За него има написани песни и снимани филми, той се казва Петко Киряков, но е по-известен, като Капитан Петко Войвода

Автор: Няма коментари Сподели:
Петко Киряков се ражда на 06.12 през 1844 г. в село Доган Хисар.
Неговия паметник стои до този на Джузепе Гарибалди в Рим, а в България има 22 негови паметника.
На 06.05.1861 г. Гергьовден, когато е на 17 години (още дете) става хайдутин и основава чета, след като вижда как османци са заклали брат му и братовчед му по заповед на местния бей.
Няколко месеца по-късно четата вече се превърща в легендарна, след като е спечелила десетки битки и е защитила стотици български семейства!
На 19 години е пленен и хвърлен в затвора в Гелибол, от където бяга, но е заловен и преместен в затвора в Солун. Там е изтезаван за да предаде другарите си, но той не го прави. Османците решават да го преместят от Солун в затвора в Драма, но той успява да избяга!
Помага в битките за Освобождението на Атина, а в Крит рамо до рамо с Гарибалди участва със своята чета в Критското възстание!
Живял е за кратко в Атина, Крит, Марсилия, Рим……
Участвал е в повече от 300 сражения и има 33 рани от огнестрелно и хладно оръжие!
Той е българският революционер, който е спечелил най-много битки за Освобождението на България!
Народът го боготвори, а Левски го цени!
Неговата чета е първата в Историята на България, която има структура на военна дивизия, като през 1873 година четата наброява 500 човека.
През Руско турската Освободителна война четата му се включва в повече от 9 героични боеве в Родопите, като постепенно изтласква турците и създава свободна територия с център, град Марония.
След Освобождението руския император Александър го награждава с ордена за храброст Георгиевски кръст и го дарява с голямо имение от 160000 декара в Киевска губерния!
Той е единствения велик, ВЕЛИК Българин, борил се и видял Освобождението, който след Освобождението е хвърлен в затвора от своите братя българи, за които е проливал кръвта си, защото открито е критикувал управлението на Стефан Стамболов !!!
Синът му е екстрадиран от България, имотите му са конфискувани, а при обиск в дома му градоначалникът на Варна Спас Турчев заграбва спестяванията на войводата – 110 акции на стойност 44 000 златни лева и още ценни книжа за около 16 000 златни лева, придобити от продажбата на имението, с които войводата е подсигурил старините си!!!
Хвърлен във варненската тъмница Ичкале, където без капчица уважение към заслугите му за свободата на България е изтезаван и малтретиран най-брутално в продължение на 140 денонощия от джелатите на варненския градоначалник Спас Турчев !!!
Там в затвора става чудо, което го потриса до дъното на душата, турците, срещу които е воювал цял живот, му помагат с каквото могат, за да си стъпи на краката!!!
За него има написани песни и снимани филми, той се казва Петко Киряков, но е по-известен, като Капитан Петко Войвода!
На 8 декември тази година се навършват 175 години от рождението на Капитан Петко Войвода.
ПОКЛОН ЗА ТОЗИ ВЕЛИК БЪЛГАРИН!!!
Предишна статия

Как хотят сократить населения Земли?

Следваща статия

ПОГЛЕДНИ НИ ОТ ГОРЕ, АПОСТОЛЕ!

Други интересни