КМЕТЪТ НА ОБЩИНА ХИСАРЯ В ТРЕВОГА

Автор: Няма коментари Сподели:
Интервю на Ирина Кириловa
Пенка Ганева обикновено не се плаши лесно. Но сега, колкото е уплашена, толкова е ядосана. И както казват старите хора, има ли разправия, тя или е за пари, или за жена. Вече ви стана ясно, че става дума за пари, защото тя е кмет на община Хисаря. И катоначало ще попитам:
– С какви пари в касата започнахте 2022 година, инж. Ганева?
– Съгласно указанията на Министерството на финансите касите на бюджетните организации в края на бюджетната година сезануляват. Наличните средства са по сметките на общината.
– Сравнете ги с парите, които имахте през януари миналата година!
– На 01.01.2021 година по сметките на общинате сме разполагали с 2 123 488 лв., в това число за общината 1 245 733 лв. и на второстепенните разпоредители – 877 715 лв.
На 01.01.2022 година по сметките на общината бюджетната наличност е 3 756 500 лв. в това число за общината 2 992 823 лв. и на второстепенните разпоредители 763 677 лв.
– Разбрах, че не сте били на срещата на Сдружениието на общините, но сигурно ви изпратиха какво решение са взели. Какви препоръки дават на кметовете и на Общинския съвет?
– Предложението, което сдружението на общините ще направи пред правителството е, разликите в сметките за тока на общините да бъдат поети от държавния бюджет. Също така се предлага общините да не плащат промишлен ток, а да им се начислява ток като на битови потребители, тъй като общините не генерират печалби и не могат да компенсират по-високите сметки за ток.
– По цял ден съобщават в средствата за информация, че някои общини оставят селата и градовете си на тъмно, заради големите сметки за израходвана електрическа енергия. Колко пари платихте миналата година и с новите цени на тока каква ще е сметката за 2022 година, ако не решат пак да вдигнат цените?
– Сметката за ток на община Хисаря за 2020 година е 306 380 лв. , за 2021 е 408 044 лв. в резултат на високите сметки за месец декември 2021 година. За месец декември 2020 година сме платили 25 000 лв. ток, а за месец декември 2021 токът ни струва близо 80 000 лв. Ако тази година плащаме ток на тези цени, в края на годината токът ни ще стува около 1 милион лева. Най – големите разходи в тази сума са за улично осветление. Този разход при такива стойности не е оправдан.
– Имате ли намерение да оставите курортния град тъмен, а селата, подвластни на битови престъпници, които само това чакат – да е тъмно, за да крадат по – лесно.
– Много от общините вече са предприели действия. Ние също ще преминем на режим на уличното осветление от 1 февруари 2022 година. Токът за улично осветление ще спира в 23.00 часа и ще се пуска в 04.00 часа сутрин. По този начин ще има осветление в часовете, в които хората се движат. Също така ще ограничим използването на отоплителни уреди на ток в общинските сгради.
– А какво ще стане с детските градини и с училищата? Децата не могат да седят на чиновете в студени стаи?
– Детските градини и училищата се отопляват на нафта и една малка част на дърва. Само СУ „Христо Смирненски“ има ново
изградено газово стопанство, но тъй като газта в момента също е с висока цена, ще се включат отново котлите на нафта. Децата няма да бъдат оставени на студено, в икономиите не са включени училищата и детските градини. Да си пожелаем да са здрави и да ходят присъствено на училище.
– Кога ще пристигнат пари от държавния бюджет за първото тримесечие?
– Общата субсидия от държавата се привежда всеки месец на пето число на месеца като се разпределя по следния начин:
За първото тримесечие – 30%
За второто тримесечие – 25%
За третото тримесечие – 20%
За четвърто тримесечие – 25 %
На 5 януари 2022 година ни е приведена една трета от средствата за първо тримесечие, която е в размер на 700 хиляди лева. Проблемът идва от това, че общината може да харчи една дванадесета от бюджета за миналата гадина и не повече от това, което е похарчила като средства за съответния месец на миналата година. Но сега сметките, които плащаме, са по – високи и поради въведените ограничения се затруднява работата. Също така фирмите, с които имаме сключени договори, искат актуализация на цените, поради по-високите цени на стоките и услугите, или ще минат към прекратяване на сключенитедоговори. Това също затруднява работата на администрацията.
– Ще се наложи ли да освободите част от общинската администрация заради липса на пари?
– Последното нещо като мярка, към което бих преминала, е да съкращавам хора. В малките общини кадрите липсват. И в момента имаме свободни работни места , но няма хора, които да притежават необходимия ценз, за да ги заемат. Заплатите в общинските администрации са ниски и няма желаещи да работят в общината при положение, че могат да си намерят работа в частния сектор за по-високо заплащане. Всеки нов служител трябва да се обучава, което отнема време. На администрациите постоянно се вменяват допълнителни задължения и служителите съвместяват по няколко длъжности едновременно. При съкращение на служители, като се има предвид, че съвместяването на длъжности го има и сега, физически няма да има възможност да се изпълняват част от услугите, а те са необходими за жителите на община Хисаря.
– От кога не са ви приемали проект по европейски програми в министерствата?
– Европейските програми не са обявявали прием на проектни предложения от 2019 година. Чака се плана за възстановяване и развитие да бъде одобрен от Европейската комисия, но това вероятно няма да се случи до края на 2022 година. Внасяли сме проекти през МИГ Хисаря, които са одобрени. Предстои тяхното изпълнение. Кандидатствали сме за средства по ПМС. С такива средства се изграждат детски площадки по населените места на общината. Очакваме средства за подмяна на улични водопроводи, ремонт на улични настилки и други.
– Много от предизборните ви общания ще останат неизпълнени. До мостове и писти не вярвам да достигнете, а за надлеза да не говорим. Като слушам министърът на транспорта колко мостове ще построи на Дунав и колко тунела под Стара планина, едва ли му е до надлеза на Черничево. Страх ли ви е от провал като кмет?
– Още е много рано да говорим за неизпълнение на предизборни обещания. Колкото до довършването на надлеза, проблемът е в собствеността на част от трасето. Около два / 2/ дка са частна собственост и въпреки решението на Общинския съвет да ги закупим, все още не е решен проблема с тях. Надявам се, че ще стигнем до споразумение. За страх от провал изобщо не може да се говори. Определено не можем и да подминем извънредните условия и затруднения, свързани с COVID 19, които оказаха високо негативно отражение в икономиката на страната и на общината в частност. Както сама казвате, не съм от страхливите и не се страхувам да вземам непопулярни решения, ако е необходимо.
– Накрая да очертаем една картина как ще изглежда община Хисаря при високите цени на тока, при тази инфлация, от която народът обеднява всеки ден, при толкова болни от коронавирус, при липса на туристи … Тъмна, бедна, студена и пуста ли?
– Толкова мрачна прогноза не бих дала. Да, ситуацията в момента не е добра, но решение на проблемите ще се намери. Вярвам, че ще се справим. За липсата на туристи може да поспорим. Да, не е онова, което прогнозирахме, но въпреки всичко ще направя едно сравнение: за 2020 година отчетените нощувки в общината са 194 463, а за 2021 година те са 257 731 бр. – със 63 268 повече. Туристи не липсват.
– Благодаря, инж. Ганева! Пожелавам здраве на вас и на всички жители на община Хисаря и спорна работа на администрацията!
                                                                                                              ТРАКИЙСКИ СВЯТ
Предишна статия

ЩАТСКА БИОЛАБОРАТОРИЯ ВЪВ ВМА ЩЕ ПРАВИ ЕКСПЕРИМЕНТИ С БЪЛГАРСКИ ВОЕННИ, КАКТО В УКРАЙНА, ПОД ЕГИДАТА НА ПЕНТАГОНА! БИО ВИРУСИТЕ СЕ ИЗПРАЩАТ С ДИПЛОМАТИЧЕСКИ ПРАТКИ!

Следваща статия

И от мастило да беше морето, няма да е достатъчно, за да опишем всичкия Ад за българите в Македония…

Други интересни