МИР НЯМА ДА ИМА!

Автор: Няма коментари Сподели:

От известно време следя един млад руски анализатор – Дмитрий Никотин, който има свой канал в Ютуб. Предлагам със съкращения неговата гледна точка за провалянето от украинска страна на руското предложение за предаване в плен на бойците на Азов в Азовстал. Видеозаписът е поместен в Ютуб на 17.04 ).
.
Дмитрий Никотин:
Президентът на Украйна Зеленский каза, че ще сложи точка на всякакви преговори с РФ. Ключова точка сега е развръзката в Мариупол. Какъв ще бъде финалът?
,
Какво се случи – да възстановим хронологията на събитията. МО на Русия отчете, че цялата територия на града, с изключение на Азовстал, се намира под контрола на войските на ДНР и РФ. Зеленский неочаквано в интервю за украинските СМИ и в своето вечерно обръщение към украинския народ (от 16.04), изказа един и същи тезис – за никакви преговори не може да става дума. На преговорите изобщо ще бъде сложена точка, ако бъдат унищожени войските в Мариупол и разбира се, тук на първо място става дума за нацбата Азов, който сега – припомням – е блокиран на територията на Азовстал. Плюс частите на 36 бригада на морската пехота, които не са в плен (напомням, че се състоя масово предаване в плен на повече от хиляда човека), които също се оказаха на територията на Азовстал. И ето, неочаквано – ултиматум. Аз даже ще цитирам Зеленский, за да няма каквито и да било съмнения. Имаме директната реч, от два източника.
,
( пуска видео с речта на Зеленский )
,
Това са непосредствени цитати от неговото вечерно обръщение (…).
,
И така, за какво говори Зеленский? Той говори за това, че сега имаме два варианта. Или доставка на тежко въоръжение от страна на Европа и деблокада на Мариупол или преговори с участието на западните партньори – тоест, той намеква: “ Запад, вие сте длъжни да притиснете Русия и да се деблокира Мариупол. Да обезпечите излизането на Азов от Мариупол, без да попадне в плен у руснаците. Забележете – ключов момент – Зеленский намеква, че става дума за „унищожение“. При това реакцията на МО на Русия беше много бърза, още през нощта беше обявено, че всички могат да излязат ( от Азовстал), че животът им ще бъде запазен, съгласно Женевската конвенция – те ще бъдат военнопленници. Бяха издигнати червени флагове и беше обявено, че от 1 ч. през деня, започвайки от 5 ч. сутринта, могат спокойно да излязат всички военнослужещи. Гарантираше им се запазване на живота, ако излязат без оръжие. (…) Но това предложение на МО беше отхвърлено. Т.е. ултиматумът на МО по повод излизането и обявяването на режима на тишина, изтече в 1 ч. през деня на 17 април и ние видяхме, че той не беше реализиран.
,
Възниква главният въпрос: защо е нужно това на Зеленский? Защо той не разрешава, защо украинското Министерство на отбраната не разрешава на своите военнослужещи да се предадат в плен? Това е главният въпрос. Това, повтарям, е ключовата точка: именно Мариупол ще стане отправният пункт за започване на пълномащабна операция в Донбас. Сегашните изявления на Зеленский говорят, че той проявява неготовност към сключване на каквито и да било компромиси.
,
Най-напред той свързва съдбата на едно подразделение на Азов със съдбата на цялата страна. Намеква, че ако Азов в Мариупол бъде унищожен, край на всичко, за преговори и дума не може да става. Откъдето вече възникват много въпроси. Защо не го вълнуваше до този момент съдбата на 36 бригада на украинската морска пехота, която се предаде в плен? Но когато се отнася до Азов в Мариупол, кой знае защо у Зеленски възниква някаква червена линия, която не е готов да престъпи.
,
Имаме фрагментите в „Украинска Правда“ (изказването на Зеленский за украинските СМИ) – ще цитираме още веднъж някои ключови моменти:
„Първо Мариупол може да бъде като 10 Бородянки – унищожението на нашите военни (там) ще сложи точка на всички преговори“.
Какво може да спаси Мариупол?
„Мощно въоръжение, което трябва да се предостави възможно по-скоро“.
И въпросът за преговорите, още веднъж, забележете какво казва той:
„Тежко въоръжение и самолети – веднага, за да можем ние да отслабим натиска върху Мариупол и да го деблокираме или преговорен процес, при който ролята на партньорите трябва да бъде определяща.“
,
Тоест тук не става дума за преговори, както ги разбираме ние, за изпълнение на изискванията, за преговори на делегациите – украинска и руска – не, тук става дума, че примерно САЩ и Европа трябва да предявят някакъв ултиматум на Русия.
Но това не става.
(…)
Ето, имаме изявлението на Подоляк, съветника на Зеленский, вижте логиката, тя у тях е еднаква. Какво казва Подоляк в своя пост в Туитър:
„Украйна иска от Европа оръжие. Европейците поддържат призив към своите правителства“.
Впрочем аз много често казвах, че Зеленский действа даже не върху европейските правителства, а върху европейското общество, така че обществото да принуди правителствата да осъществят едни или други доставки. Заобикаля правителствата.
Какво по-нататък съобщава съветникът на Зеленский:
„Евросъюзът ни помага, но не дава това оръжие, което искаме. Оръжието пътува прекалено дълго. Тая игра може да се играе дълго, но в нея не побеждава демокрацията!“
(Ой, тука почнаха разговори за демокрацията!)
„Украйна се нуждае от оръжие не след месец – а сега!“
Вече става дума за доставки на тежко въоръжение – танкове, гаубици, самолети (…). До този момент САЩ доставят гаубици и вертолети на Украйна и ще продължават да го правят. Виждаме, че страната ( Украйна ) не е заинтересувана от компромиси и преговори. Защо? Защото е заинтересувана от доставки на оръжие, за да продължава това ( военната операция ) още дълго, за съжаление.
И ето неочаквано Урсула фон дер Лайен, тази същата, която връчваше на Зеленский въпросник, тази „мила жена“ в кавички – знаете ли какво изявление направи тя?
„Страните от ЕС са длъжни по- оперативно да доставят оръжие на Украйна. Аз не правя разлика между тежко и леко въоръжение“. И отново цитат: „Страните от ЕС трябва да предоставят на Украйна това оръжие, с което тя може да се справи“. Става дума за тая техника, за ( работата с ) която няма нужда от обучение, това са тези танкове, които могат да предоставят Полша, Чехия, Словакия, България – там има много съветско оръжие.
,
(…)
Очевидно за Русия сега от медийна гледна точка е необходимо Азов да се предаде в плен. За да се затвори този медиен – практически – провал, който се случи с крайцера „Москва“. Действително трагична ситуация и просто катастрофически информационен провал.(…) Щом като ултиматумът не се изпълнява – (…) сега става дума, че Азовстал ще бъде бомбардиран ( от свръхзвуковия бомбардировач Ту – 22 МЗ ).
,
(…)
Отново животът на хората е под голям въпрос.
Исканията на Русия не бяха изпълнени. Исканията на Зеленски не бяха изпълнени. Отново имаме патова ситуация.
–––-
( В оставащите минути Дмитрий Никотин разисква другите теми в своя видеозапис ).
.
Превод: Милена Върбанова                      https://svobodnoslovo.eu/
Предишна статия

Следваща статия

Априлското въстание през 1876 година

Други интересни