени ли си въпросните сделки и заплатени ли са дължимите данъци?

Моля, да извършите проверка на посочените факти и обстоятелства и при наличие на нередности да предприемете съответните действия.

Дата: 02.05.2022 г.

Град: София

С уважение,

                              Николай Бареков                  https://afera.bg/

Предишна статия

ЦРУ-ТО, ЗАКЛЮЧВАЙТЕ, ПОДПИРАЙТЕ С МЕТЛАТА И ПУСКАЙТЕ АЛАРМАТА!

Следваща статия

Професор Минчо Христов в Евроком днес

Други интересни