Таня Христова-Доганова 20 години ръководи хор „Йоан Кукузел Ангелогласният”

Автор: Няма коментари Сподели:
Таня Доганова – Христова
Снимка: Славена Илиева

Книгата на Таня Доганова – Христова “Трънливият път към славата” с подзаглавие „Истината за Камерен ансамбъл Йоан Кукузел“ ще бъде представена на 1 ноември от 19 часа в Сити Марк Арт Център в София.

Разговор среща по покана на Анатолий Радев и Дария Василева от школа ArtExtreme  Снимка: Славена Илиева

Разговор среща по покана на Анатолий Радев и Дария Василева от школа ArtExtreme Снимка: Славена Илиева

“Не мога да не кажа от кога постепенно научих не едно, а много неща за Кукузел, но когато бях само в първи курс си позволих да стана и да кажа, защото не мога търпя нещо, което не е съвсем вярно, че първият български композитор е Йоан Кукузел, това го направих в час по история на българска музика, защото беше казано, че Добри Чинтулов с революционните песни е първият композитор, но аз смело заявих това и от тогава до преди няколко години съм непрекъснато в обсега на една група хора, която трудно може да признае“, че Йоан Кукузел е първият български композитор”, каза за БНР Таня Христова-Доганова, голям български диригент и кинорежисьор. Създава и 20 години ръководи единствения по рода си български мъжки камерен хор за старинна църковна музика „Йоан Кукузел Ангелогласният”.

Книгата на Таня Доганова - Христова „Трънливият път към славата“  Снимка: Славена Илиева

Книгата на Таня Доганова – Христова „Трънливият път към славата“ Снимка: Славена Илиева

Желаейки да се откъсне от светските грижи и да служи на Господа в безмълвие, Йоан Кукузел тайно избягал и се укрил в Светогорския манастир “Св. Атанасий”. Представил се за неук пастир и игуменът му поверил манастирското стадо. Един ден подвизаващ се наблизо монах видял дивно чудо: пеещ пастир и кози, които не пасели, а го гледали, сякаш се радвали на ангелското му пеене. Въпреки настояванията на императора, който научил къде се намира, Йоан останал в манастира. Там той създал своите безсмъртни произведения: “Полиелей на българката” (посветен на майка му), “Антиксантари”, “Голямото исо”, “Херувимска песен” и други.

Представяне и дискусия за филма на Таня Доганова „Ангелогласният“ Снимка: Славена Илиева

Представяне и дискусия за филма на Таня Доганова „Ангелогласният“ Снимка: Славена Илиева

Авторът на книгата „Трънливият път към славата“ Таня Доганова-Христова  сподели в интервю за “Нощен хоризонт“, че през годините се е сблъскала с много трудности и обвинения.

Многобройните плочи от неуморения труд на Таня Доганова  Снимка: Славена Илиева

Многобройните плочи от неуморения труд на Таня Доганова Снимка: Славена Илиева

“Не веднъж, не искам да си спомням, ме водеха на едно или друго място да обяснявам защо е тази религиозна пропаганда, защо съм се захванала с нея защо съм извикала и поканила възрастни, млади, че съм казала по целия свят, че  ще запозная всички българи да знаят да се гордея какво значи българска музика българското име Йоан Кукузел”. Обвиняваха ме дори, че ще разваля международните отношения с Гърция. Имам документи, писмени документи, но аз не съм ги цитирала, освен че ги споменах, защото ме обиждат, но аз знам, че Йоан Кукузел е българин и не може да бъде друго”.

Разговор среща по покана на Анатолий Радев и Дария Василева   Снимка: Славена Илиева

Разговор среща по покана на Анатолий Радев и Дария Василева Снимка: Славена Илиева
Предишна статия

Битката за новия парламент! Гледайте предаването на Българската национална телевизия “Панорама”…

Следваща статия

ДНК тестовете ли са реалната цел на корона-бесието?

Други интересни