Доцент Атанас Мангъров поиска етичната комисия да прекрати производството срещу него

Автор: Няма коментари Сподели:

Доц. Атанас Мангъров поиска образуваното срещу него производство пред Комисията по професионална етика на Столичната лекарска комисия да бъде прекратено. Това се казва в становището, което началникът на ковид клиника в Инфекциозна болница – София е изпратил до комисията, пише „Труд“.

Производството срещу инфекционистът, добил популярност с позицията си срещу ковид ваксините и зелените сертификати, беше образувано след подаден сигнал от председателя на УС на БЛС. „Управителният съвет на Български лекарски съюз (БЛС) взе решение и сезира Столичната комисия по професионална етика във връзка с поредните неверни твърдения и откровени лъжи на доц. Атанас Мангъров по „Нова телевизия“ на 16 януари“, мотивираха се от съсловната организация, акцентирайки върху изказването му: “… тези 564 души, които са починали, са починали, защото са ваксинирани“.

Според доц. Мангъров, цялото производство пред етичната комисия е „изначално опорочено и следва да бъде прекратено незабавно“, а „актът, с който УС на БЛС сезира подведомствената си комисия към СЛК, е груб пример за конфликт на интереси“.

„Етичната комисия на БЛС е горестоящ орган спрямо етичната комисия на Софийската колегия и като такъв има различни формални и неформални механизми за контрол. Един от тях е правомощието по чл. 64, ал. 1 от Кодекса за професионална етика на лекарите в България, без това да изчерпва отношенията между тези два сходни органа, единият от които е на централно, а другият – на регионално ниво“, посочва инфекционистът.

Атанас Мангъров цитира и изказвания на проф. д-р Мая Аргирова, председател на Етичната комисия на БЛС, че в действията му има „насъскване на агресия в обществото, което и без това е разделено“ и, че „този път трябва да бъдем безкомпромисни”, като аргумент с които, по думите му, тя предопределя изхода на производството пред КПЕ на СЛК.

„Намесата на г-жа Аргирова в производството пред КПЕ на СЛК и явният ѝ опит да повлия върху него и да предреши изхода му, са неморално и неправомерно деяние. В тази връзка би било логично г-жа Аргирова да се самосезира и да открие производство срещу самата себе си във връзка с чл. 64, ал. 3 от Кодекса за професионална етика на лекарите в България“, коментира доц. Мангъров.

„Изказванията даже само на г-жа Аргирова са достатъчни да опорочат производството, образувано срещу мен в рамките на коментирания сигнал. В комбинация с факта, че има упражнен явен политически натиск и има сезиране от УС на БЛС в явно нарушение на чл. 5, ал. 1, т. 1 от ЗСОЛЛДМ и други нормативни текстове, мисля че няма нужда от допълнителни коментари за законосъобразността на това производство“, пише в заключение той.

Освен това, доцентът пита дали етичната комисия е образувала дисциплинарни производства спрямо медицински лица, които са отправяли остри критики по негов адрес в различни медии.

                                     https://fakti.bg/                                         https://svobodnoslovo.eu/

Предишна статия

Николай Марков – такъв е животът, както казват французите!

Следваща статия

Доктор Мехмет ОЗ срещу доктор ФАУЧИ

Други интересни