Заемайки се с Украйна, Франция загуби Африка

Автор: Няма коментари Сподели:

                                                                                        Алеся Милорадович

/Поглед.инфо/ Европа се увлече а от военните новини от Украйна, но може да я удари откъдето не се очакваше.

На 12 март присъствах на вечер в парижкия дискусионен клуб “Кръгът на Новия свят” , организиран в чест на Лионел Зинсу, бивш министър-председател на Бенин, завършил Френското висше училище по политически науки, финансист, служител на групата на Ротшилд. В разкошния салон “Фош” се събраха основно пиленца от гнездото на Ротшилд, банкери, дипломати и няколко действащи министри.

Водещият се обърна с приветствия към гостите и давайки дан на модата, не пропусна да изкаже своята поддръжка на “нещастния народ на Украйна”. След това даде думата на почетния гост, заради който са организирали тази вечер.

И тук нещо стана не както трябва.

Лионел Зинсу също спомена украинската криза:

Сега всички чуваме само за тази криза, антируските санкции, петрол, газ. Разбирате ли какво означава тази криза, например, за Африка? Русия ни снабдява със зърно и царевица. Цялата логистика минава през Черно море. И африканският свят замръзна от ужас от случващото се. Ужасен от действията на САЩ и Европейския съюз.

Не купуваш африканците с приказки за демокрация. Това са ваши приказки за вътрешна консумация. По-голямата част от африканския елит се формира в Съветския съюз – лекари, инженери, пилоти, учители, учени. Руснаците са единствените европейци, които са деколонизирали Африка. И Африка го помни. Точно както Африка помни европейските зверства.

Ако забележите, африканските страни не подкрепиха резолюцията на ООН, осъждаща Русия. И те никога няма да подкрепят никакви резолюции срещу Русия. Това е зашито в гръбнака на всеки африканец: Русия е добра, каквото и да мислите за нея. Това е константа.

Цяла Африка гледа Централноафриканската република и Мали. Това, което европейците не можеха да направят десетилетия, руснаците го направиха за една година. На мястото на Централноафриканската република имаше банди, днес там има истинска държава.

Знам, че в залата има дипломати, служители на МВнР. Обръщам се към вас, към френската дипломация: потърсете решение на проблема си възможно най-скоро, защото ако конфликтът не приключи след месец, Африка ще избухне.

Именно за вас енергийните проблеми са на преден план. В най-лошия случай ще имате по-малко топлина и по-малко коли, а ние в Африка ще имаме проблем с глада! Чуйте ме, кризата в Африка ще доведе до унищожаване на Европа.

Опомнете се, търсете дипломатически решения. И не забравяйте, че страни като Индия и Китай подкрепят Русия. Африка подкрепя Русия.

Не искам да говоря за демокрация, а вие няма да разчуствате мен, африканеца, с разкази за нещастната Украйна и призивите за човечност. Вашата демокрация е ваша работа. Няма нужда да ни натрапвате вашите идеи за това как ние, африканците, трябва да живеем.

Отново! Търсете компромиси, оставете дипломатите да работят. Времето е срещу нас. Имаме 30 дни! Тридесет! Не повече!”

Бурни, продължителни аплодисменти!

Събраните в салона “Фош” в центъра на френската столица знаят много за парите. За разлика от официалните лица, те разбират, че големите френски богатства са дошли от Африка. Те са наясно, че Африка е стратегически по-важна за Франция, отколкото Украйна за Русия. Африка е килера, богатството на Франция, това е нейната сметка в швейцарска банка. Това е кръвта на френската индустрия.

Сидни Кабеса, старши съветник на банковата група на Ротшилд, смята, че на нещата трябва да се гледа със здрав разум. „Френските компании напускат Русия, губят своите връзки, капитал, репутация там и в същото време рискуват да загубят Африка. Защото точно сега Франция е изправена пред най-тежката криза в Сахел. Падането на профренските Ибрахим Бубакар Кейта и Марк Кристиан Каборе направи френската политика в Сахел несъстоятелна. Политическа криза в Чад, Судан, Гвинея, експулсирането на Франция от Мали, безвъзвратната загуба на Централноафриканската република. Всичко това избива почвата изпод краката им и значително усложнява френското присъствие на африканския континент. Има много малък шанс френският бизнес да се възстанови след загуба на два пазара едновременно – руския и африканския. Току-що дойдохме на себе си след иранското оттегляне, когато САЩ принудиха Франция да замрази инвестициите си в Иран.

Кристин се включва в разговора, тя е инвестиционен банкер, основател на банки в Казабланка и Рабат: „И знаете ли, руснаците са ни по петите, в Африка говорят само за това, че Русия се завръща. Руснаците са очаквани.

Думите ѝ се потвърждават от Соня Делал, вицепрезидент на Търговско-промишлената камара на Кения във Франция.

Тези санкции удариха вековната репутация на френския бизнес. Хората се страхуват, гледат ни като луди, опасно е да се правят сделки с нас, опасно е да се доверяват на парите, опасно е да се развиват проекти. Но ние сме готови да работим с руснаците”, казва Дедал.

Подкрепата за Украйна и украинските бежанци, безпрецедентна по отношение на силата на натиска в медиите, предизвиква в паметта на французите клането в Конго, бомбардировките на Либия, бруталното убийство на нейния законно избран лидер, популярен и обичан в Африка.

Активистът за правата на човека Люк Мишел казва: „Европейците крещят, че ще започнат дело за „престъпленията“ на Русия срещу Украйна, но Международният наказателен съд все още не е започнал разследване на клането в Либия, Сирия и грабежа на африкански суровини. Казват ни, че Европа е изкоренила расизма, но днес го виждаме да процъфтява на всички места. Вратите се отварят широко за украинците, кметът на Париж Ана Идалго обещава да отвори училище за украински деца, а бежанците от Африка и Близкия изток все още седят в палатковите лагери в Кале. Войната в Йемен продължава вече седем години, вече 340 хиляди жертви и нито една демонстрация в подкрепа на Йемен. Защо йеменците да са по-лоши от украинците? Заради цвета на кожата ли? Французите само се преструваха на толерантни, те си остават расисти!”

„Мислите ли, че Путин ще спре?”, ме пита Лука и сам отговаря на въпроса си. “Не, той няма да спре, той ще отиде до край.”

                                                                            Превод: В. Сергеев

https://pogled.info/svetoven/zaemaiki-se-se-s-ukraina-frantsiya-zagubi-afrika.140273

Предишна статия

Летчик штурмовика Су-25 сумел посадить самолет после попадания в него ракеты ПЗРК

Следваща статия

Изумителният майстор на словотворчеството Румен Стоянов навърши 80 години

Други интересни