Революция в селското стопанство на Китай! Увеличават дяла на картофите.

Автор: Няма коментари Сподели:

След като дълго време са били разглеждани като храна за бедните, картофите вече се представят като вкусна и питателна част от всяко хранене в Китай, докато най-многолюдната страна в света се бори с недостига на вода и търси алтернативи на традиционни храни като ориза, предаде “Ройтерс”.

Китай вече произвежда 95 милиона тона картофи годишно, една четвърт от световното производство, и има за цел да го повиши до 130 милиона тона до 2020 г., заявиха представители на правителството по време на Световния конгрес на картофа в покрайнините на Пекин тази седмица.

“В Китай картофената индустрия вече не е индустрия за по-слабо развитите или за бедните райони, но подчертава модерното селско стопанство на страната и обогатява трапезите на хората”, заяви министърът на земеделието Хан Чангфу на конгреса.

Пекин започна тази година да насърчава употребата на картофи като основна храна, особено като заместител на зърното. Решението се налага заради недостига на вода, който може да подкопае основните хранителни запаси, които са от жизненоважно значение за политическата стабилност в страната.

Севернокитайската равнина страда през последните десетилетия от прекомерното използване на вода от индустрията и производството на пшеница.

В някои части на Хъбей, третият по големина регион производител на пшеница, е било забранено на производителите да отглеждат тази култура, за да се предпазят подземните води. Прекомерното разширяване на каналите за напояване на много места са причинили и свлачища.

Дейвид А. Томпсън, президент на световния конгрес, заяви пред репортери, че картофите ще подпомогнат плановете на Китай за подобряване на устойчивостта на селското стопанство.

“Картофите осигуряват повече енергия и протеин на единица площ от други култури”, каза той.

Конгресът се проведе в Янкинг, предградие на Пекин, на около 100 км на северозапад от центъра на града, където на площ от 12 000 квадратни метра е бил изграден международен конферентен център заедно с музей на картофа и център за отглеждането на картофи.

“Малки картофи, изправете се и се превърнете в основна храна, за да се гарантира сигурността на зърнопроизводството в страната”, призова банер на входа на музея.

Източник: Dnevnik.bg

Предишна статия

Куриозно! Феновете на ЦСКА нахлуха на терена и прекратиха контролата с “Ашдод”

Следваща статия

Instrumental Relaxation Saxophone!

Други интересни