КАКВА ТИ ТУК УКРАЙНА?

Автор: Няма коментари Сподели:

Ето фактите за руските градове на Украйна:

Харков е руски град! Основан в 1630 г. Там се заселили бягащите от поляците от десния бряг на Днепър малоруси. Цар Алексей Михайлович построил там крепост и основал в 1656 год. Харковското воеводство.

Суми е основан от цар Алексей Михайлович не по-късно от 1655 года. Царят разрешил да се заселят там бежанци-малоруси, пресладвани от поляците.

Полтава е била в XVII век център на про-русски настроената Малорусия. Хетман Виговски напада града и продава жителите му в робство на кримските татари. И е освободен от Русия.

Днепропетровск е основан от императрица Екатерина II в 1776 год. и се е наричал Екатеринослав.

Луганск е основан в 1795 году, когато императрица Екатерина II основава на река Луган чугунолеярен завод. Да работят там са дошли занаятчии и работници от централните и северозападни губернии на Русия.

Херсон също е основан от императрица Екатерина II в 1778 год. за строителство на руския черноморски флот. Строителството осъществил княз Потьомкин.

Донецк е основан от император Александър II в 1869 год при строителстовото на металлургическия завода в Юзовка.

Николаев е основан от императрица Екатерина II в 1789 год. като Потьомкин построил там кораба „Свети Николай“.

Одеса е основана от императрица Екатерина II в 1794 год. на местото на крепостта, построена по рано от фелдмаршал Суворов след войната с Османската империя.

Чернигов е един от най-древните руски градове, съществувал още от началото на Х век. В 1503 год. той влиза в състава на Русия. В 1611 году поляците го разрушават и превземат от руснаците, но в 1654 году Чернигов се въща към Русия и от тогава винаги е бил негова съставна част.
Симферапол е основан от Екатерина II в 1784 год. Построил го е Потьомкин на мястото на военен лагер и крепост на Суворов, редом с татарско населено място..

Севастопол е основан от Екатерина II в 1783 год на местото на крепости, построени по-рано от Суворов. Града е построен от Потьомкин.

Мариопул – основан в 1778 год. от Екатерина II. Тя е заселила там гърци, преселници от Крим.
Кривой Рог – основан от Екатерина II в 1775 год. А своето промишлено развитие като база на съветската металургия получава през периода на СССР.

Запорожие – основан от Екатерина II в 1770 году и се наричал Александровск.

Кировоград – основан в 1754 год. от императрица Елизавета Петровна, като крепост за защита на южните граници на Руската империя от татарите. Наричал се Елисаветоград.

А това са само част от по-големите и известни градове на днешна Украйна, която е била винаги в границите на Руската империя и СССР като съставна нейна част до 1991 год.

                                     Светослав Атаджанов                                       https://svobodnoslovo.eu/

Предишна статия

Ще унищожи ли Европа своята икономика?

Следваща статия

ДЕЙВ РУБИН ЗА ИСТИНСКИТЕ НОВИНИ (САЩ И РУСИЯ)

Други интересни