Трезорът на войводата! Вълчан войвода е жив!

Автор: Няма коментари Сподели:

https://www.youtube.com/watch?v=-3qXqnZvWQk

https://www.youtube.com/watch?v=cLiuqChWPPY

Прочутият Вълчан войвода е още една от историческите личности, чието име се е превърнало в легенда и историите за него се преплитат с народните предания.

Роден е около 1775 г., като в младостта си е бил овчар. Според легенда Вълчан убил турчин, който отвлякъл българска девойка, мила на сърцето му, и след това избягал към Бяло море. Събрал дружина хайдути, с която първоначално действал в района на Странджа планина.

Нападал и обирал керваните, които прекарвали събраните данъци за османската хазна и закрилял изтерзаното българско население в околностите от нападенията на кърджалиите. Постепенно дружината му се увеличила и действията на Вълчан се разпрострели на голяма част от югоизточните българските земи.

Войводата се прочул като безстрашен народен закрилник. Раздавал пари на семействата на пострадалите си другари, закупувал оръжие за подготовка за борба за освобождението на България, осигурявал средства и за обществени нужди.

Много са легендите за съкровището на Вълчан войвода, натрупано през хайдушките му години и търсено от иманяри в различни краища на страната. Легендарният войвода завършва дните си в Тулча (днес в Румъния).

http://maps.bg/blog-article/510/valchan-voyvoda.html

Предишна статия

Въвличане във война, от Кирчо и Кокорчо…(Какво ни очаква през август?)

Следваща статия

Премълчани истини – 30.04.2022 г. (България тръгна по пътя на войната!)

Други интересни