Животът ще покаже “Кой е Кой” или 33 години самота тук в България!

Автор: Няма коментари Сподели:

Николай Събев:

Уверено запретваме ръкави и работим – дотук с декларациите!

https://www.youtube.com/watch?v=5MXoH9EVq7o

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николай Събев и досегашният служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев отговарят на въпроси на Илиана Беновска по време на пресконференция в МТИТС след церемонията по предаване на управлението от 13-ти декември 2021 г., излъчена директно в във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и  по Радио К2 на 93.9MHz

Илиана Беновска:

Здравейте, г-н Събев, и на добър час! Един шеговит въпрос към г-н Алексиев, ще оставите ли един син и един червен плик на г-н Събев, единия да го отвори, когато му стане трудно, другия – когато му стане лесно?

И един въпрос към Вас, г-н Събев, ще Ви попитам това, което попитах и Кирил Петков, от кой Ваш приоритет няма да се откажете под никакъв натиск – нито на опозицията, нито на коалиционни партньори, нито на влиятелни посолства, нито на някакви бизнес и други среди? Това ми е първият въпрос.

Вторият ми въпрос е – днес остана малко извън медийното влияние, преди да встъпите в мандат Вие проведохте една среща с браншовете в транспорта, може би министър Алексиев Ви е съдействал или беше Ваша инициативата и доколкото разбрах сте ги поканил в петък в Русе на място да коментирате пропускателния режим на Дунав мост и други проблеми. Малко да ни осветлите и по тази тема!

И какво от Вашия опит на предприемач в „Еконт“, смятате да пренесете тук като маниер, технология, философия?

И последно, ако трябва да си сложите заглавие на днешните изявления – какво би било Вашето заглавие, кое е най-важното от днес?

Николай Събев:

За мен е удоволствие да работя с професионални журналисти!

Христо Алексиев:

 Няма да оставям никакви пликове, защото ние сме колеги и тепърва ще се виждаме. Това не е последната ни среща, няма нужда от такива пликове да бъдат оставяни от мен.

Николай Събев:

Аз бих започнал от последния въпрос – какво би било заглавието днес?

Илиана Беновска: „Дойдох и ще успея“?

Николай Събев:

Просто тези няколко секунди ми трябваха, за да премине целият филм на деня от сутринта досега, впечатленията и нещата, които се случиха. Моето лично заглавие за днес е – „Дотук с декларациите, да запретнем ръкави и да започнем да работим!“.

Какво бих пренесъл от „Еконт“, всъщност това, което аз създадох, е това, което представлява в момента този бизнесмодел. Аз не мога да изляза извън себе си, аз ще следвам принципите си. Искам да имам високоефективни процеси, високоефективна администрация, искам да имам резултат, който кара българина да ползва с радост транспортните средства в България. Искам хората да могат да кажат – какво ще кажеш сега да отидем до Родопите и да знаят, че това може да стане за половин час. Това е точно този детайл, който хората не могат да кажат, че им трябва, защото, ако ги попитате какво им трябва сега, сигурно ще кажат кола и сигурно освен кола ми трябва малко повече в банковата сметка.

Но има неща, които са свързани със жизнения стандарт, а това е времето за пътуване. Доколко ти си позициониран някъде, където ти е много близко да отидеш на море, да отидеш на планина. Близко не като километри, близко като време, което ти изразходваш, за да отидеш да посетиш свой приятел. Това хората сега едва ли ще го разберат, но в азбуката на транспортната логистика се съдържа това.

Ако ние можем да осигурим хората да могат да пътуват бързо, приятно, неусетно, то с това ние гарантираме, че техният жизнен стандарт се повишава. Ние говорим за ускоряване на икономиката чрез малки действия, които са свързани в определени транспортни решения, които хората едва ли ще видят и ще оценят, но ще си кажат – а, на мен ми е много по-лесно да отида дотам, аз бих отишъл. Ще увеличим пътуванията, ще увеличим възможността хората да се срещат и това е нещото, което аз лично бих искал да ползвам. Бих искал моите деца да го ползват, моите приятели и с радост всички българи. Кои бяха другите Ви въпроси?

Илиана Беновска:

Попитах Ви и от кой Ваш приоритет няма да се откажете при всички обстоятелства?

Николай Събев:

Това беше най-трудният въпрос, труден от гледна точна на ситуации. Ние трябва да сме гъвкави. Има неща, с които никога няма да направим компромис и това е нашата ценностна система. Ако трябва, за да постигна нещо да излъжа, да измамя, да се кача на гърба на трето лице, за да постигна резултата си, това няма да го направя! И разбира се в ценностната система е това да защитавам българския интерес. Компромис с българският интерес не искам да правя и това няма как да стане. И това не става с дрънкане на барабани, а става с преговори, с разговори, с твърда позиция. Затова – да, аз Ви разбирам, уважавам Вашето мнение, но българският интерес е следният и ние трябва да намерим общо решение. Това са нещата, с които никога няма да направя компромис. Иначе от гледна точка на позиите ни, те трябва да са гъвкави. Ние трябва да търсим възможността да намираме общи неща, които ни свързват и които ще правят хората, с които работим, наши съмишленици. Всъщност това е нашата философия и тя е интересна. Интересна е от гледна точка на това, че аз съм убеден, че ние винаги можем да намираме решения във всякакви ситуации. За мен трудно решение е когато нямаш решение. Когато имаш решение, то вече не е трудно.

Илиана Беновска: Да добавя само, г-н Събев, не ми отговорихте в петък какво ще правите с превозвачите? Това е важно!

Николай Събев:

В петък първото ми посещение ще бъде в Русе. Първата тема, която ще разглеждаме, е летище „Русе“. Втората тема е как можем да облекчим режима и процедурите за преминаване на товари пред „Дунав мост“. Защото облекчените процедури ще облекчат движението, ще намалят опашките и ще прекратим драмите там. А по отношение на летище „Русе“ ние ще започнем обсъждане, защото има хора, които са „за“, има хора, които са против. Има различни граждани, експерти и организации, които са на различно мнение. И моето предложение беше още тогава, когато ми задаваха въпроса по повод летище „Русе“ аз им казах, че ние трябва да имаме летище, във всички развити държави летищата се развиват, но всеки, който смята, че има някакъв важен факт, който трябва да съобщи във връзка с тази инвестиция, ние ще го поканим на обществено обсъждане.

Христо Алексиев:

Само да добавя, това е инициатива, която стартирахме с моя колега министъра на икономиката Даниела Везиева, защото България трябва да има развити регионални летища и сме предприели мерки. Това е развитие на нещата, които сме започнали, трябва да бъдат приключени и това мисля, че е в интерес на всички, както и граничните преходи. Не знам дали сте чели статистика, но в България логистиката е два пъти по-скъпа точно заради загубата на това време по граничните преходи.

Николай Събев:

Вижте, ние можехме спокойно да им кажем – има решение на общинския съвет, имаме финансиране и започваме. Но ние не правим това. Ние искаме това да бъде обсъдено с всички, които имат интерес, граждани и граждански организации, със служби, които отговарят за всички тези неща и нека да има такова обсъждане. Нека да е прозрачно, нека да се вижда всичко, тези обществени пари, които насочваме, разумно ли е, какво е тяхното бъдеще, какъв би бил резултата, каква е ползата за община Русе.

Илиана Беновска:

А няма ли да Ви обвинят в регионален шовинизъм, ако мога да се изразя, независимо, че това е стар замисъл, защото Вие сте си русенец?

Николай Събев:

Да, аз съм русенец и аз обещах на русенци, че Русе ще бъде изваден от транспортната изолация, в която се намира в момента. Междувременно тази инициатива, които г-н Алексиев заедно с г-жа Везиева са стартирали вече с подкрепата на община Русе и решение на Общински съвет Русе, вече набра много сериозна скорост, г-н Пенчо Милков ми се обади и ми каза – Николай, виж, ние вече имаме разчетите, имаме всичко, трябва да потвърдим и финансиране, а вече нещата идват и при теб, какво ще кажеш? И аз казвам следното – Вие имате моята подкрепа, сега искате това да се случи, но искам преди това да бъде обществено обсъдено. Искам да имаме повече съмишленици в Русе, отколкото да създаваме драма.

Илиана Беновска:

А как ще качите камионните превози на влакове? Знам, че това е Ваша идея, но ще срещнете голяма съпротива.

Христо Алексиев:

Само да Ви кажа, че миналата година 50 000 тира минаха на ж.п. от интермодален терминал Пловдив.

Илиана Беновска:

А сега как ще продължите този процес?

Николай Събев:

Уверено!

Предишна статия

Хитрости советского “Запорожца”, которых не было даже в “Майбахе”

Следваща статия

PRIÈRE ET MÉDITATION MONTÉE VERS NOËL

Други интересни