Западът ще замръзне, огладнее и фалира от антируските санкции

Автор: Няма коментари Сподели:

Когато Русия започна операция Z, а колективният запад начело със “сияйния град на хълма” стовари върху нея “съкрушителни санкции”, в САЩ и ЕС попаднаха в пълна увереност, че Русия всеки момент ще рухне под тежестта им. А се оказа точно обратното. Да, санкциите бият по руската икономика, но още повече по тези, които са ги въвели по принципа на бумеранга.

Така, на 8 март 2022 година Джо Байдън обяви пълната забрана за вноса в САЩ на руски петрол. След това цената на бензина на американските бензиностанции започна да скача. Според министерството на труда на САЩ, на 10 март прескочи 4,31 долара за галон при марката “Регулярен” (съответства на нашето А-92). Инфлацията разби 40-годишен рекорд. Опитите на САЩ да извият ръцете на ОПЕК да увеличат добива на петрол не се получиха. Наложи се да се разпечатва държавният стратегически петролен резерв.

На 31 март Байдън взе решение да изпрати на борсите от стратегическия резерв средно по един милион барела петрол на денонощие в течение на близките 6 месеца. Дотогава стратегическият петролен резерв на САЩ ще се съкрати с над 180 милиона барела. Това “най-голямо в историята освобождение на петрол от националния резерв” беше признато от 46-ия президент на САЩ.

Най-голямо, но абсолютно безполезно. Хвърлянето на пазара на един милион барела е едва 5% от общото потребление. Няма да даде нищо. Освен това “политическата намеса на правителството в паниката на енергийния пазар, очевидно целящо избягването на поражение на демократите на изборите за Конгрес, ще възпрепятства всякакви рационални инвестиции в доставките на петрол от страна на големите американски компании”, смятат анализаторите от “Голдман Сакс”.

Санкциите срещу Русия бият преди всичко и основно по инициаторите им – САЩ и присъединилия се към тях ЕС. Това е толкова азбучна икономическа истина, че е достойно за удивление, че не се знае от американските стратези. Уорън Бъфет, който не можеш да го заподозреш в симпатии към Русия е казал, че само в мирно време съвкупната мощ на държавата се определя според пазарната капитализация на БВП. А в условията на криза и още повече на санкционна война решаваща става “цената на замяната”

И така, цената на замяната на това, което се доставя на световния пазар от Русия е много над скромните три процента в световния търговски оборот. Едновременно, по заповед от Вашингтон е невъзможно да се заменят руските енергийни носители, метали, особено чистите материали, зърното и минералните торове, които се търгуват на световните борси. В това вече се убедиха Америка и Европа. В перспектива цената на замяната ще бъде толкова висока, че колективният Запад най-вероятно ще замръзне, огладнее и фалира. Процесът, както се казва, започна. Ще помръзнат, погладуват и пофалират.

Британската компания “Октопус Енерджи” пристъпи към раздаване на електрически одеяла на изпитващите финансови трудности клиенти, за да им помогне да преживеят резкия ръст на цените за отопление. Миналата седмица цената на енергията във Великобритания скочи к 54% заради силното поскъпване на цените на газа. Повишаването на сметките удари милиони домакинства по цяла Великобритания. Разходите на жителите на страната ще скочат със 700 лири годишно за електроенергия.

“Британските домакинства пострадаха от скока на цената на широк спектър стоки, от хранителни продукти до играчки, а също от резкия скок на цените за енергия и гориво”, пише “Гардиън”. Много британци с мъка свързват двата края. Някои домакинства включват отоплението само за два часа годишно и използват фенерчета. Фирма Е.ОН, един от основните доставчици на електроенергия в Германия, предупреди 15 милиона свои клиенти за рязко повишаване на цените на електричеството и газа. Според водещия мениджър Филип Тон, цените на дребно на природния газ ще бъдат 20 пъти по-високи в сравнение с пролетта на 2020 година. Цената на електричеството ще скочи осем пъти.

Така стана, защото Е.ОН прекрати покупката на нова партида руски газ “във връзка с конфликта в Украйна.”. Предвиждайки най-лошото, всеки десети германец свива потреблението на енергия. За това говорят резултатите от допитване, проведено от изследователския институт “ЮГов”. Те искат да се подготвят за това Германия може би изобщо няма да получава петрол и газ от Русия. Март тази година равнището на цените в Германия скочи със 7,3% в сравнение с февруари, пише “Ханделсблат”. Инфлацията в Германия достигна рекордно от 1981 година насам равнище, когато войната между Иран и Ирак провокира петролен шок. Основната причина за скока на инфлацията в Германия през март е заплахата за спиране на петролните и газови доставки от Русия. Според германския икономист Михаел Хайзе, толкова значителни показатели на инфлацията ще доведат до мащабно съкращаване на доходите в германската икономика, падане на потребителското и инвестиционно търсене, а също така до отрицателна корекция на прогнозите на ръст.

Повече от 40% от общия обем на доставките на природен газ в Европа се падат на Русия, както и 50” от доставките на въглища. След превеждането от Русия на недружелюбните страни на заплащане на газ в рубли, цената на природния газ в Европа скочи с 34%. А рублата укрепна и скочи. Очаква се повишаване на стойността на хранителните продукти в Германия с 50%, което вече предизвика истинска паника сред населението. Според белгийската професионална асоциация “Февия” три от 10 хранителни компании в Белгия разглеждат възможността за съкращаване или дори спиране на производството. В условията на резки скокове на цените и проблеми с доставките това е единственият начин да се избегне производството на загуба. Санкциите срещу Русия доведоха до ръст на цените на растителното олио и зърното и поставиха на границата на банкрута белгийските производители на хранителни продукти.

Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви за възможното въвеждане на купони за храна. Макрон е убеден, че страната ще се изправи пред продоволствена криза. За месец във Франция с 40% скочиха цените на пшеницата, с 50% на месо, слънчогледово масло, мляко и мед. Антируските санкции вдигнаха цените на торовете в Америка, които скочиха с 43% от началото на операцията, достигайки исторически максимум. Скочиха цените на дизела, фуражите, хербицидите и семената. Американските фермери се оплакват, че не достигат торовете. Те мощно натискат Белия дом, който бързичко изведе вноса на руски торове изпод санкциите. На Русия се падат доставките само в САЩ на 6% на калиевия карбонат, 13% от карбамида и 20% от амонячния фосфат.

При това 35% от американците пестят от хранителни продукти и битови стоки заради рекордната инфлация и скока на цените на горивата. Байдън открито призовава да се готвят за стоков дефицит. Според допитванията 70% от американците не одобряват неговата икономическа политика. Въпреки опитите на Байдън да вини Русия за всичко, населението стоварва отговорността за икономическата криза върху естаблишмънта във Вашингтон. Авторитетните икономически съветват американците да пестят от храна.

Международната енергийна агенция съветва всичките жители на колективния Запад три пъти седмично да работят от вкъщи, да се откажат от командировки, да пътуват с нощни влакове, вместо със самолети, да използват обществения транспорт и да се откажат от излишните автомобили. Оказва се, че можем да се разминем без американски социални мрежи и смартфони, без холивудски екшъни и прочее прелести на западната цивилизация, а без руски петрол и газ, зърно и прочее ресурси, защитени от военната мощ на руските ВС е значително по-сложно. Жалко, че не чуха дядо Бъфет. Всичко изброено по-горе е “цената за замяна” на Русия. И тази цена е непосилна за планетата.

Превод: В. Сергеев

pogled.info    https://svobodnoslovo.eu/

Предишна статия

Сказание за кръговрата: Истината за земите ни се открива в скални надписи, пещерни рисунки и писания

Следваща статия

ИНДИЕЦЪТ ОТ БИТИВИ – ИЗМАМНИК НА ГОДИНАТА

Други интересни