FACEBOOK – „МЕТА”, ИЛИ МЕГА ШПИОНАЖ?

Автор: Няма коментари Сподели:

Дори в края на 19 и началото на 20 век, английската аристокрация въпреки наличието на вече могъщ, крупен индустриален капитал, се е отнасяла към всички останали освен към себе си, като към „низши класи”. Същото, че и още по-презрително отношение има днешния световен елит към целия останал свят. И така, що за еволюция на капитализма е превръщането му в шпионски и какво следва от това.

Всъщност той започна да се трансформира като такъв едва от около преди 20 години. В началото си все още е твърде млад, твърде услужлив и покорен. Но, в този кратък период се изработваха правила, които изглеждаха законосъобразни, но всъщност заобикаляха закона и нарушаваха нашите права и интереси. Стратегията бе да се държи настрани обществената съпротива със специфична риторична стратегия. В продължения на няколко години инженерния институт Georgia Tech промотират т.н. „Умен дом”, или по-точно „Осъзнат дом”, където спокойно можеш да остарееш безгрижно със семейството си. Рационално да потребяваш енергия, с обратна връзка да си осигуриш безопасност и добро здраве, като всички smart домакински уреди ще се управляват дистанционно и ще имат грижата дори да те подсещат редовно да се вземаш хаповете по предписание. Клиентите са убеждавани, че всички данни за случващото се в дома ви са в затворен кръг, като само вие имате право да ги споделяте с когото пожелаете.

През 2017 г. две крупни лондонски юридически фирми решават да извършат анализ и проверят спазват ли се провилата за опазване на личните и по същество частни данни. Оказва се, че дори климатика в дома ви е свързан и се управлява от Гугъл, който има правото да споделя данните от дома ви с трети, четвърти и N-ти свой клиент, който не носи никаква отговорност за поверителността на тези данни, които стават захранващи и тренировъчни за безграничния апетит на Искуствения интелект. Цифровите технологии, вградени във всеки прибор и уред в „Умния дом” по същество го шпионират и безпрепятствено предават данни през инсталираните в близост – 4, 5 или N-ти G мрежи.

Днес шпионския капитализъм се старае да ни убеди, че ние властваме и се разпореждаме в Интернет и в неизбежното преминаване към цифровите технологии, което е за улеснение на всички ни. Но кой владее и управлява Интернет? Следва се икономическа логика, разработена и все повече усложнявана. Приходите на Технологичните гиганти са се увеличили 35 пъти от 2004 г. насам. Създаден е пробив за повсеместно въвеждане на цифрова валута, като се създават всички предпоставки за това – чипизация и цифров контрол. Днешния капитализъм е излязъл извън пазарните си рамки и се е прострял над недокоснати полета, гори, реки и планини, превръщайки ги в стока, която може да бъде купена и продадена. По този смисъл, щпионския капитализъм следва столетните си принципи на развитие, но с много мрачните нюанси да превърне в стока всичко, включително и самите нас.

Гугъл и социалните мрежи следят за поведенческите ни реакции и лични данни, които да бъдат събрани от всички сфери. Камерите следят и слухтят и забравете, че те са контролирани от тези, които са ги поръчали и инсталирали. Вградения в тях софтуер направлява данните в сложен поток, който, ако си представим старомодните конвейрни ленти, които ги пренасят към фабриката. А тази изчислителна фабрика се нарича Изкуствен интелект и като такава призвежда стока, в нашия случай предсказания, прогнози за наше личностно и на бизнеса поведение.

Продават ни таргетирана реклама според нашите вкусове, но също така ще преценяват достатъчно благонадеждни ли сте, за да получите банков заем, или да сключите застраховка, следейки поведението ви зад волана в „умния” ви автомобил. Продават се „зелени” фючърси от лични данни, обусловени от нашите поведенчески реакции. Получени от нас, но предназначени не за нас и за решаване на проблемите ни, а за бизнеса на поръчителите и клиентите за тези данни. .
Вече сме свидетели на пазар, търгуващ с фючърси на лични и бизнес данни, получени от всякакви проследяващи устройства, които доброволно сме се съгласили да ни наблюдават инкогнито и непрекъснато.

Виждаме пред себе си икономически императив, в който ако искаш да се конкурираш в прогнозите ще са ти необходими огромно количество данни, за които знаем, че ИИ поглъща почти безгранично, защото той вече е способен по мимиката на лицеви мускули, тембър и сила на гласа, походка и т.н. да предсказва емоции и поведение, което е много ценна пазарна и стратегическа информация. Днес капитализацията на Microsoft и Google зависи изключително от поръчките, идващи от този пазар на данни, в който се поглъщат трилиони data points и се формират милиони прогнози и модели. Съставящ 6 милиона прогнози в секунда. Каква чудовищна изчислителна мощ! Това се случва всъщност в тази фабрика за прогнози. Те са разбрали, че им е нужен мащаб, че им е нужен обем и най-ценните им прогнози се основават от вмешателството им в нашето поведение. Знаейки, как да ни подтикнат, настроят, насочат към поведение, даващо им гарантиран резултат.Това е нова насока за експерименти. Например Facebook е направил експеримент, използващ подсъзнателни сигнали, за да разберат, могат ли реално да изменят поведението на клиентите си.

През 2012 г. са публикували резултата от експеримента в престижни научни списания, като стигат до два извода. Първият е, че могат да използват подсъзнателни сигнали в мрежата, а вторият е, че те минават незабелязано от ползвателите. Тук се получава стълкновение с демокрацията, подривайки я от долу до горе. Това натрупване на данни по върховете на социалната пирамида представлява огромен източник на социално неравенство. Встъпихме в 21 век със съзнанието, че това ще бъде най-демократичното столетие до сега и че Интернет ще демократизира и направи общодостъпни всички знания. Вместо това настъпи неочаквано и страховито изкривяване, като се отвори цяла бездна между информацията предназначена за нас и тази за ТЯХ и какво знаят ТЕ за нас. На практика – всичко! Което означава и повече власт за тях и възможност да контролират безконтактно поведението ни, без да ни заплашват с убийство и физическа насилие, или да ни затварят, ако не сме съгласни.

Навлизаме в третото десетилетие на века с тази ненормална асиметричност в знанията, в стълкновение с демократичните принципи. За да получат най-рафинираните си и максимално точни прогнози се намесват в нашата автономност, подложени на подсъзнателни сигнали, изпълващи виртуалната среда в която вече живеем. Създадени специално да преминат неусетно покрай съзнанието и да ни лишат от правото на съпротива. В тази Интернет Страна на чудесата ние мислехме, че тези услуги в социалните мрежи са безплатни, а в същност те ни използват почти безплатно и реализират 97 % от доходите си от таргетирана реклама и бизнес с информация от нас. Мислейки, че в тези компании има политика за конфиденциалност, те се оказаха микрофон и камера, следящи ни систематично, като „са забравили” да ни уведомят за това. Всичко това прави нашите личности източник на информация, която би следвало да остане лична и частна, а не база за бизнес, който процъфтява и се разраства безконтролно.

                                                Светослав Атаджанов                https://svobodnoslovo.eu/

Предишна статия

Откровения на Истината: Второто пришествие на Христос

Следваща статия

Ето ги кражбите на ГЕРБ в конкретни числа – 16,9 МИЛИАРДА (вижте грабежа перо по перо)

Други интересни